logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zwrotnicy Tonsil Saba CE 9596 do nowego niskotonowca STX GDN-15-100-8-AKX

tommies 31 Sty 2008 17:15 4131 5
REKLAMA
  • #1 4755967
    tommies
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Poszukuję schematu zwrotnicy do kolumn Tonsil Saba CE 9596, lub też raczej informacji o podziale i tłumieniu (ponoc 12dB)
    Wydaje mi sie ze kiedyś widzialem na elektrodzie, ale szukam juz 3 godziny i nic.
    Planuje zbeszczescic te kolumny i zrobić całkowicie nowe biorąc glośniki wysoko i sredniotonowe oraz zwrotnice a zastosowac nowy niskotonowy taki aby wyszla duzo mniejsza obudowa, no i bass-reflex.
    gł. niskotonowy: TONSIL GDN 25/55
    gł. średniotonowy: TONSIL GDM 12/60/4
    gł. wysokotonowy: TONSIL GDWK 9/80/4

Jako nowy niskotonowy myślę wstępnie o STX GDN-15-100-8-AKX

PS. Reszta będzie do sprzedania
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4756554
    tommies
    Poziom 11  
    > A twój pomysł niestety, totalnie głupi...

Zdaję sobię sprawę, ze pomysł nie jest moze genialny, ale ...
    Ma to zastapić bzyczki komputerowe Creative
    Potrzebuję kolumn do wzmacniacza 2x35 i muszą być małe ze względu na ograniczenia pokoju i to że muszą stać koło biurka
    Głośnik STX GDN-15-100-8-AKX podałem jako jeden z wielu który rozważam, gdyż obudowa do niego wychodzi 18 l. a nie prawie 35l. jak oryginału.
    Poza tym budując od podstaw rosną mi koszty a ma byc to zrobione dość tanio.
    Może i sprzedał bym te SABY ale co za nie wezmę - sto parę złotych, czyli mniej niż 2 przyzwoite zwrotnice a z tego co wiem takie są w tych kolumnach.

Reasumując muszę dopasować głośnik niskotonowy który dobrze zgra się z resztą i pozwoli na budowę nie większą niż 20 l.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4758139
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    ale i tak musisz przecież totalnie przerabiać budy, pomysł więc jest totalnie nietrafiony.

Wyszłoby jakieś totalne dziwadło - głośnik średniotonowy prawie wielkości niskotonowego, w dodatku w ogóle do siebie nie dopasowane.
    ----

Proponuję sprzedać i zrobić te klony Totem Mite - bo masz wszystko na cacy (pojemność kolumny, zwrotnica),

i nie przesadzajmy, jeśli te Saby masz w dobrym stanie, to spokojnie można wziąć za nie ponad 200 zł a nawet więcej (zobacz w jakich cenach są altusy! A to przecież lepsza od nich konstrukcja). A to si spokojnie wystarczy na budowę totem mite bez ponoszenia żadnych kosztów.
  • #6 4758169
    tommies
    Poziom 11  
    No cóż - macie rację i trudno polemizować. Szkoda po prostu psuć te kolumny.
    Jako że kolumny sa w dobrym stanie jak na swój wiek, chyba je sprzedam i zrobię te Totemy. Jedynie muszę poszukać kogoś kto zrobi mi te zwrotnice.
    Zamykamy wobec tego temat.
REKLAMA