logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić trzeszczącą końcówkę mocy w wzmacniaczu WS 442? Koszty i porady

guitarmen 20 Sty 2008 17:01 1690 6
REKLAMA
  • #1 4715184
    guitarmen
    Poziom 2  
    witam
    posiadam wamacniacz ws 442 i chcialbym wymienic koncówke mocy konkretnie prawą ponieważ strasznie trzeszczy lewy kanał gra czyściutko
    czy mozecie mi powiedziec od czego moge zacząć bo nie bardzo wiem i czy to sie moze opacać finansowo ile to moze kosztowac co mam kupic odczego mam zacząć pomocy zgóry dziękuje za odpowidzi :):):) pozdrawiam adam
  • REKLAMA
  • #2 4715296
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Wymienić czy naprawić? Myślę, że naprawić, do sprawdzenia= co jest tego powodem? Czy to wzmacniacz końcowy czy też przedwzmacniacz, który juz taki sygnał podaje. Jeśli wzmacniacz końcowy to do sprawdzenia/wymiany: tranzystory: końcowe, sterujące, różnicowe, ewentualnie jakieś rezystory, kondensatorki, zimne luty do poprawy.
  • REKLAMA
  • #3 4715366
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Jesli przedwzmacniacz sprawdzisz i okaże się dobry to wzmacniacz końcowy musisz zaatakować wtedy ;-)
  • #4 4715900
    artur65pr
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Spróbuj skręcić potencjometr na minimum i zobacz czy nadal występują trzaski. Jeśli tak to najprawdopodobniej uszkodzone mogą być tranzystory sterujące T502, T504 lub analogicznie dla drugiego kanału T501 T503 - 2XBC307. Nie sprawdzaj tylko wymień je, tranzystory te często przerywały wewnętrznie.
  • REKLAMA
  • #5 4718155
    guitarmen
    Poziom 2  
    chyba oddam to do elektronika profesjonalicty i będzie spokój powiedział mi ze za 70zł wymieni mi obie końcówki :)
  • #6 4720208
    Damian R.
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    To twoja sprawa co zrobisz , nie chce tu nikogo pouczać ani nic z tych rzeczy ale moim skromnym zdaniem wydaje mi sie ze jeśli
    Cytat:
    za 70zł wymieni mi obie końcówki
    to według mnie zdzierstwo , ja za 65 zł kupiłem całego ws-a 442z allegro...
  • REKLAMA
  • #7 4720459
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Jeśli chcesz coś zrobić autorze to najpierw zrób a potem powiedz jakie tego będa efekty. Te wzmacniacze mają lata i czasami tylko wymiana 90% podzespołów daje pożądany skutek. Wymień kondensatory, wymień tranzystory końcowe i kondensatory.

Dlatego zamykam, jesli się coś zmieni otwórz nowy post.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz WS 442 ma problem z trzeszczącą prawą końcówką mocy, podczas gdy lewy kanał działa poprawnie. Zaleca się najpierw sprawdzić, czy problem pochodzi z końcówki mocy, czy z przedwzmacniacza. Jeśli przedwzmacniacz jest sprawny, należy skupić się na końcówce mocy, w szczególności na wymianie lub sprawdzeniu tranzystorów końcowych, sterujących i różnicowych oraz ewentualnych rezystorów, kondensatorów i zimnych lutów. Szczególnie wskazane jest wymienienie tranzystorów sterujących T502, T504 (dla prawego kanału) lub T501, T503 (dla lewego), które często ulegają uszkodzeniu wewnętrznemu. Przed podjęciem naprawy warto sprawdzić, czy skręcenie potencjometru na minimum eliminuje trzaski. Koszt profesjonalnej wymiany obu końcówek mocy może wynieść około 70 zł, jednak niektórzy uważają, że jest to zbyt wysoka cena w porównaniu do wartości całego wzmacniacza. W przypadku starszych wzmacniaczy WS 442 często konieczna jest wymiana większości podzespołów, w tym kondensatorów i tranzystorów końcowych, aby uzyskać trwały efekt naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA