logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager 2.4+LPG, najprostsza inst. (rok jazdy bez z

arekzloty 14 Lut 2008 00:29 8178 8
REKLAMA
  • #1 4802841
    arekzloty
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Samochod ma problem z odpalaniem gdy jest cieply silnik, brak mocy, dużo pali, skacze na obrotach podczas ruszania lub podczas wolnej jazdy samochodem. Komputer byl polaczony z samochodem i mechanik mi powiedzial ze nie ma zadnej usterki, ale mowi ze napewno silnik krokowy. Czy to napewno jest ta usterka???? Prosze o pomoc bo nikt nie wie o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 4803098
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    na poczatek zmien mechanika,silnik krokowy niema tutaj zadnego znaczenia,trzeba zaobserwowac co sie dzieje gdy niechce zapalic,tzn czy ma iskre, co z paliwem,ja stawiam na to pierwsze,
  • REKLAMA
  • #3 4803249
    arekzloty
    Poziom 10  
    a może jakiś czujnik jest np: czujnik położenia przepustnicy? Byłem już u tylu mechaników i dowiaduje sie cuda na kiju. Wczoraj bylem w serwisie aut amerykańskich i koleś stwierdził ze to przez sprzęgło!! Samochód odpali mi za pierwszym razem ale trzeba go długo kręcic. Napewno tak nie miałem
  • REKLAMA
  • #4 4803283
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Co to za instalacja i który rok produkcji tego auta?
    A czy odpalasz na gazie / banzynie to tak samo ?

Spróbuj pojeździćz 30 km (nie musi bć w jednym odcinku) na benzynie, bez przełączania na gaz i zobacz czy się nie "naprawi", przynajmniej na jakiś czas. Bo może mu się mapa w sterowniku rozjeżdża od gazu źle dobranego / ustawionego
  • #5 4803763
    arekzloty
    Poziom 10  
    Ja już tak jeżdze z 7 miesiecy, gaz ustawiony. Rocznik auta 1998, na benzynie chodzi jeszcze gorzej, przy ruszaniu obroty skaczą od 500-do nawet 2300 obr/min, szarpie podczas wolnej jazdy. Byłem już wszędzie.
  • REKLAMA
  • #6 4803948
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Jeżeli nie ma jakiś innych problemów, np z zapłonem itp to problemem przypuszczalnie jest rozjeżdżająca się mapa w sterowniku benzynowym, prawdopodobnie z powodu braku / złej emulacji sygnału sondy lambda.

Pojeżdzenie na benzynie bez używania gazu spowoduje poprawę. Oczywiście do czasu przełączenia na gaz. Jeżeli tak rzeczywiście będzie to już wiesz gdzie leży problem.

Co to za instalacja? "najprostsza" czyli I generacja ? Jeżeli do auta z 1998 to jest to błąd.
  • #7 4805354
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    zadzwon 507442533
  • #8 4831580
    arekzloty
    Poziom 10  
    prezes11, jedyny mechanik, ktory wiedzial co mu dolega, po jednodniowej wizycie samochod pali od strzału nie szarpie, jeszcze tylko poprawic moc i zdrowy:)

mechanik, pierwsza klasa Czapki z głów.
  • #9 8069267
    dandi79
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    stara sprawa ale mam podobny problem. Co było przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Chrysler Voyager 2.4 z instalacją LPG zgłasza problemy z odpalaniem na ciepłym silniku, brakiem mocy, nadmiernym zużyciem paliwa oraz skakaniem obrotów podczas ruszania i jazdy na biegu jałowym. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, a mechanik zasugerował awarię silnika krokowego, co zostało poddane w wątpliwość przez innych użytkowników. Wskazywano na możliwe uszkodzenie czujnika położenia przepustnicy lub problemy z mapą sterownika benzynowego, szczególnie w kontekście instalacji LPG pierwszej generacji, która może powodować rozjeżdżanie się mapy paliwowej z powodu braku lub złej emulacji sygnału sondy lambda. Zalecano jazdę wyłącznie na benzynie przez dłuższy dystans w celu sprawdzenia poprawy parametrów pracy silnika. Ostatecznie problem został rozwiązany przez doświadczonego mechanika, który po jednodniowej naprawie przywrócił prawidłowe działanie silnika i eliminację szarpania oraz problemów z odpalaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA