logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B – parujące szyby, klimatyzacja, kod 27, zablokowany przycisk – co sprawdzić?

sigi 11 Lut 2008 21:27 4387 8
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4795322
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    tam chyba cudów nie ma. A jak działa silnik nawiewu zew./wew. ?
  • #3 4795367
    luknk
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Też stawiam na obieg wew. że nie przestawia klap przysłuchaj się czy w ogóle chodzi ?
  • REKLAMA
  • #5 4795645
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    miałem to samo ,szczególnie gdy padało ,pojawiało się to w pierwszych minutach jazdy ,nie miało znaczenia czy motor zimny czy ciepły i przy zwiększaniu obrotów wentylatora było jeszcze gorzej ,po chwili ustępowało,uznałem to za normalne.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #6 5795872
    batbat0
    Poziom 2  
    sprawdz czujnik temperatury zewnetrznej lub filtr pod przednia szybka.pozdro
  • #7 5796188
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Temat już kilka razy poruszany więc zdarza się to często .Ja miałem podobnie ,czytałem że to wina filtra tego pod szybą .Wymieniłem i było ok tyle że tylko przez około miesiąc.Chyba w ciągu miesiąca aż tak się filtr nie zabrudził nie widać na nim brudu a problem powrócił więc czego to może być wina?.Co ciekawsze ten sam problem występuje u innych ludzi których znam .Nawiew wydaje się być sprawny ,po właczeniu klimy na chwile ,parowamie szyb zanika .Czy to naprawdę można uznać za normalne zjawisko w oplach ?.Pytając w serwisie Opla równiez nikt nie umiał odpowiedzieć .W innym podobnym temacie poleciłem wymienić filtr ponieważ u mnie pomogło tylko wtedy nie wiedziałem że nie na długo .
  • #8 5797916
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Kod 27 dotyczy motoru dmuchawy (za wysokie napięcie motoru dmuchawy)czyli tak jakby rozpoznawał przerwe w obwodzie silnika dmuchawy.Ten układ ma kontrole obciążenia przez silnik.Można obejrzeć profilaktycznie komutator silnika + szczotki.
  • REKLAMA
  • #9 5938683
    pawelek234
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    albo filtr odwadniacz w klimie do wymiany albo zmora omegi zapchany spust wody w puszce przed filtrem kabinowym,jeśli coś by było nie tak z obiegiem to jeśli nie działa zawsze jest otwarty.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku parujących szyb w Oplu Omega B, pojawiającego się kodu błędu 27 oraz zablokowanego przycisku klimatyzacji, problem najczęściej wiąże się z usterką elektryczną silnika dmuchawy lub niewłaściwym działaniem obiegu powietrza wewnętrznego. Kod 27 oznacza zbyt wysokie napięcie silnika dmuchawy, co może wskazywać na przerwę w obwodzie lub zużycie komutatora i szczotek silnika. Należy sprawdzić działanie silnika nawiewu zewnętrznego i wewnętrznego oraz mechanizm przestawiania klap obiegu powietrza. Częstą przyczyną parowania szyb jest także zabrudzony lub zużyty filtr kabinowy pod przednią szybą, a także zatkany spust wody w puszce przed filtrem kabinowym, co powoduje gromadzenie wilgoci. Warto również zweryfikować czujnik temperatury zewnętrznej oraz wymienić filtr odwadniacz klimatyzacji. Po włączeniu klimatyzacji parowanie szyb zwykle ustępuje, co jest typowe dla tego modelu. Problemy te występują często i bywają trudne do jednoznacznego zdiagnozowania, nawet w serwisach Opla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA