logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy są tu jeszcze elektronicy... ? układy 74c16 i 40106 zamiast uC.

fu3ak 05 Mar 2020 14:30 870 13
REKLAMA
  • #1 18512246
    fu3ak
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Cześć

Problemem jest super prosty i super oszczędny sygnalizator ruchu (drgań). Ma wykryć drganie (prosty czujnik ze sprężyną) i wyć lub migać diodą PWM w momencie gdy wystąpi pierwsze drganie i tak cały czas aż zaniknął drgania i jeszcze przez około 3 minuty od ostatniego drgania. Wiem, można uC, ale jest to tak prosty case, że aż żal kupować scalaka. Zrobiłem schemat na 74c16 ale mam problem moją funkcję realizuje na 7 układach a w scalakach są 6.

Czy ktoś może mi pomóc zmniejszyć ilość układów i dalej realizować moją funkcję?

Celem jest <0,5 uA w standby

Dodano po 12 [minuty]:

...ok zrobiłem to na tranzystorach...

Czy to zadziała?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18512261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 18512736
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    Bramki D i F są elementami generatorów i tu się nic nie uprości, bramka F robi za bufor i inwerter w niektórych zastosowaniach można ja pominąć zależy co będzie obciążeniem i jak będzie włączone, z połączenia C i A zapewne można by usunąć jedną odwracając logikę poprzedzających stopni, nie rozumiam potrzeby stosowania układu różniczkującego C2,R2 i bramki z nimi współpracującej - a ty autorze masz pomysł po co one są?

Potencjalnie trzy, a jakby pomyśleć (ładowanie kondensatora przez czujnik) może nawet cztery bramki można by usunąć zachowując zasadę działania :)

Cytat:
    ...ok zrobiłem to na tranzystorach...

Czy to zadziała?
    Rozwiązanie dalekie od optymalnych, prądożerne w obydwu stanach, bramka może wysterować LEDa bezpośrednio.
    Cytat:

Ma wykryć drganie (prosty czujnik ze sprężyną) i wyć lub migać diodą
    Migać diodą da radę, wyć diodą jeszcze nie umiem i nie wiem czy opanuję tą sztukę w najbliższym czasie. A tak na serio przewidujesz przetwornik akustyczny? jakiego rodzaju?
    Jeśli LED ma migać nie potrzebuje szybkiego PWMa.

Zastosowana metoda blokowania pracy oscylatorów nie jest energooszczędna, dodatkowy prąd wpływający przez diodę, uniemożliwia naładowanie/rozładowanie kondensatora. Jeśli by oddzielić funkcję blokowania od generacji, musiał byś użyć bramek dwuwejściowych, takie są po cztery w scalaku. Np 74HC132 albo 4093.

Cytat:
    Czy są tu jeszcze elektronicy
    Zazwyczaj nudzą sie, bo na elektrodzie nie ma z kim pogadać o konstruowaniu ;)
  • REKLAMA
  • #4 18514206
    fu3ak
    Poziom 9  
    Panowie, dziękuję serdecznie za odpowiedzi, rzadko można dziś, tu spotkać specjalistów od elektroniki, którzy zamiast dawać mi bana na źle postawione orzeczenia i przydawki, doradzą w kwesti technicznej.

Jeszcze raz dziękuję.

Teraz po kolei:
    1. bramki nie po kolei, to ja przepraszam, błąd nowicjusza.

2. Układ R2C2 wydłuża sygnał przycisku. Czujnik drgań często daje sub uS trzaski zamiast styku, czasami nawet jest to jedynie "iskra". Dlatego na wejściu jest odwracający U1B potem U1A z układem wydłużającym trigger (krótki styk czujnika drgań).

3. dalekie od optymalnych... no właśnie... 3 razy odwracam sygnał:
    A) na wejściu od przycisku
    B) po drodze a U1C i U1A
    C)na końcu na U1E

W każdym z nich widzę możliwość ale nie znam metody poprawy

A) Nie mam pomysłu jak odwrócić sygnał wejściowy bez U1B
    B) to mnie aż w oczy kole, że dwie bramki zużywam na odwrócenie sygnału
    c) tu właśnie nie wiem....

Będę eksperymentował dalej, ale z radością przyjmę każdą radę i inspirację.

P.S. motywacją jest wykonanie super super taniego i super super oszczędnego układu lampki rowerowej i rozdawaniu jej dzieciakom w nieoświetlonych rowerach i hulajnogach. Żeby świeciły bezmyślnie i zawsze jak jadą. Czyli bez głośnika. Za to :ED pewnie musi dawać z 20 lumenów żeby to miało sens.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18514222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18514318
    fu3ak
    Poziom 9  
    Działa !
    Cytat:
    usuń bramki U1C i U2A, Tak po prostu,

Dzięki !

Dodano po 2 [godziny]:

...i jeszcze pytanie czy 74c16 pociągnie na 3 V (2xAAA)? czy trzeba mu podciągnąć napięcie?

Dodano po 8 [minuty]:

może inaczej zadam pytanie.

Czy voltage up converter z 2xAAA na 3.3 V zrobić tylko przed LEDem i mieć dwa napięcia na płytce? Czy najpierw dać 2xAAA potem V up do 3,3 V za tym sterownik, czujnik i LEDa?
  • #7 18516143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 18516446
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2762
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ideę pracy układu, ale dosłownie przed chwilą w jakimś innym temacie pisałem o przerzutniku monostabilnym i przyszło mi do głowy, że tu dokładnie to samo można by zastosować :D No może nie dokładnie to samo, bo z tego co widzę ma być układ redukujący drganie styków wiec na wejściu 30k i 0,1u nieco spowolnią reakcję na impuls. Elementy RC należy dobrać do czasu impulsu wyjściowego na 3 minuty (jeśli się nie mylę to będą to wartości rzędu 470uF i 470k). Miganie na pozostałych dwóch bramkach z tego scalaka to już formalność :)

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Aha, zapomniałem dodać, że przez ten debouncer RC zawsze przy włączeniu podawany jest impuls na wyjście. Zawsze też można z niego zrezygnować i zrobić bez RC na wejściu :)
  • #9 18519987
    fu3ak
    Poziom 9  
    A w czym układ na 4093 jest lepszy od 40106 ?
  • #10 18519996
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    fu3ak napisał:
    w czym układ na 4093 jest lepszy od 40106 ?
    Lepszy do czego?
    CD4093 - CMOS Quad 2-input NAND Schmitt Triggers
    CD40106B - CMOS Hex Schmitt-Trigger Inverters
  • #11 18520100
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    Cytat:
    A w czym układ na 4093 jest lepszy od 40106 ?
    Źle postawione pytanie. W jeden układ 40xx nie jest lepszy od innego 40xx, ale może lepiej nadawać się do konkretnego zadania, oscylatory z postu #1 w stanie zablokowanym pobierają prąd (z elementami jak na schemacie kilka mA), jest to prąd płynący przez diody D1 i D3.

Oscylator jaki przedstawiłem w poście #3 w stanie zablokowanym nie pobiera prądu, wymaga bramki NAND ze wejściami Schmitta czyli 4093.

Cytat:
    2. Układ R2C2 wydłuża sygnał przycisku.
    Tak myślałem - źle interpretujesz działanie tego układu układ różniczujący nie wydłuża tylko skraca impulsy, w twoim schemacie można go pominąć.

Dodano po 9 [minuty]:

fu3ak napisał:
    jeszcze pytanie czy 74c16 pociągnie na 3 V (2xAAA)? czy trzeba mu podciągnąć napięcie?
    Układy z serii 40xx działają od 3V, 74Cxx tak samo, za to 74HC działa od 2V wiec może być zasilana dwoma bateriami 1,5V. Dwie baterie 1,5V wystarczą do zaświecenia czerwonego LED-a, biały LED wymagał by podniesienia napięcia.

Widziałeś gdziekolwiek do kupienia 74C16? bo ja nie, w serii TTL '16 oznaczało by inwertery OC, nie pasowały by do twojego schematu, nie pomyliłeś z 74C14?

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Żebyś się nie zastanawiał, przez wieczność jak to zrobić inaczej, narysowałem ci schemat.
    Jeśli sygnał z czujnika jest mocno zniekształcony to pierwsza bramka (A) zregeneruje poziomy logiczne, C2 ładuje się szybko przez diodę a powoli rozładowuje przez R2, zapewniając podtrzymanie przez dłuższy czas sygnału odblokowującego oscylator na bramce (B) bramka (C) odwraca sygnał aby po zablokowaniu oscylatora na bramce (B) był zablokowany również ten na bramce (D) R4 i D2 skracają czas staniu niskiego na wyjściu bramki (D) dzięki czemu impulsy są krótsze a średni pobór prądu niższy.

• #12 18520320
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1442
    fu3ak napisał:
    Wiem, można uC, ale jest to tak prosty case, że aż żal kupować scalaka.

No jak widać nie jest takie proste jak Ci sie wydaje bo jak na razie kupę błędów popełniłeś, małe też nie będzie.
    Kolejna wada że każda poprawka to drutowanie po płytce.

fu3ak napisał:
    super super taniego i super super oszczędnego układu lampki rowerowej

Ja bym się przeprosił z prockami i użył digisparka, można też a tiny10 ale do tego trzeba zrobić płytkę a mniejsze nie będzie.
  • #13 18520392
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Wiem, że nie pytałeś o mikrokontrolery, ale ostatnio dyskutowałem tu taki temat na małym ATtiny13 i cały układ działa poprawnie. Zaletą jest swobodne programowanie logiki działania układu, w tym czasu podtrzymania po wykryciu drgań.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu prostego sygnalizatora ruchu o niskim poborze prądu, wykorzystując układy 74C16 i 40106 zamiast mikrokontrolera. W trakcie dyskusji zaproponowano różne metody optymalizacji schematu, w tym usunięcie zbędnych bramek logicznych oraz zastosowanie tranzystorów do realizacji funkcji. Użytkownik eksperymentował z różnymi konfiguracjami, a także rozważał użycie podwójnego układu 555. W końcu potwierdził, że jego rozwiązanie działa, a także zadał pytanie o zasilanie układu z 2xAAA oraz o możliwość użycia konwertera napięcia. Dyskusja obejmowała również porównania między układami 40106 a 4093 oraz zalety mikrokontrolerów w kontekście programowania logiki działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA