logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć iskrę na świecy w gokarcie z cewką od Poloneza?

tOczek 27 Gru 2003 16:26 26916 61
Najlepsze odpowiedzi

Jak zwiększyć iskrę na świecy w gokarcie z cewką i przerywaczem zasilanym z akumulatora 12 V?

Najpewniejszym sposobem na mocniejszą iskrę jest zastosowanie zapłonu elektronicznego z odpowiednią cewką, bo taki układ daje wyższe napięcie, szybszy narost napięcia i eliminuje problemy z „platynkami” [#454602][#455748][#457251][#506534] Jeśli chcesz zostać przy przerywaczu, dołóż kondensator od Malucha albo 220 nF/400 V: jedną końcówkę do masy, drugą do styku przerywacza połączonego z cewką [#452127] Jako cewkę proponowano m.in. 12 V dwubiegunową od Malucha albo cewkę od Poloneza z elektronicznego zapłonu, ale musi to być cewka dobrana do modułu i o małej rezystancji [#456033][#457251][#506534] Nie warto po prostu podnosić napięcia zasilania, bo rdzeń cewki może wejść w nasycenie i dodatkowa energia zamieni się głównie w ciepło, co grozi spaleniem cewki lub przerywacza [#459050] Pomysły typu „wzmacniacz iskry” czy układ plazmowy forumowicze ocenili jako nietrafione [#456033][#457251]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 452065
    tOczek
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    mam problem pomóżcie mi staruje na gokartach i niedawno zdjąłem koło magnesowe które no wie co robi iskrze. wiec zdjąłem koło i zrobiłem własnym patentem zrobiłem zrobiłem dodatkowo akumulator do akumulatora podłączyłem cewkę od poloneza i potem podłączyłem do kowadełka które robi przerwy w iskrze.i właśnie iskra jest nawet dobra ale chcę ja polepszyć nie wiem jak to zrobić pomóżcie mi bo to bardzo ważne .proszę dokładnie opisywać jak coś piszecie bo nie jestem dobrym elektronikiem
  • #2 452127
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    Dodaj kondensator od aparatu zaplonowego od Malucha lub kondensator 220nF/400V jedna końcówka do masy a druga do styku przerywacza połączonego z cewką.
  • #3 452815
    zielony skorpion
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wstw jakiś moduł zapłonowy, (zapłon elektroniczny) i iskrę będziesz miał co sie zowie.
  • #4 452844
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Zacznij od jakiegoś układu ładowania tegoż akumulatora podczas jazdy.
    Przyda się trochę wyższe napięcie.
    Użyj cewki od malucha dwubiegunowej(podwyższone wysokie napięcie).
    Jednak gdybyś sie na to zdecydował to ze szrotu wybierz razem z cewką opór szeregowy(kompensacyjny).Jest to przewód biegnący od cewki(własciwie od komory silnikowej do kostki włącznika zapłonu).
    Pytaj jak to cię zainteresuje.
    HeJ.
  • #5 453042
    tOczek
    Poziom 11  
    u mnie na zawodach ładowanie akumulatora jest zabrionione.i nie moge takiego uzadzenia wstawic poniewaz nie dopuszcza mnie do zawodów. prosze was wymyslcie cos leprzego jak zwiekszyc iskre na swiecy. jeszcze zapomniałem w swoim wczesniejszym artykule zamiescic że mam podłaczona cewke do kondensatora od maluch :onfire:
  • #6 454602
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Załóż sobie elektroniczny ukł.zapłonowy.Ja w swoim motorku założyłem od Łady Samary(możesz od poloneza ale więcej problemu z zamocowaniem impulsatora)Musisz kupić moduł oraz czujnik(polecam nowe) i cewkę zapł.(najlepiej od Poloneza,musi być od elektronicznego zapł.)Cewkę i moduł zamontujesz gdzie ci lepiej.Co do czujnika,to zamontuj na wale korbowym blaszkę w kształcie koła z wyciętą ćwiartką,czujnik musisz tak zamocować aby w jego szczelinie kręciła się ta okrągła blaszka(położeniem blaszki lub czujnika będziesz regulował kąt wyprzedzenia zapł.)Iskrę bedziesz miał bardzo mocną,nawet bez elektrody bocznej na świecy działa bez najmniejszych problemów.Schemat podłączenia znajdziesz gdzieś na stronkach,a jak nie to podaj adres to Ci wyślę.Powodzenia!
  • #7 454916
    tOczek
    Poziom 11  
    dziekuje za odpowiedzi ale ja niechcen wstawiac motoplaty tyko chcem zastosowac jakis wzmacniacz czy cos takiego aby dało wieksza iskre
    moja konstrukcja jest idealna do tego motoru co ja mam czyli wsk 125 ale ten silnik siedzi w gokardzie
    odpowiadajcie na moje pytanie BŁAGAM a nie zmieniacie je na inne
  • #9 454933
    tOczek
    Poziom 11  
    a gdzie mozna znalesc ten układ plazmowy bo ja na elektronice to nie za bardzo sie nieznam jak mozesz to opisz to bardziej dokladnie
  • #10 454934
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    tOczek
    Nie kombinuj - oryginalny zapłon jest dobry i musi wystarczyć.
    W tych silnikach koła magnesowe potrafiły stracić właściwości.
    Jeżeli już chcesz coś zmienić - to na zapłon tyrystorowy, ale trochę trzeba roboty w to włożyć.
  • #11 454947
    tOczek
    Poziom 11  
    jozefg
    słuchaj ja nie kombinuje po mojej przerubce już jeżdze na tym 1 rok
    i nic sie nie dzieje ani nie psuje ani nic a poto takie cos zrobiłem żeby nie było koła magnesowego aby wał był lżejszy a wiec jak wał lżejszy to moj motor wkreca sie o wiele lepiej bo z 7000obr/min a po przerubkam bez kola magnesowego wkreca sie na 9000obr/min
    wiec morał jest taki że pomużcie mi zwiekszyc iskre a nie zmienic system moj system na moto plat bo on waży tyle samo co koło magnesowe może troche mniej wiec silnik bedzie sie wkrecał słabiej w obroty a nie chcem żeby do tego doszło :please:
  • #12 455024
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    nic lepszego nie wykąbinujesz- i tak masz dobre, jesli będziesz miał za mocną iskre, to wszędzie będziesz miał problem z przebiciami, kiedyś bawiłem się z tym silnikiem (WSK 125) tam, jesli motorek miał wysokie obroty to iskra miała długość dobrych 5cm!!. Opłaca ci sie jedynie załorzyc elektroniczy modół zapłonowy i odpowiednia cewke, modóły elektroniczne maja lepszą harakterystyke od modółów "platynkowych", a co za tym idzie masz lepsze, pełniejsze i dynamiczniejsze spalanie mieszanki (i w zimie też bez problemy zapali... :D -- to jak byście sie scigali po lodowisku... he he)
    Weź pod uwage to że takie cudo potrafi zjeść ok 5A prądu
  • #13 455676
    tOczek
    Poziom 11  
    BARDZO DZIEKUJE
    za odpowiedzi a temat zwiekszenia iskry ale dalej nie otrzymałem precyzyjnej odpowiedzi aj zwiekszyc iskre na swiecy słyszałem ze mozna zastosowac jakies wznacniacze ale niewiem jakie też dowiedziałem sie ze moge załozyc zamiast cewki jakis układ plazmowy z trafikiem od TV ale niewiem jak to wyglada i gdzie to mozna kupic
    http://www.encrypteddevelopment.com/grip/SignalEvent/images/P9010108.JPG
  • #15 455731
    tOczek
    Poziom 11  
    no nareście dzieki za normala odpowiedz ale dale j niewiem co zastosowac w tym moim układzie żeby zwiekszyc iskre ta zarowka to nie zabardzo dobry pomysł ale dzieki za checi
    czekam na inne propozycje
  • #16 455748
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Widzę że nie rozumiesz odpowiedzi na swoje pytanie.Zakładając elektroniczny ukł. zapł. zwiększysz energię iskry oraz napięcie na elektrodach świecy,dodatkowo napięcie to będzie szybciej narastać co jest bardzo pożądane,przebieg napięcia oraz energii w funkcji obrotów jest bardziej liniowy w tego typu ukł.(przy niskich obr.nie występuje drganie "platynek",a przy wysokich dzięki mniejszej indukcyjności cewki masz lepszą iskrę),odpada konserwacja styków i częste sprawdzanie wyprzedzenia zapłonu(w takim wykonaniu brak jest "platynek") Co do masy zamontowanej na wale korbowym,lżejszego układu już nie zamontujesz,jedyny element w moim wykonaniu to blaszka grubości ok 0,3mm i średnicy ok 6cm(ile to może ważyć?może 10g)Ja mam zamontowany taki ukł.w silniku Wsk 175.Możesz jeszcze poszukać o kondensatorowych(tyrystorowych)ukł.zapł. ale tego typu ukł.nie warto się interesować(więcej mają wad niż zalet)Pozdrawiam!
  • #17 455823
    gm
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Posiadam motocykl WSK175 "wiater" do którego zaprojektowałem i wykonałem zapłon elektroniczny (ukł cmos, tranzystory) powiem tak: to jest już inny motor :D taka WSK powinna być od początku! Mam jednak do Panstwa pytanie: czy posiada ktoś charakterystyki wyprzedzenia kąta zapłonu do tego motoru?
    pozdrawiam
  • #18 455862
    tOczek
    Poziom 11  
    jak to jest seryjny silnik to zapłon ustaw na zero
    a jak umnie silnik jest to maxymalnym tuningu to ustaw na przyspieszony zapłon w granicach od-2,7mm do-3.2mm musisz potestowac bo kazdy silnik jest inny

a do mojego pytania dalej szukam odpowiedzi
    muwie raz jeszcze niechcem zadnego motoplatu ani jakis zaplon turystyczny ja scigam sie na zawodach niechcen zadnego guwna wstawiac muj system jest najleprzy tylko musze pewnie wymienic cewke na inny opor i komdensator od innego samochodu
  • #19 455864
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    O ile ja dobrze pamiętam to te motocykle miały stałe wyprzedzenie zapłonu... wg. instrukcji
  • #20 455912
    gm
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To wiem akurat u mnie jest ustawiony zapłon tak że na najniższych obrotach czuć że chce kopnąć do tyłu, dlatego "wolne" obroty mam ustawione troche wyzsze.
    Chciałbym jednak tą wadę wyeliminować poprzez zastosowanie kąta wyprzedzenia zapłonu zależnego od obrotów (może nawet i od temperatury kto wie?) z projektem nie było by problemu ale musze znać charakterystyki pierw.
    Co do stałego wyprzedzenia to bym się jaednak z tym nie zgodzil...
    pozdrawiam
  • #21 456033
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    :arrow: tOczek
    Jeśli nie chcesz wielkich przeróbek to już Ci raz pisałem,cewka od malucha 12V dwubiegunowa+opór kompensacyjny.
    Koszt niski,spróbowac warto,podwójnie wysokie napięcie .
    I kita.
    Wzmacniacze???Nic takiego nie ma.Potoczna nazwa urządzenia generującego snop iskier(generator zapłonowy)uruchamiany przy rozruchu silnika.
    HeJ.
  • #22 456381
    tOczek
    Poziom 11  
    dzieki za ta odpowiedz uwzgledniłem ja wczesniej własnie kupiłem ta cewke ale teraz zastanawiam sie jak ja podłaczy bo miałem w czesniej jedno biegunowa a teraz dwubiegunowa wiec niewiem jak ja podłaczy połaczyc w jeden kabel
    ale ta cewka chyba bedzie dawał iskry wtedy co nie trzeba
  • #23 457207
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    ja założyłem do yamahy rx 80 moduł i cewkę z poldka (czujnik został oryginalny) i kręci 11tys obr. A masy wału to przecież nie zwiększa!
  • #24 457218
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    cewke dwubiegunowa podlaczasz tak jak jednobiegunowa.tyle ze jeden kabel WN a drugie gniazdo zaslepic musisz zeby wilgoc nie spowodowala przebicia chyba ze masz sprzet zeby zrobic w glowicy gwint pod jeszcze jedna swiece wtedy jeden kabel do jednej drugi do drugiej....cewka dwubiegunowa daje na obydwu wyjsciach iskre jednoczesnie. licz sie z tym ze ma mniejsza rezystancje i ciagnie duzo wiecej pradu i jesli nie zastosujesz elektroniki w sterowaniu to platynki splona bardzo szybko.
  • #25 457251
    Rubik
    Poziom 15  
    ANTEQ napisał:
    cewke dwubiegunowa podlaczasz tak jak jednobiegunowa.tyle ze jeden kabel WN a drugie gniazdo zaslepic musisz zeby wilgoc nie spowodowala przebicia chyba ze masz sprzet zeby zrobic w glowicy gwint pod jeszcze jedna swiece wtedy jeden kabel do jednej drugi do drugiej....cewka dwubiegunowa daje na obydwu wyjsciach iskre jednoczesnie. licz sie z tym ze ma mniejsza rezystancje i ciagnie duzo wiecej pradu i jesli nie zastosujesz elektroniki w sterowaniu to platynki splona bardzo szybko.

Cewka od maluch ma jedno uzwojenie wtórne i do jego dwóch końców przypięte są dwie świece, dlatego trzeba jeden z końców uziemić a nie zaizolować. Jeżeli nie uziemisz jednego końca energia z rdzenia nie znajdzie drogi ujścia i wysokie napięcie przebije cewkę i po ptakach.

Co do odpowiedzi na Twoje pytanie to padło ich już wiele. Zapomnij o żarówkach plazmowych i wzmacniaczach iskier. Jedyną drogą do sukcesu jest przyzwoita cewka zapłonowa, z duuużym rdzeniem aby pomieścił dużo energii i nailepiej elektroniczny układ zapłonowy. Jak on bedzie uruchamiany to już inna piosenka - można go sterować z "platynek" ale takich rozwiązań fabrycznych to chyba nie ma - trzeba ukad by zrobić samemu. Kiedyś w którymś RE był opisany układ zapłonowy tyrystorowo-tranzystorowy który łączył zalety obu sposobów zapłonu ale ja bym nie wyważał jednak otwartych drzwi i założył gotowe elementy np z poloneza lub jakiegoś innego auta z zapłonem elektronicznym nawet kosztem założenia czegoś (niewielkiego) na wał.
  • #26 457420
    tOczek
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz
    uwzglednie ja ale nie jestem przekonany do zapłonu turystycznego on swoje wazy i umnie sie nie sprawdza w zawodach kartingowych z miejsca ma słabe przyspieszenie i wyprzedzaja mnie na zakretach i na starcie
    jak macie jakies inne fajne pomysły to dzielcie sie nimi
    za każde odpowiedzi bede wdzieczny
  • #27 457601
    ANTEQ
    Poziom 14  
    ale moze na poczatek poczytaj troche o zasadzie dzialania zaplonu elektronicznego bo jesli uwazasz ze cos ciezkiego jest montowane na wale to sie mylisz bo to jest okragla blacha z nacieciami. ich ilosc zalezy miedzy innymi od tego jaki jest czujnik i ktorej generacji jest uklad.jesli zastosujesz czujnik halla to moze byc nawet z tworzywa sztucznego. w ukladach drugiej generacji sa stosowane czujniki magnetoindukcyjne i one wspolpracuja z wystepami na kole zamachowym lub pasowym umieszczonym na wale. albo jet ich tyle il;e cylindrow i kazdy wystep lub naciecie wyznacza moment zaplonu lub jest ich wiecej i modul zlicza impulsy z czujnika i na podstawie ich ilisci stwierdza w ktorym miejscu jest walkorbowy i kiedy ma byc iskra. moze sie tu sprawdzic modul zaplonowy od cimquecento 700. a jak uziemisz jeden biegun cewki to wcale iskry nie bedziesz mial.i cewka sie moze spalic.to wlasnie na elektronicznych ukladach zaplonowych silnik ma lepsza moc i jest elastyczniejszy. polecam, ksiazke pt: Zapłon z WKiŁ
  • #28 457614
    tOczek
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz ale na wale nie bede nic zakładał
    posłuchajcie wuska 125 seryjnie wkreca sie 5500obr/min a moja po exstremalnym tuningu wkreca sie 13000obr/min wiecie to jest troche użnica wstawiałem tam lekkie koła zamachowe zapłon tyrystyczny ale przy 12000obr/min wszystko wystrzeliwało w gore poł silnika mi roz****** i malo mnie nie zabiło wiec wiecie nie bede stosowac zadnych obciażeń na wale jak macie jeszcze jakies inne fajne patenty to piszczie kazde uwzglednie
  • #29 457623
    ANTEQ
    Poziom 14  
    to ja niewiem co ty na wale mocowales ze ci silnik roz... jak kumpel dojdzie do siebie to ci zeskanuje jak wyglada czujnik magnetoindukcyjny i tarcza z wystepami. orginalna tarcza nie powoduje bicia i nie wazy wiecej od krzywki ktora porusza kowadelkiem platynek.a jesli czujnik to zniesie to mozesz nawet go zamontowac w deklu kosza sprzeglowego i zamocowac wystepy na koszu sprzeglowym wtedynie bedziesz mial zadnego obciazenia ani mozliwosci ze ci cos odpadnie i zrobi krzywde. skad wiesz ze twoj silnik wkreca sie na 13000 obr. przy takich obrotach standardowy przerywacz nienadaza sie zamykac i otwierac wiec niema co sie dziwic ze silnik nie pracuje tak jak powinien.
  • #30 457697
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Osobiście nie wierzę aby WSK dokręcała się do 13000 obr, nie z tym wałem korbowym.

Co do tematu - moja rada - nad rozwojem siników pracowano dziesiatki lat a ty chcesz wywarzać otwarte drzwi. Może lepiej użyć rozwiązań profesjonalnych, sprawdzonych już w sporcie.

Co do wzmacniacza iskry - ;) podejrzewam że chodzi o tzw moduł. Owszem wzmacnia on iskrę eliminując iskrzenie przerywacza.

Piszesz o tym samym w kilkunastu tematach i przy którymś poprzednim zostawiłem link do schematu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia siły iskry na świecy zapłonowej w gokarcie zasilanym cewką zapłonową od Poloneza i akumulatorem 12V, bez stosowania koła magnesowego. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie kondensatora od zapłonu Malucha (220nF/400V) podłączonego do masy i styku przerywacza, użycie cewki dwubiegunowej od Malucha z oporem kompensacyjnym, a także montaż elektronicznego układu zapłonowego (modułu zapłonowego) z czujnikiem i cewką od Poloneza lub Łady Samary, co pozwala na silniejszą i bardziej stabilną iskrę bez konieczności stosowania mechanicznych platyn. Wskazano, że wzmacniacze iskry czy układy plazmowe z trafem od telewizora są mało praktyczne lub eksperymentalne. Podkreślono konieczność unikania obciążenia wału korbowego dodatkowymi elementami, co mogłoby obniżyć osiągi silnika. Dyskutowano również o problemach z przebiciami na kablach i cewce przy zwiększonej iskierze oraz o konieczności stosowania odpowiedniej izolacji i uziemienia. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie elektronicznego zapłonu tyrystorowego lub tranzystorowego, który eliminuje problemy z platynkami, poprawia charakterystykę iskry i umożliwia lepsze spalanie mieszanki. Wymagane jest jednak odpowiednie dopasowanie cewki o niskiej rezystancji i odpowiedni dobór kondensatora. Autor dyskusji posiada silnik WSK 125 po ekstremalnym tuningu osiągający do 13000 obr./min, co wymaga specjalnych rozwiązań zapłonowych bez dodatkowego obciążenia wału. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące podłączenia cewki dwubiegunowej, problemów z przebiciami oraz wpływu nasycenia rdzenia cewki na efektywność zapłonu. Wskazano na konieczność stosowania akumulatora o odpowiedniej pojemności, zwłaszcza przy długotrwałej jeździe (ok. 3 godziny). Podsumowując, najlepszą metodą na zwiększenie iskry jest zastosowanie elektronicznego układu zapłonowego z cewką o dużym rdzeniu i niskiej rezystancji, odpowiednio dobranym kondensatorem oraz eliminacja mechanicznych elementów przerywających iskrę, przy jednoczesnym zachowaniu minimalnego obciążenia wału korbowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA