logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA 4580B421 - nie włącza sie po wymianie triaka

wiktor141 05 Lut 2008 20:31 2533 7
  • #1 4773862
    wiktor141
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam następujący problem z pralką Amica PA 4580B421. Po zwarciu zaworu przesterowania został wymieniony zawór, triak który nim steruje (na MAC97) oraz rezystor SMD 10k. Po wszystkim pralka została zresetowana, ale nadal nie pracuje. Po włączeniu jakiegokolwiek programu zapala sie dioda "gotowa", ale po naciśnięciu przycisku start nie ma żadnej reakcji - nie dzieje sie zupełnie nic. Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi

PS. Zanim ktoś po raz kolejny usunie ten temat chciałbym wiedzieć dlaczego :|
  • #2 4773986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4774009
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 342
    Bo temat był wielokrotnie wałkowany na forum i są tam opisy resetów (kilka sposobów), jeżeli po resecie nie pójdzie to moduł do wymiany. Prośba wpisz w szukajkę -amica pa-
    Jak mogę wykasować to co napisałem w tej chwili? zaraz mi sie dostanie, ze powielam posty ale pisze tak wolno, że z pomocą nie zdążam he he
  • #4 4774010
    wiktor141
    Poziom 11  
    Przeczytałem chyba wszystkie tematy jakie znalazłem o tej pralce i nadal jej nie naprawiłem więc chciałem poprosić o pomoc :D
  • #5 4774207
    wiktor141
    Poziom 11  
    Próbowałem wprowadzić pralke w tryb serwisowy, ale na samym początku dioda "gotowa" miga 15 razy i dalej nic sie nie dzieje. Mam to odczytywać jako kod 15 z tabeli czyli uszkodzenie elektroniki?
  • #6 4775127
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Niestety muszę zmartwić, kolega miał taki przypadek - doda mrugała 15 razy i niestety bez wymiany płytki sterującej się nie obyło:(
  • #7 4776753
    wiktor141
    Poziom 11  
    Warto to w ogóle wymieniać? Pralka ma już ładnych kilka lat i nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto. Może lepiej po prostu kupić nową a tą sprzedać na części?
  • #8 4777617
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Wymień Triak sterujący silnikiem, kolega tak miał, za drugim razem, za pierwszym musiał wymienić płytke steryującą, a pozniej po jakimś czasie też mu sie tak stało i miał walniety triak sterujący silnikiem.może to pomoże

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Amica PA 4580B421 nie uruchamia się po wymianie triaka sterującego (typ MAC97), zaworu oraz rezystora SMD 10k. Po włączeniu programu zapala się dioda "gotowa", lecz po naciśnięciu start brak reakcji. Próba wejścia w tryb serwisowy skutkuje miganiem diody "gotowa" 15 razy, co wskazuje na błąd elektroniki sterującej. Wymiana płytki sterującej jest często konieczna przy takim kodzie błędu. W jednym z przypadków po wymianie płytki problem powrócił z powodu uszkodzonego triaka sterującego silnikiem, który również wymagał wymiany. Dyskusja porusza także kwestię opłacalności naprawy względem zakupu nowej pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA