logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwarzonie 4 sygnałów analogowych na postać cyfrowa ?

bms777 06 Lut 2008 10:47 1155 8
REKLAMA
  • #1 4775495
    bms777
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Potrzebuje jakiś schemat układu który przetworzy 4 sygnały analogowe (z sumuje ich multiplekserem) i przetworzy na postać cyfrową. Z uwzględnieniem próbek. Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4775847
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    A jaka ma być rozdzielczość przetwornika?
    Można zastosować np. ATtiny13 albo ATmega8...........
  • REKLAMA
  • #3 4775898
    bms777
    Poziom 12  
    Do wyboru do koloru ;-) nie mam zadnych wytyczncyh wiec dobór układów dowolny.
  • #4 4776273
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Zastosuj przetwornik analogowo-cyfrowy z ATtiny13 albo ATmega8. Możesz poszukać równiesz jakiego samego przetwornika. Tak będzie o wiele łatwiej jeżeli nie umiesz programować procków.
  • REKLAMA
  • #5 4776395
    bms777
    Poziom 12  
    ale o ot chodzi ze ja nie wiem jak to zastosować. To jest właśnie ten problem. Dlatego pisze na forum. W ogóle jak podłączyć układ do multipleksera który pomierzy te 4 sygnały i jak w ogóle będzie wyglądał ? bo to znowu dochodzi ten czas próbkowania jakiś. O którym tez nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #6 4777222
    Czesiek
    Poziom 28  
    Proponowane wcześniej mikrokontrolery mają przetwornik analogowo cyfrowy multipleksowany. Podajesz napięcia na cztery wejścia ADC - do 5V - kolejno w programie odczytujesz wartość, wykonujesz działanie na otrymanych wartościach i wynik w zależności co to ma być podajesz np na wyświetlacz LCD - atmega8 - czy wysyłasz przez RS nie bardzo precyzujesz.
  • #7 4777410
    bms777
    Poziom 12  
    czyli trzeba cos programowac ? mi potrzebny jakis prosty ukladzik.
  • #8 4777871
    Czesiek
    Poziom 28  
    Prościej się nie da.
    Klasyczne rozwiązanie tematu będzie zawsze bardziej skomplikowane zarówno w części analogowej jak i cyfrowej.
    Powodzenia
  • #9 4777982
    bms777
    Poziom 12  
    a klasycznie jak można to przedstawić ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu układu do przetwarzania czterech sygnałów analogowych na postać cyfrową z wykorzystaniem multipleksera do sumowania sygnałów oraz uwzględnieniem próbkowania. Proponowane rozwiązania opierają się na mikrokontrolerach z wbudowanym przetwornikiem analogowo-cyfrowym (ADC), takich jak ATtiny13 lub ATmega8, które posiadają multipleksowane wejścia ADC umożliwiające kolejny odczyt napięć do 5V. Wskazano, że konieczne jest programowanie mikrokontrolera w celu sterowania multiplekserem, odczytu sygnałów i przetwarzania danych, np. do wyświetlania wyników na LCD lub przesyłania przez interfejs RS. Podkreślono, że uproszczenie układu jest trudne, a klasyczne rozwiązania analogowo-cyfrowe wymagają zarówno części analogowej, jak i cyfrowej oraz znajomości czasu próbkowania. Autor poszukuje prostego układu, jednak odpowiedzi sugerują, że bez programowania i podstaw elektroniki trudno osiągnąć zamierzony cel.
REKLAMA