logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager 2.0 LPG - Szarpie przy przyspieszaniu

telmuz2002 20 Lis 2014 08:52 4677 24
REKLAMA
  • #1 14147878
    telmuz2002
    Poziom 10  
    Witam mam od ok miesiaca Chrysler Voyager 2.0 LPG IV gen. Manualna skrzynia.
    Na początku bylo wszystko ok jednaj parę dni temu zaczął sie problem. Auto zarówno na gazie jak i na bp szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu (na gazie dodatkowo strzela). Przy bardzo powolnym przyspieszaniu da się tego uniknąc jednak przy normalnej eksploatacji jest to uciazliwe i troche nawet niebezpieczne. Na wolnych obrotach wszystko ok brak falowania obrotu ok 1tys
    Stało się to dokładnie w momencie jak wyciagnałem kable wysokiego napiecia w celu sprawdzenia. Swiece ok, kable ok, cewka elektroniczna. Nie mam w okolicy możliwości podpięcia pod komputer. Na różnych forach milion podobnych tematów ale całkowity brak rozwiazania.
  • REKLAMA
  • #2 14148550
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Na początek sprawdź, czy odpowiednio wcisnąłeś "fajki" na świece - może po prostu nie doszły do świec, bo są za wysoko. Po drugie wymień świece, dla LPG możesz zmniejszyć przerwę o 0,1mm poniżej zalecanej. P.S. Mam identyczne auto, w razie problemów mogę doradzić w innych tematach na priv.
  • #3 14151576
    telmuz2002
    Poziom 10  
    Fajki wciśniete dobrze (zachodzą na świece) świece dzisiaj wymieniłem... i nic. Dalej to samo. Na komputerze brak błędów.

Tydzień temu świece po wyciągnięciu były czyste (normalne spalanie) a dzisiaj jak wyciągnąłem to miały czarny osad
  • REKLAMA
  • #5 14153450
    telmuz2002
    Poziom 10  
    Tak bo nie ściągałem wszystkich na raz (ale i tak sprawdzałałem czy są w dobrej kolejności)
  • #6 14154485
    cyborg39
    Poziom 29  
    Może po prostu silnik "bierze" olej i po miesiącu użytkowania świece powiedziały dość? Wymień jeszcze przewody WN bo nie wiesz kiedy były wymieniane, czy zmniejszyłeś przerwę na nowych świecach?
  • #7 15403321
    cymesspol1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam to samo z szarpaniem.
    Dzisiaj odczytałem kody błędów i wyszły mi:
    12
    17
    66
    22
    47
    opisu do 66 nie znalazłem w ogóle.
    Nie wiem od czego zacząć..... :cry:
  • #8 15404630
    cyborg39
    Poziom 29  
    12 W ciagu ostatnich 50 cykli rozruchu odłączono akumulator lub komputer, lub wystapilo zbyt niskie napięcie z akumulatora.
    17 Silnik zbyt długo pozostaje zimny. Termostat, czujnik temperatury plynu chlodzacego.
    66 Brak komunikacji po szynie CCD z modulem TCM lub BCM
    22 Sygnał czujnika plynu chlodzacego poza normalnym zakresem.
    47 Zbyt niskie napięcie w akumulatorze w czasie pracy silnika.

Wg tych błędów masz sporo do porobienia w aucie.. Na początek jednak wykasuj błędy, pojeździj i sprawdź które wróciły. Co do szarpania - kiedy ostatnio wymieniałeś świece i przewody WN? Wypadałoby zacząć od tego..
  • #9 15405222
    cymesspol1
    Poziom 9  
    12 - pomijam bo to normalne, aku był odłączany, itd/
    17 - Termostat i czujnik działa poprawnie.
    66 - odnosi się do skrzyni
    22 - Kurde po 5-7 min temp silnika jest mniej więcej w zakresie pomiędzy Low a środkiem skali, po 15 - na środku zakresu.
    47 - mam nowiutki akumulator!!

Możesz mi powiedzieć jak się kasuje błędy??
    Przewody WN wymienione 4 miesiące temu razem ze świecami. I to tak zapobiegawczo bo już przed wymianą szarpało - po wymianie bez zmian.
  • REKLAMA
  • #11 15405309
    cymesspol1
    Poziom 9  
    Silnik 2.0 bez LPG. 1996r
  • REKLAMA
  • #13 15405475
    cymesspol1
    Poziom 9  
    Myślałem że dotyczy tylko skrzyni. Gdzie moge zlokalizować BCM żeby to zbadać?
  • #14 15405539
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    telmuz2002 napisał:
    zarówno na gazie jak i na bp szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu

Przebicie masz na WN.
  • #15 15405646
    cyborg39
    Poziom 29  
    BCM masz pod kolumną kierowniczą, po lewej stronie. A tak w ogóle to Andrzej 20001 może mieć rację, jeżeli masz duże przebicie to i objawy będą takie i komputer może nałapać parę dziwnych błędów, sprawdź raz jeszcze obwód WN, dla sprawdzenia możesz zmniejszyć przerwy między elektrodami świec, powinno coś pomóc doraźnie
  • #16 18632263
    arturmarek1
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Czy kolego doszedłeś od czego te szarpanie gdyż mam ten sam problem z identycznym silnikiem tylko rocznik 1999.

Moderowany przez CameR:

Takie pytania na PW autora tematu.
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• #17 20135343
    miro1987
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Koledzy, rozwiązaliście problem. Mam tak samo, silnik 2.0 dohc 26v z 2004 rok. Chrysler sebring jr 2.0 benzyna 2004 rok
    141 koni. Proszę o odpowiedź.
  • #19 20139943
    cyborg39
    Poziom 29  
    Więc standardowo, te silniki łapią przebicie przez tzw. fajkę po porcelance świecy, widać po wykręceniu świec charakterystyczne slady przebicia w postaci szarych "kresek" na porcelance. Zmień świece na porządne, przewody tak samo, możesz zmniejszyć przerwy na świecach o 0,1 mm. Jeśli dalej będzie bez zmian to następna w kolejności do wymiany jest cewka WN
  • #20 20141346
    miro1987
    Poziom 10  
    Dzięki kolego pomogło wymiana świec i kabli,przy czym zauważyłem że sączy olej na świece muszę wymienić jeszcze uszczelkę.
    Mam jeszcze jeden problem otóż nie zawsze odpala autko,do zapalenia trzeba wcisnąć sprzęgło prądy są nic nie przygasa a rozrusznika nie słychać
  • #22 20148460
    miro1987
    Poziom 10  
    Tak nawet po wciśnięciu sprzęgła nie kręci rozrusznikiem,kontrolki nie przygasają akumulator dobry podmienialem przekaźniki i nic,czyściłam masy,nawet na rozruszniku kable czyszczone,na ostro zapali a po stacyjce zero reakcji dosyć często się to zdarza zwłaszcza jak się nagrzeje dobrze
  • #23 20149196
    cyborg39
    Poziom 29  
    To niestety kopanie po kolei, zacznij od kostki stacyjki, ale sprawdź też najpierw krancówkę przy pedale sprzęgła, no i sprawdź czy przekaźnik rozrusznika ma zasilanie na styku 30, a jak ma to czego brakuje podczas przekręcania stacyjki - czy plusa czy masy na cewce. Plus na styk 30 idzie chyba z przekaźnika "Shut Down Relay"
  • #24 20583916
    rufusious77
    Poziom 2  
    Witam Chrysler Voyager 2.4 benzyna/gaz 2006r.
    Dochodząc do 2500 obrotów czy to podczas jazdy czy na postoju reakcja "szarpana" i bez znaczenia czy na gazie czy na benzynie póki co wymienione przewody i świece ale bez zmian... jakieś pomysły, doświadczenia? Z góry dzięki i pozdrawiam .

• #25 20585368
    rufusious77
    Poziom 2  
    Witam Chrysler Voyager 2.4 benzyna/gaz 2006r.
    Dochodząc do 2500 obrotów czy to podczas jazdy czy na postoju reakcja "szarpana" i bez znaczenia czy na gazie czy na benzynie póki co wymienione przewody i świece ale bez zmian... jakieś pomysły, doświadczenia? Z góry dzięki i pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Chryslerem Voyager 2.0 LPG, który szarpie przy przyspieszaniu zarówno na gazie, jak i na benzynie. Problemy zaczęły się po sprawdzeniu kabli wysokiego napięcia. Wymienione zostały świece i przewody, ale problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia kabli, wymianę świec na odpowiednie do LPG, a także sprawdzenie stanu cewki zapłonowej oraz ewentualnych przebić w obwodzie WN. Pojawiły się również błędy diagnostyczne, które mogą wskazywać na problemy z termostatem, czujnikiem temperatury oraz komunikacją z modułem TCM/BCM. Wskazówki obejmują kasowanie błędów oraz lokalizację BCM w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA