Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka BOSCH SGS4712 nie odprowadza wody...

Przemo-P21 31 Sty 2008 15:53 22465 6
  • #1 31 Sty 2008 15:53
    Przemo-P21
    Poziom 16  

    Po zakończeniu programu woda pozostaje w zmywarce - wyczyściłem filtry, spawdziłem pompę - skrzydełka dają się swobodnie obracać. Odkręciłem przy zlewie wąż odpływowy i probowałem w niego dmuchnąć licząc że może przedmucham do pompy ale nie daje się - nie wiem Panowie - zapchany wąż czy też jest tam elektrozawór odcinający - liczę na pomoc.
    Pozdrawiam.

    0 6
  • Pomocny post
    #2 31 Sty 2008 16:46
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W wężu jest klapka zwrotna ,jeśli już chcesz dmuchać to od strony pompy.
    Silnik pompy do wymiany- raczej.

    1
  • #3 31 Sty 2008 16:52
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Żeby przedmuchać w ten sposób musisz mieć płuca jak miech kowalski ;) . Sprawdź czy pompa jest zasilana, najlepiej podczas resetu, jeśli jest zasilana a woda nie leci to zdemontuj lewy bok, będzie tam płaszcz wodny z labiryntem. Od tyłu zmywarki do tego labiryntu wchodzą dwa węże jak na rysunku:
    Zmywarka BOSCH SGS4712 nie odprowadza wody...
    Włącz reset (spust wody) i obserwuj co tam się dzieje, może jakieś resztki jedzenia tam utknęły? Jeśli pompa nie jest zasilana to miernik w dłoń i sprawdź moduł.

    1
  • #4 31 Sty 2008 17:32
    Przemo-P21
    Poziom 16  

    Sam labirynt wydaje się drożny, choć w jego górnej lewej części widać jakieś zwały zanieczyszczeń - ale tak jakby na bocznicy...
    Podczas resetu pompa się odzywa ale dochodzi jakieś nietypowe chrobotanie - nie z okolic łopatek pompy z wnętrza komory zmywarki tylko gdzieś tak z głębi (czy może ta pompa ma dwie pary łopatek - zewnętrzne i wewnętrzne?) - dodam, że z pomiędzy łopatek wyjąłem kawałek kości od kurczaka - może inny kawałek przedostał się gdzieś głębiej i to chrobotanie pochodzi z tego miejsca....Czuję, że czeka mnie nieunikniony demontaż całego zespołu pompy... może podpowiedź jak się do tego zabrać...

    Za dotychczasową pomoc Panowie bardzo dziękuję i liczę na dalsze wsparcie.

    1
  • Pomocny post
    #5 31 Sty 2008 17:45
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Łopatki są jedne, może został tam jeszcze kawałek czegoś np. szkiełka? Usuń wodę np. gąbką lub strzykawką, zdejmij osłonkę śmigła pompy. Poświeć latarką, wsuń pod te łopatki np opaskę do przewodów i szukaj co zostało.

    0
  • #6 31 Sty 2008 22:11
    Przemo-P21
    Poziom 16  

    Kanał odpływowy jest wg mnie drożny - dla pewności jutro sprawdzę go jeszcze edoskopem. Po usunieciu całości wody (zgodnie z zaleceniem) podczas resetu pompa pracuje cicho - ustaje chrobotanie...po zalaniu wodą chrobot się pojawia. Mam pytanie co się mogło stać jeśli ta kość zablokowała skrzydełka pompy - silnik pompy się nie spalił ale czy przypadkiem nie ma tam jakiegoś sprzęgiełka przeciążeniowego które się uszkodziło. Zauważyłem, że ośka ma dość duży luz poosiowy nie wiem czy to normalne czy też nie.
    Demontaż pompy wydaje mi się nieunikniony - jak do niej podejść bo na pierwszy rzut oka dość skomplikowanie to wygląda... .
    "Jogi" dzięki że tak szybko odpowiadasz na moje posty.... coś czuję, że jesteśmy z tej samej bajki - też oglądałeś "Zwierzyniec"?

    0
  • #7 01 Lut 2008 14:05
    Przemo-P21
    Poziom 16  

    Sprawdziłem drożność węża odpływowego - czysty. Ale znalazłem przyczynę....jak wspominałem wcześniej spomiedzy łopatek pompy wyjąłem kawałek kości od kurczaka, która się tam przedostała mimo filtrów i blokowała pracę pompy, jednak przy próbie pracy NIE ZAMONTOWAŁEM SPOWROTEM OSŁONY ŁOPATEK POMPY dzisiaj coś mnie tknęło i po zamontowamiu tej osłony, po resecie pompa oczywiście zaczęła pracować...wszystko jest OK!!!
    Dziękuję za pomoc szczególnie "mrhari" ale i "cezet" .....

    3