logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy antywirus dla wydajności komputera - alternatywa dla Norton 2004?

siudy 24 Gru 2003 01:54 10926 52
Najlepsze odpowiedzi

Jaki antywirus najmniej obciąża komputer, ale nadal jest w miarę dobry?

Najlepszym lekkim zamiennikiem dla Nortona w tym wątku jest NOD32 — opisano go jako najmniej zasobożerny, z użyciem procesora 0–2% podczas skanowania, małą instalacją i automatycznymi aktualizacjami [#2301401] Jako równie lekki i darmowy wybór polecano też Avast 4.1 Home Edition / Avast Antivirus: ma małe wymagania sprzętowe, sam pobiera aktualizacje i nie zamula komputera [#853590][#858603][#2301490] Jeśli chcesz zostać przy Nortonie, warto wyłączyć protekcję plików, bo daje to dużą różnicę bez utraty ochrony [#448768] Zwrócono też uwagę, że spowolnienie zależy głównie od włączonych opcji — szczególnie skanowania archiwów, heurystyki i ciągłego monitorowania — więc dobrze skonfigurowany program może działać znacznie lżej [#450864] Kaspersky był chwalony za skuteczność, ale część osób uważała, że na słabszych komputerach potrafi mocniej obciążać system niż NOD32 [#450774][#464296]
REKLAMA
  • #1 448762
    siudy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam takie pytanie
    Ktory program antyvirusowy najmniej szkodzi wydajnosci komputera
    chodzi tez o to zeby był w miare dobry
    osobiscie mam Norton System Works z antywirem 2004-ale troche mi muli kompa

co o tym myślicie?
    prosze o rady i sugestie
    (?) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 448768
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    jak chcesz to w 2004 wyłącz protekcję plików. Opcja znajduje się w koszu. Jest duża różnica, a nie tracisz na ochronie antyvir
  • #3 448928
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    najmniej??

Chyba skaner online mks_vir...

niestety ma on swoje minusy i to calkiem sporo...
  • REKLAMA
  • #4 450774
    darek40
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja używam AVP Kaspersky wydaje mnie sie że najmniej zamula a w dodatku jest dość dobry.
  • #5 450864
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    To nie tak!
    Jak sie powlacza te same opcje to zamulenie bedzie podobne. Po prostu jedne antyvirusy maja powlaczane wiecej domyslnych opcji a inne nie. Zwlaszcza przeszukiwanie w plikach archiwow zre duzo czasu procesora. Wiec cos za cos. Ja osobiscie uzywam skanera online MKS_vira od czasu do czasu, nie uzywam Dziura Explorera i mam pozatykane niepotrzebne porty. Ty mozesz miec skaner heurystczny dzialajacy ciagle, filtr w poczcie aktualizacje i przeszukiwanie calego dysku co godzine i kazdy komputer padnie.
  • REKLAMA
  • #6 450872
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tutaj masz racje po moich doświadzeniach z programami antiwirusowych moge polecić MKS VIR-a
  • #7 451130
    Alienzorg
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Osobiście posiadam Mks 2004 i jestem bardzo z niego zadowolony. Polecam.
  • #8 451381
    matrus
    Poziom 2  
    jak wczesniej pisano MKS_vir zdecydowanie..czytalem w jakis postach ze w czasie skanowania plikow defragmentuje RAM wiec malo ze dba o bezpieczenstwo naszego kompa przyspiesza go...goraco polecam...2 miejsce Kaspersky
  • #9 451402
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja uzywam AntiVIr Guard for Windows XP Persolan Edition

moim zdaniem niezly :) wazen ze nie muli jak norton
  • #10 451640
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    avg antivirus - bardzo dobry nie zamula i jest za darmo.............
  • #12 461157
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zainstaluj NAV 2001 - ma mniejsze wymagania a robi dokładnie to samo (tylko skonfiguruj go porządnie!) :)
  • #13 461165
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Albo Norton Internet Security 2002 - im nowsza wersja, tym wolniej działa.
    Pozdrawiam.
  • #14 461896
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    Ja polecam wam skaner online Mks_Vir. Mały, dobry, skuteczny, wydajny, niestety ma tez swoje wady ale o nich nie mówie
  • #17 463134
    JohnJohn
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    PCCilin - w wersji zarejestrowanej - czesto pobiera bazy wirusów z internetu - ma bardzo dobry skaner i jest szybki...
  • #18 464012
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Windows Update to najgorsze "ciało obce" jakie tylko moze istnieć w porządnym systemie... :)
  • #20 464248
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    wolfgang kontra mmm :) były już na forum posty odnośnie skuteczności skanerów online, i ja po tej lekturze używam wyłącznie ....pandy, link podał mmm
  • #21 464296
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Kaspersky Lab niestety nie nadaje się na kompy z prockiem poniżej 1 GHz. Testowałem i używałem w firmie dłuższy czas wersję 4.0.5 i niestety wolne kompy muliły się strasznie. Teraz na nich chodzi NOD32 i róznica w działaniu komputerów jest wyraźnie odczuwalna na korzyść tego ostatniego.
  • #22 839360
    Sebol81
    Poziom 17  
    Jakie wady ma skaner On-Line MKS'a?
    Używam obecnie NAV2001 (po polsku :) ) i czy dużo tracę na ochronie np. w stosunku do wersji 2004 czy 2005?

Jak uważacie który jest lepszy jeśli chodzi o bezpieczeństwo: Panda czy Kaspersky...
  • #23 839951
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Ja używam Pandy Titanium od czerwca tego roku. Przed ta data miałem Nortona , który poważnie zwalnia kompa. Natomiast Panda moim zdaniem nie zamula poważnie komputera i jest codziennie atkualizowana baza wirusów i co najważniejsze wyłapuje robale z netu.
  • #24 840556
    vladimir_smirnoff
    Poziom 12  
    ja uzywam AVG antivirus 6.0 free edition i dziala czy duzo zajmuje // troche nie badzo :) a wykrywa wirusy uzywam też MKSskaner on-linei tez fajnie działa moze nawet lepszy ood AVG ?
  • #25 841415
    Lu3K
    Poziom 13  
    Załatw se jakąś starą wersje norton antyvirus to jest najlepsze. Odpowiednia będzie wersja 5.0 bo jest szybka i obsługuje nowe bazy wirusów.
  • REKLAMA
  • #26 853235
    taniel
    Poziom 14  
    online skaner pandy lub mks-a, panda rulezzz
  • #27 853271
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Ja uzywam Zone Alarm Security Suite (firewall+antyvir+...) i na K6-2 500Mhz na za duze spowolnienie nie narzekam ;)
  • #28 853288
    majgier
    Poziom 14  
    taniel napisał:
    online skaner pandy lub mks-a, panda rulezzz

Taniel ma racje co do pandy jak ktoś ma duże wymagania od ochrony + małe obciażenie blaszaka to niech sobie zainstaluje pande platinium ma nawet firewalla a jescze ja sie go uda połamac żeby sie dalo kożystać powyzej 30 dni to sie okazuje że nie ma lepszego antyvira który sie ciągle aktualizuje nawet 3 razy dziennie :)
  • #30 853481
    taniel
    Poziom 14  
    niezły ranking Platon ziomku, test był przeprowadzony na dobrym sprzęcie, napewno do tego dochodzi bardzo dobrze skonfigurowany skaner- nie każdy umie ustawić poprawnie opcje programu
    a zapewne kto ma poniżej 1GHz i 126mb DDRAM już będą problemy i ciężko będzie pracować na kompie podczas skanu systemu,

ale obok jakiegoś dobrego antyvira dobrze mieć jeszcze ad-aware bądź spyhunter'a, chociaż ja jestem za ad-avare

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru programu antywirusowego, który minimalnie obciąża wydajność komputera, będąc jednocześnie skutecznym. Użytkownicy wskazują, że Norton System Works 2004 znacząco spowalnia system, a wyłączenie niektórych funkcji (np. ochrony plików) może poprawić wydajność bez utraty ochrony. Popularne alternatywy to MKS_vir (szczególnie skaner online), który jest lekki i skuteczny, choć ma pewne ograniczenia, oraz Kaspersky Anti-Virus, ceniony za skuteczność, ale wymagający mocniejszego sprzętu (powyżej 1 GHz). NOD32 jest chwalony za niskie zużycie zasobów i wysoką skuteczność, szczególnie na słabszych komputerach. AVG i Avast są wymieniane jako darmowe i mało obciążające system, choć Avast ma dłuższy czas skanowania. Panda Titanium jest skuteczna, ale może obciążać starsze komputery. Wskazano także na konieczność odpowiedniej konfiguracji programów antywirusowych, aby zbalansować ochronę i wydajność, oraz na używanie dodatkowych narzędzi jak firewall (np. ZoneAlarm, Outpost) i skanery online jako uzupełnienie ochrony. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące starszych wersji Norton (np. 5.0) jako szybszych, oraz uwagi o problemach z aktualizacjami i konfiguracją. Podsumowując, najlepsze rozwiązania dla słabszych komputerów to lekkie antywirusy takie jak MKS_vir online, NOD32, AVG, Avast oraz dobrze skonfigurowany Kaspersky lub Panda, z uwzględnieniem dodatkowej ochrony firewall i ostrożności użytkownika.
REKLAMA