logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy HDD Samsung 250GB 7200rpm - wibracje i hałas, czy to normalne?

wrkq 04 Lut 2008 08:18 1638 3
REKLAMA
  • #1 4768368
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Wszedłem właśnie w posiadanie 250tki Samsunga (8MB cache, 7200rpm... wstyd się przyznać zapomniałem kartki z nr modelu, podam jutro jakby co). Jako że nasłuchałem i naoglądałem (mam takie 2 przyciski do papieru z komputerów znajomych) się o awaryjności dysków tej firmy, jestem trochę podejrzliwy.

Dysk jest fabrycznie nowy. Podłączyłem, przeniosłem dane ze starego (~3 godziny pracy dysków pod dużym obciążeniem), natychmiast po tym otwieram obudowę (przy włączonym kompie) i...

Stary dysk (WD400EB znaczy się 40GB serii Protege) - bezdźwięczny, spokojny, w temp. pokojowej...

Nowy (ten SpinPoint) - słyszalnie, choć cicho warczy, wibruje tak, że ręką można wyczuć, wyczuwalnie ciepły, nie gorący, ale dość ciepły.

Wyłączyłem kompa, odczekałem dwie godziny, odpalam, pauzuję na ekranie bootmanagera. Nie przeprowadzam jakiegokolwiek I/O dyskowego. Wibracja i dźwięk (oczywista sprawa, że powiązane ze sobą) pojawiają się natychmiast po włączeniu, nagrzewa się po ok. 5 minutach.

Przy włączaniu zasilania, jest słyszalne (cicho) rozpędzanie talerzy, po nim następuje nieco głośniejszy stuk. Objaw jest myślę w miarę normalny, inne moje dyski robią podobnie, ale ciszej, i nieco krócej to trwa.

Łożysko ma wadę fabryczną, czy to całkowicie normalne w tej serii, a ja jestem przewrażliwiony?

EDIT::
    Frag, wiedziałem że o czymś zapomnę... Pełna diagnostyka softem samsunga z hiren's 9.1 OK, smart OK, pełny skan powierzchni ranishem i paragonem OK, dd if=/dev/hda of=/dev/null przelewa 232 gb bez bledow I/O.

Model podam jutro z rana.
  • REKLAMA
  • #2 4768517
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4886
    Miałem już kilka dysków które zachowywały się podobnie i przez kilka lat pracy nie miałem z nimi problemu innego jak właśnie ten hałas.
    Twoje pytanie jednak powinno być skierowane do posiadaczy tego samego modelu , więc podaj konkretnie jaki to model .
    Dla pewności zrób też testy tego dysku .
  • REKLAMA
  • #3 4769459
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Dyski Samsunga właśnie tak się zachowują, potrafią drżeć, ale poza tym wszystko O'K. Jak masz porządną obudowę, z blachy drubszej niż typowe tanie obudowy to wystarczy dobrze go przykręcić. Przy kiepskich obudowach można pomyśleć o amortyzowaniu dysku, wtedy pracuje bezgłośnie. Co do temperatury to wiadomo że im większy dysk z wyższym RPM tym bardziej się grzeje.
  • #4 4775191
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Sorki że nie napisałem wczoraj, ale wypadki chodzą po rybach ;)

Model dysku SP2514N.

No, obudowa niestety cienkoblaszna...

W tym oprogramowaniu Samsunga trafiłem na opcję Advanced Acoustic Management, która jest ustawiona ne Disabled. Rozumiem, że działa to na zasiadzie "inteligentnej" regulacji prędkości obrotowej dysku?

Jeżeli ktoś tego używa, chciałbym się dowiedzieć jak to wpływa na żywotność i wydajność dysku?
    (Niewielką stratę na wydajności zniosę, ale większe zużycie odpada...)
REKLAMA