logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows ME nie widzi napędu CD-ROM po instalacji – BIOS wykrywa, system nie widzi

mag32 05 Lut 2008 11:13 1568 14
REKLAMA
  • #1 4771986
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.
    Problem polega na tym, że SO Win ME po instalacji z CD-ROMu nie wykrywa CD-ROMu.
    Co zrobić by go widział ?
    BIOS Wykrywa CD-ROM, tylko system go nie widzi.
  • REKLAMA
  • #2 4772007
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    Należy zacząć od zainstalowania sterowników kontrolera IDE/chipsetu płyty głównej.
  • #3 4772008
    mag32
    Poziom 19  
    A jak mam to zrobić jeśli nie mogę skorzystać z CD-ROMu ?
  • #4 4772020
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Wejdz w panel sterowania - system - ostatnia zakładka
    sprawdz czy pisze "system skonfigurowany optymalnie"
  • REKLAMA
  • #5 4772037
    DriverMSG
    Ocena: 4845
    Odpal komputer z dyskietki startowej WinME , następnie skopiuj sterowniki płyty gł. z CD na HDD .
    Restart - odpalasz komputer normalnie i instalujesz sterowniki z HDD .
    Ewentualnie połącz się z internetem i pobierz sterowniki . Możliwości jest wiele .
  • REKLAMA
  • #6 4772174
    mag32
    Poziom 19  
    Skopiowałem sterowniki jak radziliście na dysk za pomocą dyskietki startowej.
    Zainstalowałem.
    A to uparte bydle dalej twierdzi, że nie ma CD-ROMu.
  • #7 4772222
    tzok
    Więc usuń w menedżerze urządzeń kontroler ATA (oba kanały)... było o tym chyba z 1000 razy.
  • REKLAMA
  • #8 4772260
    marek003
    Poziom 40  
    Jeżeli wcześniejsze sugestie nie pomogą to wg mnie coś włącza u ciebie tryb zgodności z ms-dos i wtedy z regóły ginie cdrom. Sprawdziłeś moją poprzednią sugestię ze sprawdzeniem systemu? Nie masz czegoś w autoexecu lub w config.sys co mogłoby włączać tryb zgodności. A może zainstalowałeś jakiś stary sterownik(czysto dosowy).
  • #9 4772273
    mag32
    Poziom 19  
    Masz racje pojawia się komunikat o zgodności z ms-dos
    Ale nie zdążyłem przecież jeszcze nic doinstalować
    bo nie mogę, nie licząc tych sterów co wrzuciłem od Płyty Głownej.
    Ale jak to wyłączyć ?
  • #10 4772408
    marek003
    Poziom 40  
    Błąd powodują najprawdopodobniej stery od płyty.
    Spróbuj tak jak radzili inni usunąć sterowniki ATA (chociaż w moich przypadkach nie nadążałem po tej operacji zamknąć systemu bo się zawieszał) ale spróbuj.

Może uda się odinstalować te stery inaczej -uninstal na płycie ze sterami[wątpię że jest]

Ale (ja już to pisałem pare razy i nikt nie podjął tematu) mi w moich zmaganiach z dużą ilością takiego przypadku (tryb zgodności) nie pomogło nic jak ponowna instalacja systemu (nie reinstal) i unikanie sterownika który to powodował (żadne podmianki pliku sys czy ini (a przynajmniej ja na nie nie wpadłem) nie pomagały.

Oczywiście wyłączam przypadek jeżeli jakiś sterownik był umieszczony w autoexecu lub configu

Jeszcze jedno. Pod win 9X i Me stare gry dosowe też czasami proszą aby to włączyć (tryb zgodności). Po takiej operacji prawie zawsze zostaje tryb zgodności na stałe w win i znowu format i instal.

I znowu napisze że jeżeli ktoś zna jak wyjść z trybu zgodności z ms-dos dla jakiegoś dysku bez instalacji od nowa to miło by było gdyby się pochwalił
  • #11 4772419
    DriverMSG
    Ocena: 4845
    A co z Autoexec i config.sys ? Może tam wystarczy dopisać odpowiednie ścieżki i komendy , tak jak to się robi dla DOS .

przykładowo : Autoexec.bat
    LH C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:CD1

config.sys (nie pamiętam tylko ścieżki do tego pliku w ME)
    DEVICE = oakcdrom.sys /D:cd1
  • #12 4772446
    mag32
    Poziom 19  
    DriverMSG napisał:
    A co z Autoexec i config.sys ? Może tam wystarczy dopisać odpowiednie ścieżki i komendy , tak jak to się robi dla DOS .

Próbowałem, nie pomogło.

Jak nic nie wymyślę, to faktycznie zrobię mu formata
  • #13 4772454
    marek003
    Poziom 40  
    to nie tak w autoexecu lub w configu może być wpisany jakiś sterownik dosowy i trzeba go wewntualnie wyremować

Przed chwilą coś takiego jeszcze znalazłem (nie znałem tej metody) - warto spróbować
    http://support.microsoft.com/kb/151911/pl

tu mam jeszcze coś ale po angielsku:
    http://support.microsoft.com/kb/189526/EN-US/

i tu obszerny (chyba wyczerpujący) temat w którym jest zawarta pierwsza porada i to po polsku:
    http://support.microsoft.com/kb/130179/PL/
  • #14 4772546
    tzok
    DriverMSG napisał:

Windows Me nie przetwarza tych plików przy starcie, co więcej ta porada jest szkodliwa! To nie jest rozwiązanie! W Win98 spowoduje to działanie napędu CD ale w trybie 16-bit, bez obsługi długich nazw plików, tak nie należy robić.
  • #15 4773066
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    A próbowałeś instalacji np. ForceASPI lub innego tego typu do ASPI?

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że system Windows ME po instalacji z napędu CD-ROM nie wykrywa tego napędu, mimo że BIOS go rozpoznaje. Zalecane jest rozpoczęcie od instalacji sterowników kontrolera IDE/chipsetu płyty głównej, które można skopiować na dysk twardy za pomocą dyskietki startowej lub pobrać z internetu. Po instalacji sterowników problem może nadal występować, co często wiąże się z włączeniem trybu zgodności z MS-DOS, który powoduje utratę dostępu do napędu CD-ROM. Usunięcie sterowników ATA w menedżerze urządzeń może pomóc, jednak w niektórych przypadkach konieczna jest pełna reinstalacja systemu, unikając instalacji sterowników powodujących tryb zgodności. Próby modyfikacji plików autoexec.bat i config.sys w Windows ME nie przynoszą efektu, a stosowanie sterowników DOS-owych jest niewskazane, gdyż ogranicza funkcjonalność systemu. Dodatkowo sugerowano instalację oprogramowania ForceASPI lub podobnego do obsługi ASPI, co może rozwiązać problem z wykrywaniem napędu CD-ROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA