logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki stabilizator napięcia zmiennego do ochrony komputera przed spadkami?

CrMo 05 Paź 2005 08:39 5891 13
REKLAMA
  • #1 1873828
    CrMo
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Potrzebuje stabilizator napiecia zmiennego (taki ze jak podczas pracy np komputera bedzie chwilowy spadek napiecia komputer bedzie dalej normalnie dzialać a nieze sie zresetuje. myslałem o kondensatorach ale przecierz nei ma na tyle duzych kondensatorów na prą niespolaryzowany
  • REKLAMA
  • #2 1873860
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    proponuję wątek o kondensatorach do podtrzymania spadku napięcia zmiennego przenieść do działu "na wesoło"
    a tak na poważnie , dawno temu był taki artykuł w radioelektroniku
    "stabilizator napięcia zmiennego", może w archiwum elektrody znajdziesz ten artykuł .
  • #3 1873920
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    jedno z rozwiązań:

ładowarka 12V-> łąduje akumulator 12V -> przetwornica DC12V na AC220V i nią zasilasz kompa... inaczej chyba nie da rady :(
  • REKLAMA
  • #4 1874218
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Jest coś takiego jak wzmacniacze magnetyczne. W garnizcnych przypadkach elktromaszynowe.
  • #5 1874315
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Owszem są stabilizatory prądu przemiennego, np. magnetyczne (ferrorezonansowe) - kiedyś powszechnie używane ze starymi odbiornikami TV, ale obecnie prawie wszyscy o nich zapomnieli.
    Natomiast do podtrzymania zasilania komputera polecam kupić UPS, najtańsze modele kosztują niewiele ponad 100zł, nie warto więc bawić się w samodzielną budowę.
  • REKLAMA
  • #6 1876002
    CrMo
    Poziom 17  
    nie chodzi mi o ups... porostu takie coś co przez dosłownie ułamek sec utrzyma napiecie odpowiednie...
  • REKLAMA
  • #7 1876048
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To rozbierz zasilacz od komputera i doloz mu pojemnosci. Zazwyczaj zasilacze maja 2x220-470uF/200V i wytrzymuja zaniki napiecia do 30ms.
  • #8 1878156
    CrMo
    Poziom 17  
    ok zapomnijcie o komputerze. o co np z telewizorem?
    to musi być uządzenie które spadku napiecia podnosi je kosztem mocy... tylko nei wiem jak to zrobić... (oczysiscie ukłąd musi byc na prad zmienny)

dlatego pytam o teelewizor bo wszystkie teliwizory w domu które mam (kineskolpowe - 5 telewizorów) zaczely tracić kolory po jakimś czasie.... (i według mnie to wina beznadziejnego prądu w domu... bo na jedej fazie mam 200V na drugiej 210V i neima fazy która ma 230 :/ i to ejst problem.. myslałem o trafie podnoszącym napiecie troszeczke ale jesli kiedyś napiecie bedzie 230V to za trafem bedzie juz za duze... (wiec tu problem stabilizatora)
  • #9 1878194
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3384
    Nic nie kombinuj. Obecne TV mają przetwornicę która zapewnia TV poprawne napięcia nawet przy napięciu sieci 180 V. Taki stary Helios TC 500 przestawał pracować normalnie dopiero przy 165 V (wykonywaliśmy kiedyś takie pomiary).
    Kolory bledną ponieważ TV się starzeją i maleje emisja dział w kineskopie.
    Pozdrawiam.
  • #10 1878211
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Są takie urzadzenia.
    1 Zwane po angielsku Constant Voltage transformer {CVT}. Jest to spoecjalnie nawinięty tranformator, na którego wyjściu zawsze panuje odpowiednie napięcie niezależnie od napięcia wejściowego.

2 Stabilizatory servo. Jest to transformator toroidalny z bardzo dużą ilością wyjść i silnikiem który przełaącza wyjścia.

3 Są też zwykłe stabilizatory w których transformator jest przełaczany przekaźnikami.

Pozdr.
  • #11 1879073
    CrMo
    Poziom 17  
    hmmm kineskop sony raczej sie nie psuje nawet po 15 latach dziaania...
    ten kineskop i ogólnei ten akurat mode;l tego soniaka jest naprawde niezły...
  • #12 1879099
    tojatomek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mi na przykład sony zepsół się po jakiś 12latach, chyba nie ma na to reguły...
  • #13 1879582
    CrMo
    Poziom 17  
    ale podoblo kineskopy w tym podelu są niezle i lepsze od wszytkich innych firm z tv na kinedkopach elektroniowych :) pzdr
  • #14 1880172
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Po 15latach wszystko traci swoje wlasciwosci. Na pewno kineskop sporo traci emisji ale i elektronika szczegolnie elektrolity sa juz mocno wyschniete.

Jesli potrzebujesz stabilizator do wahajacego sie napiecia sieci to sa takowe do nabycia. np indel

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilizatorów napięcia zmiennego, które mogłyby chronić komputer lub telewizor przed chwilowymi spadkami napięcia, zapobiegając resetom lub utracie jakości obrazu. Rozważano użycie kondensatorów, jednak ich pojemność i charakterystyka dla prądu zmiennego są niewystarczające. Proponowano rozwiązania takie jak zasilanie komputera przez akumulator 12V ładowany z ładowarki i przetwornicę DC/AC, a także wzmacniacze magnetyczne i ferrorezonansowe stabilizatory napięcia zmiennego, które dawniej były popularne. Wskazano, że najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest zakup UPS, który utrzymuje zasilanie przez ułamek sekundy. Dla telewizorów kineskopowych problemem nie jest stabilizator, lecz starzenie się kineskopów i elektroniki, zwłaszcza elektrolitów. Wspomniano urządzenia takie jak Constant Voltage Transformer (CVT) oraz stabilizatory servo z transformatorem toroidalnym i mechanizmem przełączającym uzwojenia, które utrzymują stałe napięcie wyjściowe niezależnie od wahań sieci. Na rynku dostępne są stabilizatory napięcia, np. marki Indel. Dyskusja podkreśla, że nowoczesne telewizory mają własne przetwornice stabilizujące napięcie, a spadki jakości obrazu wynikają raczej z zużycia sprzętu niż z wahań napięcia sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA