logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić typ i wyprowadzenia tranzystora bipolarnego miernikiem?

Przemek89k 02 Lut 2008 19:38 11539 5
REKLAMA
  • #1 4763238
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam , chodzi mi o kilka kwestii mialem na lekcji zbadac tranzystor j/w no i mam kilka pytan :

1) jak sprawdzic miernikiem (omomierzem) czy jest to n-p-n , czy p-n-p
    2) jak sprawdzic wyprowadzenia tranzystora tzn. baza-emiter-kolektor (tylko nie mowice w katalogu, albo ze zawsze z danej strony jest to albo tamto - chodzi mi o sprawdzenie przy pomocy miernika )
    3) Co to jest H21 w tranzystorze bipolarnym , wydaje mi sie ze to wzmocnienie pradowe , za co odpowiada ?
    4) czy ktos widziale moze podobne sprawozdania na podobny temat ... odnosnie badania zlaczy tranzystora i wyprowadzen ?
  • REKLAMA
  • #2 4763365
    bartek3579
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    1)jesli npn to po podlaczeniu do jednej nozki(bazy) plusa to powinienies miec maly opor jesli pnp podlaczas do bazy minus
    2)mozesz dowiedziec sie tylko gdzie baza sposobem jw
    3)h21 to wzmocnienie pradowe, no i nie trudo sie domyslic ze odpowiada za wzmacnianie pradu... poczytaj o paramatrach hybrydowych to bedziesz wiedzial
    4)nie
  • REKLAMA
  • #3 4763376
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

1.Miernik ustawiony na zakres 2000 Ohm (test diody). W przypadku tranzystora NPN od bazy do emitera i od bazy do kolektora przewodzi. W innych kierunkach nie przewodzi.

W przypadku tranzystora PNP przewodzi od emitera do bazy i od kolektora do bazy. W innych kierunkach nie przewodzi.

2. Można to sprawdzić robiąc pomiar wzmocnienia prądowego. Gniazdo w mierniku jest odpowiednio podpisane. Wkładając poprawnie tranzystor do gniazda (miernik pokaże wzmocnienie -> tranzystor sprawny) wiemy automatycznie gdzie są jakie końcówki w tranzystorze. Druga metoda, patrz wyżej.

3. Tak jest to wzmocnienie prądowe. Jest one określone wzorem hfe=Ic/Ib.

4. Osobiście nie widziałem.
  • REKLAMA
  • #4 4763486
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Nie bardzo rozumiem odpowiedzi na 2 pdpkt. , wiem ze jest na mierniku wzmocnienie pradowe :) ale jezeli podlacze to do tranzystora (jak mam podlaczyc ? ) to j/w pokaze mi chyba czy tranzystor jest sprawny. A mi chodzi o to ze jezeli nie ma oznaczen na tranzystorze w jaki sposob przy pomocy miernika lub omomierz moge sprawdzic gdzie jest baza , gdzie emiter a gdzie kolektor. Oczywiscie za pomoca urzadzen (w gre nie wchodza katalogi oraz wiedza )
  • REKLAMA
  • #6 4766015
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    h21=dIc/dIb |Uce=const (d-jako pochodne cząstkowe),
    h21>β ale przyjmuje sie ze h21≈β
    h21 jest to nachylenie stycznej wokól punktu pracy
    β=Ic/Ib jest sieczna
    To tak zeby sprostowac
    Pozdro
REKLAMA