logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena projektu centralki alarmowej na ATmega16 - pytania o akumulator i czujki

liba 03 Lut 2008 21:52 2751 7
  • #1 4767558
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jestem w trakcie projektowania centralki alarmowej na ATmega16. Nie jestem zaawansowanym elektronikiem, nie mam prawie żadnego doświadczenia więc proszę o ocenę, wskazanie niedomagań schematu i projektu płytki.

W szczególności mam kilka pytań.
    1. Centralka poza zasilaniem sieciowym jest wyposażona w akumulator. Czy jego podłączenie jest dobre? (diody D1 i D18, rezystor do ładowania akumulatora R1)
    2. Parametryczne linie dozorcze są podłączone do wejść przetworników ADC. Alarm ma być wywoływany nagłą zmianą napięcia na tych liniach. Czy są jakieś przeszkody, aby jako rezystor w czujce wykorzystać termistor i "przy okazji" mierzyć temeraturę? Zmiany jego rezystancji będa wolne... więc nie powinno to interferować z funkcją dozorczą linii.
    3. Syrena ma być podłączona także do linii dozorczej (nie do przekaźnika). Będzie ona także monitorować napięcie na linii i w razie jego szybkiej zmiany zacznie wyć. Centralka może wywołać wycie wystawiając stan wysoki/niski na tej linii (będzie zatem konieczne przełaczanie danego pinu z wejścia na wyjście). Czy pomysł jest dobry?

Prosze o wszelkie uwagi.
  • #2 4767600
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    raczej bym został przy zmianie stanu na wejsciu ,a do pomiaru temperatury wykorzystał bym czujnik dallasa DS1820
  • #3 4768446
    liba
    Poziom 14  
    a dlaczego? uważasz że to nie będzie działać? Moje rozwiązanie mi się podoba, bo syrena będzie umieszczona na zewnątrz, więc za pomocą tego pojedynczego kabelka mógłbym mierzyć temp na polu. Mam tylko wątpliwości czy uda się uzyskać zadowalającą dokładność... niedługo zrobie testy

tymczasem prosze o dalsze komentarze
  • #4 4769060
    gothye
    Poziom 33  
    pomiar temperatury przez pomiar napiecia czujnika np. lm35 itp na wiekrzym dystansie to porazka

ps ,sam pracuje nad podobnym systemem link
  • #5 4769815
    liba
    Poziom 14  
    rzeczywiście długa linia może być problemem... w takim razie być może zrezygnuję z pomiaru temperatury na tej linii, użyję czegoś z cyfrowym przesyłem odczytu, dzięki za radę
  • #6 4782078
    gothye
    Poziom 33  
    moze komunikacja miedzy dwoma uC na rs485 ,zasięg 1,5km !! ,a czujników moze byc wiecej ;)
  • #7 4808760
    liba
    Poziom 14  
    Pewnie, że może być na RS... ale nie słyszałem o żadnych scalonych czujnikach temperatury z komunikacją po RS.
  • #8 4809600
    gothye
    Poziom 33  
    a w czym problem ,dajesz np atmega8 która robi odczyt z czyjnika/czujników i wysyła przez rs ,po za tym oprócz tego moze robic wiele innych rzeczy np sterowanie przekaznikami

Podsumowanie tematu

✨ Projekt centralki alarmowej oparty na mikrokontrolerze ATmega16 obejmuje zasilanie sieciowe oraz akumulator z układem ładowania zawierającym diody D1, D18 i rezystor R1. Dyskusja koncentruje się na wykorzystaniu linii dozorczych podłączonych do wejść ADC do wykrywania nagłych zmian napięcia jako sygnału alarmowego. Rozważane jest zastosowanie termistora jako elementu rezystancyjnego czujki, umożliwiającego jednoczesny pomiar temperatury, jednak pojawiają się wątpliwości co do dokładności i wpływu powolnych zmian rezystancji na funkcję dozoru. Zalecane jest stosowanie cyfrowych czujników temperatury, np. Dallas DS1820, zamiast analogowych pomiarów napięcia na dużych odległościach, które mogą być zawodnym rozwiązaniem. Proponowane jest również wykorzystanie komunikacji RS485 między mikrokontrolerami (np. ATmega8) do przesyłania danych z czujników temperatury i sterowania przekaźnikami, co pozwala na zwiększenie zasięgu i liczby czujników w systemie. Syrena ma być podłączona do linii dozorczej i reagować na szybkie zmiany napięcia, a centrala może generować sygnał sterujący na tej linii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA