logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić cewkę aparatu zapłonowego w Polonezie 1.6 GLE? Brak iskry po montażu

fragli86 03 Lut 2008 17:30 7708 8
REKLAMA
  • #1 4766485
    fragli86
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam. Jak sprawdzić cewke aparatu zapłonowego, która znajduje się w środku aparatu zapłonowego i daje impuls do modułu? Jak dotykam do tych kabelków miernikiem to nie ma sygnału że przewodzi prąd. Sprawa dotyczy poloneza 1.6 gle czyli gaźnikowego. Ściągałem aparat po to żeby zdjąć głowice. Po złożeniu silnika okazało sie że nie ma iskry, a nic nie robiłem przy zapłonie, załażyłem aparat tak samo, kopułka jest OK. Tylko przy pierwszym uruchamianiu zapomniałem podłączyć kabel wysokiego napięcia idący z cewki do kopułki. Czy coś sie mogło uszkodzić? Jeśli tak to co
  • REKLAMA
  • #2 4766514
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Najpierw sprawdź przewód bo to choroba pęka koło ceweczki w aparacie.P
  • REKLAMA
  • #3 4766615
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Rezystancje pomierz na zaciskach na kostce do modułu a nie w aparacie.
    Ten zielony kabelek z czasem twardnieje a przewody się ukruszają i ot problem.
  • #4 4766706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4766747
    WYPAS_81
    Poziom 11  
    Koledzy mają racje z kablem kosztule całe 12zł
    ale zdazająsie urwanprzewodziki które idą od cewki do końcówek w aparacie zapłonowym.Tam jest normalnie cewka z drutu miedzianego więć po zmiezeniu musisz mieć jakąś rezystancje a niema mozliwości zeby jej nie było. A nawet mozesz podłączyć woltomierz ustawić w mili Voltach
    to powinno ci się pokazać napięcie podczas kręcenia ośką aparatu zapłonowego jeśli wszystko jest ok z aparatem to sprawdz czy masz napięcie na module zapłomowym i na cewce jak tu jest ok to padł moduł zapłonowy. pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #6 4766907
    fragli86
    Poziom 14  
    Sprawdziłem voltomierzem i rzeczywiście przeskakują mi cyferki na wyświetlaczu jak kręce ośką aparatu. A na jednym zacisku cewki po przekręceniu zapłonu jest napięcie 10,55V a na drugiej 10,50V. Czy jest to prawidłowe, czy rzeczywiście od uszkodzonego modułu tak sie dzieje. Bo zostaje jeszcze cewka
  • #7 4766929
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Polonez gaźnik.
    Wysun kostke aparatu zapłonowego.
    Wypnij przewód Wn z rozdzielacza, i podłącz do niego świece.
    Włącz stacyjke.
    Wez przewód i podepnij do + akumulatora następnie dotykaj wypiętych bolców w module.
    Jak nie masz iskry to modół lub cewka.
    Jak masz iskre to koółka lub palec lub przewody lub swiece.

CDN.....
  • REKLAMA
  • #8 4766968
    fragli86
    Poziom 14  
    OK. Zrobie tak jak napisałeś. Mam nadzieje że od tego nie zepsuje czegoś jeszcze
  • #9 4767011
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Abstrachując od tematu w okolicy wielu mechaniorów nie jest w stanie poradzić sobie z polciszem a biorą się za naprawę wielopunktów z LPG o których nawet w najlepszych snach się im nie sniło, lub wkładają car code do zamrażarki.
    Ale to jest efekt bumerangu , te same samochody powracają. w kółko w kółko .......

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku iskry w Polonezie 1.6 GLE po demontażu i ponownym montażu aparatu zapłonowego. Zalecane jest sprawdzenie przewodów, szczególnie zielonego kabelka prowadzącego do modułu zapłonowego, który może ulec uszkodzeniu lub stwardnieniu. Pomiar rezystancji powinien być wykonany na zaciskach kostki modułu, a nie bezpośrednio w aparacie. Cewka zapłonowa wewnątrz aparatu powinna wykazywać rezystancję, a podczas obracania osi aparatu można mierzyć napięcie impulsowe na woltomierzu ustawionym na miliwolty. Sprawdzenie napięcia na zaciskach cewki przy włączonym zapłonie (około 10,5 V) jest istotne dla oceny stanu cewki i modułu. Test iskry można przeprowadzić przez podłączenie świecy do przewodu wysokiego napięcia i dotykanie bolców modułu przy włączonym zapłonie; brak iskry wskazuje na uszkodzenie modułu lub cewki, natomiast obecność iskry sugeruje problem z przewodami, kopułką lub świecami. Wskazano również, że uszkodzenie mogło nastąpić po pierwszym uruchomieniu bez podłączenia przewodu wysokiego napięcia do kopułki, co mogło wpłynąć na moduł lub cewkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA