logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani czujnik IR do monitorowania wejścia na schody/serverownię?

gasnik 27 Sty 2008 22:10 1993 9
  • #1 4743037
    gasnik
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam!

Potrzebuję zrobić szybko układzik, który poinformuje mnie że ktoś wlazł właśnie na schody, i próbuje się dostać do mojej serverowni. Ma on działać tak: Przy schodach zamontowana ma być dioda IR (chyba) która wykryje ruch. Przy przecięciu wiązki nogami, Układ ma poinformować mnie o tym diodą, i dwoma "bzyknięciami" <CZEGOŚTAM> (nie wiem jak to się nazywa, ale spotykam to czesto na przejściach) To samo z Serverownią. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? Warunek: Musi to być tanie, i nie zawieść mnie.

Pozdrawiam
  • #2 4743525
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    Kup sobie powiadamiacz sklepowy .Ma dwie funkcje (gong i alarm) albo zestawik halogenowy z detektorem
    ruchu. Takie powiadamiacze albo zestawiki halogenowe
    są w sieciach OBI albo Makro tanie jak barszcz. Wykorzystasz układ a halogen ci zostanie.Możesz również wykorzystać 2 czujniki do jednego układu (jak
    w alarmie).

Powodzenia
  • #3 4744989
    gasnik
    Poziom 13  
    No Way! Schody są dziurawe, myslałem o czujce ruchu, ale informowała by też o ruchu na dole, a tego nie chcemy.
  • #4 4745083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4745145
    gasnik
    Poziom 13  
    Wolę jednak wykorzystać moją metodę. Czujka kosztuje z 50 zł, a ja muszę mieć sygnalizator u siebie. Jak zrobić ten mój układ?
  • #7 4745262
    kaczor91
    Poziom 13  
    Może bariera podczerwieni na NE555.

andre1979 ten Twój link coś mi się nie wczytuje, być może to to samo co ja daje w załączniku.
    Załączniki:
    • bariera_podczerwieni_ne555.pdf (231.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4745272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4745523
    gasnik
    Poziom 13  
    Wolałbym coś po kablu, bo nie uśmiecha mi się ciągnąć tam prąd. Wole pociągnąć kabelek z fotodiodą.
  • #10 4745621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy taniego czujnika podczerwieni (IR) do monitorowania wejścia na schody oraz do serverowni, który wykryje przecięcie wiązki IR i poinformuje o tym sygnałem świetlnym i dźwiękowym (diodą i dwoma "bzyknięciami"). Propozycje rozwiązań obejmują zakup gotowego powiadamiacza sklepowego z funkcją gongu i alarmu lub zestawu halogenowego z detektorem ruchu dostępnych w marketach budowlanych (np. OBI, Makro). Jednak autor wyklucza czujkę ruchu ze względu na zbyt szeroki kąt detekcji, który wykrywałby ruch także na dole schodów. Sugerowane jest zastosowanie bariery podczerwieni opartej na układzie NE555, co pozwala na samodzielne wykonanie układu. Autor preferuje rozwiązanie przewodowe z fotodiodą, aby uniknąć konieczności doprowadzania zasilania do czujnika, a zamiast tego przesyłać sygnał kablem, np. skrętką internetową, do centralnego modułu sygnalizacyjnego. Dyskusja zawiera linki do schematów barier IR oraz wskazówki dotyczące ustawienia kąta detekcji czujnika ruchu, choć ostatecznie rekomendowane jest wykonanie własnego układu przewodowego z fotodiodą i generatorem sygnału dźwiękowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA