logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przezwojenie silnika 3kW 1400rpm na 2800rpm - wpływ na moc i przełożenie

mayday00 07 Lut 2008 13:34 11549 20
REKLAMA
  • #1 4779599
    mayday00
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Jak wyglada sprawa przewijania silnika indukcyjnego 3KW 1400rpm, na większe obroty, np 2800rpm? Obiło mi sie o uszy ze jest to mozliwe, ale jakos praktycznie sie z tym nie spotkałem. Jak bedzie wygladac kwestja mocy? czy moc silnika spadnie, czy pozostanie 3KW. Innymi słowy czy lepeij nawinąc po staremu i zrobić przełożenie 1:2, czy przewinąć na wyższe obroty i zrobić przełożenie 1:1
  • REKLAMA
  • #2 4779777
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Moc to jest iloczyn: moment razy obroty. Moment zależy od wymiarów geometrycznych, więc ponieważ one się nie zmienią, to moment pozostanie (mniej więcej) taki sam. A obroty zależą o ilości par biegunów, po przewinięciu będzie tylko 1 para biegunów (zamiast 2) i obroty będą 2 razy wyższe, czyli bedzie 2 razy wyższa moc.

Dla wyższej mocy trzeba oczywiście nawinąć silnik grubszym drutem (1,4 razy większa średnica). Gdybyć pozostawił taką samą średnicę drutu, to silnik będzie słabszy (niższy moment), mimo 2 razy wyższych obrotów (bez obciążenia).

Inny sposób zwiększenia obrotów bez przeróbki silnika: zastosowanie FALOWNIKA, jest ich coraz większy wybór i coraz nizsze ceny.
  • REKLAMA
  • #3 4780243
    mayday00
    Poziom 13  
    Teraz jest to troche jasniejsze. Ale mam inny problem, mam wrazenie, ze juz wczesniej było cos kombinowane z tym silnikiem, i nie wiem jak on powinien byc oryginalnie nawiniety. Byłbym wdzieczny jeśli ktos znalazłby w jakims katalogu informacje odnośnie silnika o oznaczeniu SZJe34a to jest produkcja Tamel, bo ja niestety nie mam dostepu do takich informacji

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4780589
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Silniki seryjne mogą pracować do częstotliwości 60 Hz. Dwa razy większe obroty wymagałyby częstotliwości 100 Hz. Nie wytrzymają łożyska, może się rozlecieć niewyważony dla takich obrotów wirnik. Z tego co pamiętam silniki wysokoobrotowe mają większą liczbę żłobków. Mogę się mylić, ale jeżeli mam rację przezwojenie nie wchodzi w grę. Osobiście proponowałbym poszukanie silnika 3000.obrotowego
    Pozdrawiam
  • #6 4781005
    mayday00
    Poziom 13  
    Żłobki i łozyska nie mają specjalnego znaczenia, co do wyważenia wirnika to faktycznie, moze to być mały problem, ale jeśli silnik będzie bardzo drgał, to dam wirnik do wyważenia. Teraz musze zidentyfikować fabryczne dane tego silnika, i przewinąc do odpowiednich wartości.

Ciągle byłbym wdzięczny za dane odnosnie parametrów tego silnika
  • #7 4781380
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Jeżeli liczba żłobków w stojanie i łożyska nie mają znaczenia to pozostaje mi życzyć dużo szczęścia.
    Pozdrawiam
  • #8 4781929
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    mayday00 napisał:
    Żłobki i łozyska nie mają specjalnego znaczenia, co do wyważenia wirnika to faktycznie, moze to być mały problem, ale jeśli silnik będzie bardzo drgał, to dam wirnik do wyważenia. Teraz musze zidentyfikować fabryczne dane tego silnika, i przewinąc do odpowiednich wartości.

Ciągle byłbym wdzięczny za dane odnosnie parametrów tego silnika

Podaj dokładne dane z tabliczki silnika(moc,napięcie,λczyΔ,prąd,obroty).
    Jeśli chodzi o zmianę obrotów,to żłobki stojana i wirnika mają tu znaczenie(zalecana jest ilość żłobków wirnika i stojana do odpowiedniej liczby biegunów).
    SZJe34a 3kW 380Vpołączony w gwiazdę 6,5A 1430obr/min cosΦ0,83 η83,5% D/L112/100 ŻŁ36 y 1-7;9 DNEΦ1,1 zwoi-35 ap/ag 1/1 R-1,82Ω
  • #9 4782364
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    mayday00 napisał:
    Jak wyglada sprawa przewijania silnika indukcyjnego 3KW 1400rpm, na większe obroty, np 2800rpm? Obiło mi sie o uszy ze jest to mozliwe, ale jakos praktycznie sie z tym nie spotkałem. Jak bedzie wygladac kwestja mocy? czy moc silnika spadnie, czy pozostanie 3KW. Innymi słowy czy lepeij nawinąc po staremu i zrobić przełożenie 1:2, czy przewinąć na wyższe obroty i zrobić przełożenie 1:1

najprościej - daj reduktor (przekładnię mechaniczną). To prostsze rozwiązanie od przezwojenia silnika.
  • #10 4782429
    mayday00
    Poziom 13  
    gdyby ten silnik był sprawny, to napewno nie bawiłbym sie w przewijanie, ale ze jest spalony, to musze go nawinąć, a kożystająć z okazji myślałem o przewinieciu na wyższą prędkość. Jeśli ilość złobków w stojanie i wirniku ma duzo znaczenie, to bede wdzieczny za wiecej informacji odnosnie tej kwestji. co do danych z tabilczki, to są one dokłądnie takie jak napisał Mirosław Topolski, jedynie co to prądu nie mam pewności, bo to mijesce jest zdrapane, tz pisze 11,6/... miejsce kropek jest nieczytelne
  • #11 4782484
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Zalecane ilości żłobków:
    1)Liczba biegunów 2)liczba żł stojana 3)iczba żł wirnika
    1) 2;4;6;8
    2)36
    3)22 (28);(24) 22 28;(32) (33) 40;(32) 40
    liczby w nawiasie odnoszą się do silników ze skosem żłobków w wirniku lub stojanie.
    Dane te sa zaczerpnięte z Poradnika....Jana Zembrzuskiego.
  • #12 4784090
    mayday00
    Poziom 13  
    Ze skosem złobków? możesz to troche wyjaśnić, bo nie bardzo kapuje.
  • #13 4784146
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    mayday00 napisał:
    Ze skosem złobków? możesz to troche wyjaśnić, bo nie bardzo kapuje.

Ze skosem żłobków stojana to co prawda nie widziałem ( co nie znaczy że takich nie ma), ale za to często spotyka się silniki ze skośnymi prętami klatki wirnika, są to silniki przeznaczone do ciężkiego rozruchu, tzn. do startu pod obciążeniem - pręt idzie skośnie obejmując więcej niż jeden żłobek stojana.
    Generalnie chodzi min. o większą powierzchnię zezwoju znajdującą się w polu magnetycznym bieguna.
  • #14 4784216
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Ludzie nie straszcie człowieka , jak zwykle na tym forum dużo piany - mało zysku.
    Jedyne konkrety to kolegi Topolski i robokop.

Spokojnie możesz przezwoić ten silnik na 2800 obr/min. robiłem to nie raz- szczególnie do pił tarczowych a mniejsze do kosiarek i szlifierek.

Moc będzie około 5kW.

Silniki szje dobrze się przezwajają na inne obroty.
    Co do ilości żłobków to się zgadza ale przy przezwajaniu na niższe obroty, ale w górę nigdy.

Jeśli przezwajał będziesz sam to napisz to Ci przeliczę a jak dasz do jakiegoś zakładu to powinni sobie z tym poradzić bez problemu.

Pozdrawiam.
  • #15 4823220
    mayday00
    Poziom 13  
    Silnik przewinięty - zasówa aż miło... obeszło sie bez wyważania wirnika, silnik pracuje bez najmniejszych wibracji, co do łozysk, zobaczymy po jakims czasie, jednak myśle ze nie powinno być z nimi zadnych problemów.

Dzieki za wszelkie rady
  • #16 4823687
    elektromechanik
    Poziom 27  
    mayday00 napisał:
    Silnik przewinięty - zasówa aż miło... obeszło sie bez wyważania wirnika, silnik pracuje bez najmniejszych wibracji, co do łozysk, zobaczymy po jakims czasie, jednak myśle ze nie powinno być z nimi zadnych problemów.

Dzieki za wszelkie rady

Znaczy że wszystko się zgadzało.

Jak sam widzisz <nie święci garnki lepią>.

Podobno CHCIEĆ TO MÓC.

POzdrawiam
  • #17 4824341
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Cieszę się, że Ci się udało.
    Moje obiekcje dotyczyły zasilania silnika napięciem o częstotliwości 100 Hz.
    Stąd podane wątpliwości. Łożyska powinny wytrzymać.
    Pozdrowienia.
  • #18 4825000
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1375
    Witam chciałbym coś podsumować, ponieważ jako że mam falowniki na codzień to wiem że silnik 1440obr zasilony 100Hz zasówa na 2980 obr łożyska te same wirnik ten sam więc nigdy nie ma z tym problemu, gorzej jest jak silnik 2 biegunowy 2980 obr chcemy zasilić 100Hz wtedy lepiej zakryć wentylator bo wieje jak z odkurzacza i dosyć dużą moc pobiera na wentylacje, a f niektórych falowników kończy się na 1000Hz :)

Mam pytanie do znawców mam przewinięty silnik 2980obr na 980obr i niestety fachman nie zmienił liczby zwojów, były cewki 3 zezwojowe teraz są 1 zezwojowe, czy ktoś orientuje się jakim napięciem trzeba go teraz zasilić, bo napewno zmniejszonym tylko ile?
  • #19 4825339
    elektromechanik
    Poziom 27  
    romoo napisał:
    Witam chciałbym coś podsumować, ponieważ jako że mam falowniki na codzień to wiem że silnik 1440obr zasilony 100Hz zasówa na 2980 obr łożyska te same wirnik ten sam więc nigdy nie ma z tym problemu, gorzej jest jak silnik 2 biegunowy 2980 obr chcemy zasilić 100Hz wtedy lepiej zakryć wentylator bo wieje jak z odkurzacza i dosyć dużą moc pobiera na wentylacje, a f niektórych falowników kończy się na 1000Hz :)

Mam pytanie do znawców mam przewinięty silnik 2980obr na 980obr i niestety fachman nie zmienił liczby zwojów, były cewki 3 zezwojowe teraz są 1 zezwojowe, czy ktoś orientuje się jakim napięciem trzeba go teraz zasilić, bo napewno zmniejszonym tylko ile?

To że cewki są 1 zwojowe to normalne na te obroty. Dlaczego sądzisz że nie zmienił liczby zwojów - pobiera za duży prąd?.

Ile żłobków ma ten silnik , ile jest wszystkich cewek i jeszcze co to jest za silnik- może od tego zacznijmy. Inaczej to diagnozowanie <choroby bez pacjenta i objawów>
  • #20 4825449
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1375
    Silnik 5,5 Kw trójkąt oryginalnie . Teraz nawet w gwiezdzie pobiera ponad 20A i pełza.
    Mówił mi że nie zmienił ale to musztarda po obiedzie.
    Gdyby cokolwiek ustalić to bym go zasilił z ukłądu na 3 triakach i jakimś filtrze.
    Wyjsciem jest zasilenie go podwyższoną częstotliwością i obniżonym napięciem , ale nie chce go przeinwestowywać, a pracować ma w podajniku taśmowym, przy 3000obr i przełożeniu fabrycznym z taśmy wystrzeliwały w ludzi materiały teraz tam jest inny motorek ale....
  • #21 4825481
    elektromechanik
    Poziom 27  
    romoo napisał:
    Silnik 5,5 Kw trójkąt oryginalnie . Teraz nawet w gwiezdzie pobiera ponad 20A i pełza.
    Mówił mi że nie zmienił ale to musztarda po obiedzie.
    Gdyby cokolwiek ustalić to bym go zasilił z ukłądu na 3 triakach i jakimś filtrze.
    Wyjsciem jest zasilenie go podwyższoną częstotliwością i obniżonym napięciem , ale nie chce go przeinwestowywać, a pracować ma w podajniku taśmowym, przy 3000obr i przełożeniu fabrycznym z taśmy wystrzeliwały w ludzi materiały teraz tam jest inny motorek ale....

Zbyt mało danych o tym nowym uzwojeniu aby coś na PEWNOŚĆ.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przezwojenia silnika indukcyjnego 3 kW o prędkości 1400 obr./min na 2800 obr./min i wpływu tej zmiany na moc oraz przełożenie mechaniczne. Przezwojenie polega na zmniejszeniu liczby par biegunów z 2 do 1, co teoretycznie podwaja prędkość obrotową i moc silnika, pod warunkiem zastosowania grubszego drutu (około 1,4 razy większa średnica) dla zachowania momentu obrotowego. W praktyce jednak pojawiają się problemy techniczne, takie jak wytrzymałość łożysk, wyważenie wirnika oraz odpowiednia liczba żłobków stojana i wirnika, które muszą być dostosowane do nowej liczby biegunów. Zalecane jest, aby liczba żłobków stojana wynosiła 36, a wirnika około 22-28, z uwzględnieniem ewentualnego skosu żłobków, który zwiększa powierzchnię przewodzącą w polu magnetycznym. Alternatywnie można zastosować falownik do zwiększenia prędkości bez konieczności przezwojenia. W przypadku uszkodzonego silnika przezwojenie na wyższą prędkość jest możliwe i praktykowane, jednak wymaga precyzyjnego wykonania i ewentualnego wyważenia wirnika. Przekładnia mechaniczna (reduktor) jest prostszym rozwiązaniem dla zmiany prędkości. Przykładowy silnik SZJe34a produkcji Tamel o parametrach 3 kW, 1430 obr./min, 380 V, 6,5 A, cosφ 0,83, sprawność 83,5%, z 36 żłobkami i 35 zwojami na fazę, był przedmiotem analizy. Po przezwojeniu silnik pracował stabilnie bez wibracji, choć pozostaje kwestia trwałości łożysk przy wyższych obrotach. W dyskusji poruszono także temat zasilania silników 2-biegunowych przy częstotliwości 100 Hz oraz problemów z wentylacją i poborem mocy. Wskazano, że silniki seryjne zwykle pracują do 60 Hz, a zwiększenie częstotliwości wymaga uwzględnienia konstrukcji mechanicznej i elektrycznej silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA