logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu w telewizorze zasilanym z sieci 220V - stabilizator 10V

Mario.M 26 Gru 2003 10:42 1385 2
REKLAMA
  • #1 450587
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    W tych telewizorach znajduje się stabilizator zalany żywicą. Na wejsciu jest podane napięcie z akumlatora lub z sieci a na wyjściu jest 10V. Próbowałem zrobić to stabilizatorze 10 V ale na obrazie występują zakłócenia, wykrzywia obraz na zasilaniu z sieci 220V. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem ? Może ktoś ma schemat takiego stabilizatora ?
  • REKLAMA
  • #2 451143
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Kilka lat temu miałem podobhy problem.Skonstruowałem taki zasllacz,Elementem wykonawczym był tranzystor 2N3055-na radiatorze.do jego bazy dołączyłem wprost stabilizator scalony 11-to woltowy/typowy,w obudowie takiej jak BD285 /. Pracuje on w podobnym OTVC /14 cali/ ok. pięciu lat bezawaryjnie.Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt.SKORBI.
  • #3 451757
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Ta zalana kostka to nie stabilizator, ale przetwornica. W tej chwili nie pamiętam gdzie o tym czytałem, czy na elektrodzie, czy w SE, ale gdzieś był opis i gdzie można to kupić. Zrobienie tego na stabilizatorze może być problematyczne, gdyż różnica napięć wejściowego i wyjściowego jest zbyt niska. Jeśli zrobisz na 10V na wyjściu moga pojawiać się zakłócenia (dwa poziome pasy). Przy niższym napięciu wyjściowym będzie bez zakłóceń, ale może być zawężony obraz. Poza tym na stabilizatorze szeregowym wydziela sie dość duża moc i potrzebny będzie całkiem spory radiator.
REKLAMA