Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chrysler Voyager 2.4+LPG, najprostsza inst. (rok jazdy bez z

arekzloty 14 Feb 2008 00:29 7929 8
    arekzloty
    Level 10  
    Samochod ma problem z odpalaniem gdy jest cieply silnik, brak mocy, dużo pali, skacze na obrotach podczas ruszania lub podczas wolnej jazdy samochodem. Komputer byl polaczony z samochodem i mechanik mi powiedzial ze nie ma zadnej usterki, ale mowi ze napewno silnik krokowy. Czy to napewno jest ta usterka???? Prosze o pomoc bo nikt nie wie o co chodzi.
    prezes11
    Level 23  
    na poczatek zmien mechanika,silnik krokowy niema tutaj zadnego znaczenia,trzeba zaobserwowac co sie dzieje gdy niechce zapalic,tzn czy ma iskre, co z paliwem,ja stawiam na to pierwsze,
    arekzloty
    Level 10  
    a może jakiś czujnik jest np: czujnik położenia przepustnicy? Byłem już u tylu mechaników i dowiaduje sie cuda na kiju. Wczoraj bylem w serwisie aut amerykańskich i koleś stwierdził ze to przez sprzęgło!! Samochód odpali mi za pierwszym razem ale trzeba go długo kręcic. Napewno tak nie miałem
    bartek_j
    Level 35  
    Co to za instalacja i który rok produkcji tego auta?
    A czy odpalasz na gazie / banzynie to tak samo ?

Spróbuj pojeździćz 30 km (nie musi bć w jednym odcinku) na benzynie, bez przełączania na gaz i zobacz czy się nie "naprawi", przynajmniej na jakiś czas. Bo może mu się mapa w sterowniku rozjeżdża od gazu źle dobranego / ustawionego
    arekzloty
    Level 10  
    Ja już tak jeżdze z 7 miesiecy, gaz ustawiony. Rocznik auta 1998, na benzynie chodzi jeszcze gorzej, przy ruszaniu obroty skaczą od 500-do nawet 2300 obr/min, szarpie podczas wolnej jazdy. Byłem już wszędzie.
    bartek_j
    Level 35  
    Jeżeli nie ma jakiś innych problemów, np z zapłonem itp to problemem przypuszczalnie jest rozjeżdżająca się mapa w sterowniku benzynowym, prawdopodobnie z powodu braku / złej emulacji sygnału sondy lambda.

Pojeżdzenie na benzynie bez używania gazu spowoduje poprawę. Oczywiście do czasu przełączenia na gaz. Jeżeli tak rzeczywiście będzie to już wiesz gdzie leży problem.

Co to za instalacja? "najprostsza" czyli I generacja ? Jeżeli do auta z 1998 to jest to błąd.
    arekzloty
    Level 10  
    prezes11, jedyny mechanik, ktory wiedzial co mu dolega, po jednodniowej wizycie samochod pali od strzału nie szarpie, jeszcze tylko poprawic moc i zdrowy:)

mechanik, pierwsza klasa Czapki z głów.
    dandi79
    Level 11  
    stara sprawa ale mam podobny problem. Co było przyczyną?