logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpalić zasilacz ATX bez podłączania płyty głównej

baconp 26 Gru 2003 01:07 49490 16
REKLAMA
  • #1 450446
    baconp
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    witam czy ktos wie jak wlaczyc zasilacz atx bez podlaczania plyty po prostu co mam ze soba zewrzec na szerokiej kostce ktora podlacza sie do plyty głownej ktory przewod z ktorym? zeby zadzialal albo jakis inny pomysł ? wg opisu prubowalem PS_ON z GND ale nie dziala i tez PW_OK z GND i tez nie dziala moze tzreba wiecej ich złaczyc? Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 450447
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    szukaj!
    może zielony z czarnym??
  • #3 450450
    baconp
    Poziom 14  
    Acula napisał:
    szukaj!
    może zielony z czarnym??

hmmm wiem ze to najszybsze rozwiazanie ale wole byc pewnym co z czym polaczyc...........spalic nie problem szukajac ......zielony to byl PW_OK z czarnym GND wlasnie nie zadzialal a moze jeszcze jakis trzeci?
  • #4 450496
    gorgio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    [quote="cakp"][quote="Acula"]szukaj!
    może zielony z czarnym??[/quote]

Zielony i Szary
  • REKLAMA
  • #6 450507
    gorgio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    No to napiszę inaczej:
    zasiłka Codegen 250W, przewód Zielony: ON/OFF, przewód Szary: PC (taki jest opis na płytce drukowanej zasilacza) - przy połączeniu tych dwóch przewodów zasiłka chodzi przez kilka godzin dziennie (jako np. zasilanie do lutownicy na 12V) - i żyje

Zasilacz Noname(?) Model: LC-A300ATX (300W) : opis na naklejce:
    PS-ON : GREEN, P.G: GREY - połączenie tych dwóch przewodów powoduje start zasilacza - i też żyje.

Pozdrawiam
  • #7 450547
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    wydaję mi się że twój zasilacz po prostu jest martwy.spróbuj jeszcze raz.Weż do ręki szeroki wtyk zasilacza złap go tak żebyś otworki we wtyku miał przodem do siebie a zatrzask wtyczki był u góry.Masz dwa rzędy pinów . W górnym rzędzie musisz zewrzeć trzecią i czwartą *DIURKĘ* -prawidłowo jest to 13 i 14 pin gdzie 14 to właśnie ten który załącza (zwiera do masy ). Jeżeli po tych wskazówkach nie wstanie to raczej znaczy że twój zasilacz umarł. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 450623
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Napewno ZIELONY i CZARNY Tak jak wyżej opisali koledzy dosyłam ci Nr i Kol, Pinów wyjściowych z Zasilacza ATX
    Załączniki:
    • Odpalić zasilacz ATX bez podłączania płyty głównej atx-zlacza i przewody.jpg (73.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 450636
    baconp
    Poziom 14  
    dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi bede prubowal dalej moze rzeczywiscie jest martwy
  • #10 450714
    baconp
    Poziom 14  
    podlaczylem tak jak mowiliscie zielony do czarnego podpialem wiatraczek od zasilacza oddzielnie startuje mi oczywiscie ale po kilku sekundach sie wylacacza i tak wkolko musze zwierac na krotko co 5s wtedy jest praca jego ciagła cos dziwny ten zasilacz
  • #11 450815
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    :idea: Wes i obciaz ten zasilacz czymś :wink:np.zarowką na 12V 10/20Wat :arrow: nie swoim sprzętem chyba ze zepsutym tak nie do konca :!:
  • REKLAMA
  • #14 451360
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Jeżeli startuje i się wyłącza to masz problem z komparatorem na LM339, lub zasilacz wykrywa przeciążenie/zwarcie na głównej przetwornicy po stronie wtórnej (wyschnięte/duża upływność kondensatorów elekt.).

sprawdz kondensatory przy LM339 również ceramiczne (poprzez podmiane na nowe fabrycznie)
  • #15 559214
    Grzełka
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Weź wie żarówki samochodowe, podlutuj przewody , a nastepnie sprawdź czy świecą np. podłączone do akumulatora.Jak zaświecą to jedną żarówkę podłącz do wtyku 4pinowego wsuwając jeden przewód do pinu z kolorem czarnym , a drugi z kolorem czerwonym.Drugą żarówkę podłącz jeden przewód do koloru czannego, a drugi do żółtego.Następnie zewrzj w głownej wtyczce zasilacza piny czarny z zielonym.Jeżeli zasilacz jest jeszcze rzywy to wystartuje napewno.Ja zawsze stosuję żarówki 45W (przednie z reflektora od samochodu)
  • #16 559308
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Kolego cakp wydaje mi się że nie czujesz się na siłach by nawet sprawdzić ten zasilacz bo nawet jeśli zrobisz tak czy inaczej jak piszemy to nie mając miernika ani żadnego przygotowania w tej kwestii zrobisz lub popełnisz błąd ze skutkiem tragicznym . Proponuję byś poszukał kolegę takiego na miejscu w swym miejscu zamieszkania by Ci pomógł w tej sprawie .Pozdrawiam :wink:
  • #17 581393
    dragon_sw
    Poziom 11  
    W moim zasilaczu żarówką 6V polączyłem CZARNY i ZIELONY, podłączyłem CD-ROM i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zasilacza ATX bez podłączania płyty głównej poprzez zwarcie odpowiednich przewodów w szerokim wtyku zasilacza. Standardowo załączenie zasilacza następuje przez zwarte przewodu zielonego (PS-ON) z czarnym (masa). W przypadku problemów z uruchomieniem zasugerowano także zwarcie zielonego z szarym (PW_OK), co w niektórych modelach powoduje start zasilacza. Jeśli zasilacz uruchamia się, ale wyłącza po kilku sekundach, może to wskazywać na problem z komparatorem LM339 lub przeciążeniem spowodowanym uszkodzonymi kondensatorami elektrolitycznymi. Zalecane jest obciążenie zasilacza np. żarówką 12V lub podłączenie napędu CD-ROM, aby zapewnić stabilną pracę. Wskazano również na konieczność posiadania miernika i podstawowej wiedzy elektronicznej, aby uniknąć uszkodzeń. Podano link do schematu zasilacza L&C z układem TL494 i LM339. Wskazówki dotyczące pinów wtyku mówią o zwarciu 13 i 14 pinu (licząc od zatrzasku wtyczki). W przypadku braku reakcji zasilacza możliwe jest jego uszkodzenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA