logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Politechnika Poznańska - informacje, opinie, rekrutacja.

Michal19881 16 Lut 2008 14:13 1307311 8319
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są progi przyjęć na Elektrotechnikę i Automatykę na Politechnice Poznańskiej oraz czy mam szansę z maturą z matematyki na poziomie podstawowym?

Na Elektrotechnikę na PP masz raczej bardzo duże szanse nawet z samą podstawą z matmy — w 2008 r. forumowicze pisali, że przyjęto tam wszystkich, nawet osoby bez matury z matematyki, a po dodatkowych naborach lista i tak się domknęła [#5144985] [#5190861] W wątku podawano też dane z poprzedniego roku: ETK/Elektrotechnika 358 kandydatów na 150 miejsc i próg 252 pkt, AiR 384/180 i 254 pkt, a EiT 541/216 i 464,8 pkt [#5341038] Z opinii studentów wynika, że AiR ma próg trochę wyższy niż elektrotechnika, ale poziom trudności jest podobny, natomiast EiT jest wyraźnie bardziej matematyczny i trudniejszy [#5194509] [#5190861] Jeśli więc chcesz iść najbezpieczniej rekrutacyjnie, wybór padłby raczej na Elektrotechnikę; AiR to opcja „trochę trudniej”, EiT — najbardziej wymagająca [#5194509] [#5190861]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #6361 11352149
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    merta napisał:
    1. gdzie jest sala o skrocie LO23

Nowa część centrum wykładowego, parter.
  • #6362 11352681
    jacke5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zaczynam zajęcia w poniedziałek od WF. Pierwszego tygodnia jeszcze nie ma WF więc to oznacza ,że idę dopiero na 2 przedmiot ,a na WF mam wolne ?
  • #6363 11352771
    szczurodziub
    Poziom 13  
    akrac25 napisał:
    Co powiecie o panu/pani dr inżynier Biedasz z fizyki?

Chyba Biadasz? Świetny facet :D
  • #6364 11352796
    W4ddup
    Poziom 15  
    jacke5 napisał:
    Zaczynam zajęcia w poniedziałek od WF. Pierwszego tygodnia jeszcze nie ma WF więc to oznacza ,że idę dopiero na 2 przedmiot ,a na WF mam wolne ?

A spotkanie ogranizacyjne?
  • #6365 11353275
    peeel
    Poziom 10  
    Żeby dojść do Centrum Wykładowego - Piotrowo, lepiej wysiąść na przystanku Politechnika, czy Baraniaka? (skąd jest bliżej) :)
  • #6366 11353457
    kibellos
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    wydaje mi się, że jeden pies gdzie wysiądziesz. z baraniaka może jest z 50m bliżej, ale panuje tam duży ruch i czasami długo trzeba czekać na zielone ;)
  • #6367 11353764
    aleksandra93
    Poziom 10  
    Jak wygląda test sprawdzający z fizyki? Jak oceniacie fizykę z dr R.S?
  • #6368 11353936
    PawloHT
    Poziom 12  
    Sala cw3 znajduję się na piotrowie?
    Dla niektórych to może oczywiste.... :P
    Na stronie mojego wydziały nie ma mapki. Ktoś pisał, że gdzieś jest.... Na jakim?
    Pozdro!
  • #6369 11353972
    W4ddup
    Poziom 15  
    PawloHT napisał:
    Dla niektórych to może oczywiste.... :P
    Na stronie mojego wydziały nie ma mapki. Ktoś pisał, że gdzieś jest.... Na jakim?
    Pozdro!

Widzę, że jesteś kolejnym studentem, którego Google zbanowało za zbyt częste wyszukiwanie? ;)

http://www2.put.poznan.pl/contents/images/Kampus-Piotrowo.jpg
  • #6370 11353997
    PawloHT
    Poziom 12  
    Hehe....
    Szczerze mówiąc liczyłem na to, że istnieje plan/spis pomieszczeń gdzie jaka sala w którym budynku. Żeby nie chodzić i nie błądzić. ;)
    A mapka no cóż... fajna, taka kolorowa. :P Nic poza tym.
  • #6371 11354017
    W4ddup
    Poziom 15  
    O innej to nie słyszałem :D Generalnie na PP pierwsza cyfra to nr piętra (przynajmniej tak jest na Piotrowie i na Nieszawskiej), nie wiem jak w przypadku Wildy, Strzeleckiej i Polanki. Zawsze można się spytać studentów lub ochrony. Każdy przez to przechodził :D
  • #6372 11354558
    casiopeia1993
    Poziom 10  
    Jeżeli jutro zamelduje się w akademiku, to będę musiała zapłacić dodatkowo za te kilka dni września? jeśli tak to ile?
  • #6373 11354642
    Elektronik9
    Poziom 30  
    peeel napisał:
    Żeby dojść do Centrum Wykładowego - Piotrowo, lepiej wysiąść na przystanku Politechnika, czy Baraniaka? (skąd jest bliżej) :)

Wychodzi na to samo plus minus kilka metrów.

Dodano po 25 [sekundy]:

PawloHT napisał:
    Centrum wykładowe
  • #6374 11354695
    merta
    Poziom 13  
    hej ja mam pytanie jak mam dotrzeć na czas na zajęcia?
    w poniedziałek zaczynam o 8:30 na ulicy nieszawskiej i jestem tam do 9:30 a potem kolejne zajęcia mam o 9:45 w sali L023, która z moich ustaleń jest na Piotrowie pomocy czy może coś pomyliłam i ta sala jest tez na nieszawskiej
  • #6375 11354711
    Elektronik9
    Poziom 30  
    A no widzisz, to są studia, i jak to mawiał dr. Jankowski "trzeba się nauczyć sztuki dyslokacji". :)

L023 jest w CW w nowej części.
  • #6376 11354752
    merta
    Poziom 13  
    czyli, jakieś wskazówki jak to zrobić, może podzielisz się tą sztuka ?
    :)
  • #6377 11354783
    kibellos
    Poziom 14  
    casiopeia1993 napisał:
    Jeżeli jutro zamelduje się w akademiku, to będę musiała zapłacić dodatkowo za te kilka dni września? jeśli tak to ile?

Owszem, trzeba zapłacić za te dni. Nie chcę cię skłamać, ale gdzieś mi się rzuciło w oczy 12 czy 8zł za dobę... ale mogę się mylić. spytasz się już na miejscu ;)
  • #6378 11354837
    Elektronik9
    Poziom 30  
    merta napisał:

Dogadać się z prowadzącymi najlepiej. Niech jedni kończą nieco wcześniej lub drudzy zaczynają chwilę później.
  • #6379 11354883
    merta
    Poziom 13  
    Wątpię żeby na to poszli ale spróbujemy dzięki

Dodano po 15 [minuty]:

a ja mam jeszcze pytanie bo na Nieszawską nie dojeżdża tramwaj ani autobus wiec trzeba iść na pieszo daleko to jest tak w praktyce ile się tam idzie?
  • #6380 11355069
    Elektronik9
    Poziom 30  
    jakdojade.pl :D

Wysiadasz na Krańcowej i dalej z kapcia.

Dodano po 26 [sekundy]:

Idzie się o ile dobrze pamiętam 10-15 minut.
  • #6381 11355457
    W4ddup
    Poziom 15  
    merta napisał:
    :)
    ]

Aby zdążyć na czas jest tylko jedna opcja - rower. Rowerem się jedzie koło 10 min z Nieszawskiej na Polibudę. Polecam ulicą, bo szybciej (ścieżki rowerowe dziwnie poprowadzono, a i chodnikiem nie wolno jeździć). Trzeba mieć tylko solidne zabezpieczenie (u-lock się sprawdza).

Na Nieszawską podjedziesz 6 lub 8 i wysiadasz na Krańcowej. Daleko się idzie :P

Czasami z prowadzącymi idzie się dogadać, żeby np. wcześniej zajęcia zacząć, ale mniej męczący jest mój sposób. Kumpel miał z Nieszawskiej na Wildę dotrzeć w 5 min :D
  • #6385 11357547
    mrbenek
    Poziom 11  
    PawloHT napisał:
    Witam!
    Czy na spotkanie organizacyjne obowiązują stroje galowe? :D
    Poważnie pytam...
    Pozdro!

podbijam, ci co mieli spotkania niech napisza ;)
  • #6386 11357558
    PawloHT
    Poziom 12  
    Możesz ubrać się normalnie jak i "odświętnie" byli tacy i tacy, ale tych drugich zdecydowanie mniej.
  • #6387 11357881
    yoddha35
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Chciałbym dowiedzieć się czegoś o następujących wykładowcach:
    1. Skowronek
    2. Liskowski
    3. Rakowska
    4. Putz
    6. Buczek
    7. Szeląg

Wiem, że najlepiej zapytać starszych roczników odnośnie wykładowców ale może się tu znajdzie jakaś doinformowana osoba. Z góry dzięki
  • #6388 11358065
    W4ddup
    Poziom 15  
    1. Nie toleruje spóźniania się, bardzo sympatyczny. Nawet jak opuścisz jakiś wykład to i tak opowie jeszcze parę razy jakąś anegdotkę :D A tak serio - wykłady ciekawe, można się sporo dowiedzieć i nawet za bardzo książki nie musisz otwierać, aby zaliczyć egzamin. Na egzaminie są 3 zadania na podobnym poziomie jak te na ćwiczeniach + 2 z teorii. Jak przeliczysz pewną liczbę to spokojnie zdasz.

2. Nie znam (nie prowadził jeszcze wykładów na Elektrotechnice)
    3. Raczej z nią nie będziesz miał wykładów. W zeszłym roku prowadził dr Gielniak
    4. Za wiele się nie nauczysz, podobno bardzo słabo tłumaczy.
    6. Bardzo sympatyczny, sprawdził 2 razy obecność w ciągu roku i patrzy kto chodził na wykłady przy egzaminie. Egzamin w formie ustnej, 54 pytania w 1. semestrze, 36 w 2. 2 numerki losujesz i się rozpisujesz na te tematy. Warto coś napisać, bo zawsze możesz się wybronić. Odradzam korzystania z gotowych opracowań, są beznadziejne.
    7. Ciekawe wykłady, dla niektórych osób może być sporo materiału nowego (na początku podstawy budowy komputerów oraz sieci, przeliczanie między systemami liczbowymi, włącznie z tymi nietypowymi np. siódemkowy, jedenastkowy, no i oczywiście podstawy c++). Można zdobyć ocenę w trakcie roku (wystarczy odpowiedzieć na pytanie dotyczące kompilowania się programu w c++). Aktywność pomaga ;)

Więcej informacji na temat wykładowców możesz uzyskać u Tancuje, wysłałem mu spory opis ;)
  • #6389 11358140
    yoddha35
    Poziom 10  
    Akurat z Inżynierie Materiałową będę miał z Rakowską. Ktoś może coś o niej powiedzieć ?
  • #6390 11358255
    merta
    Poziom 13  
    hej ja mam pytanie czy na jakieś zajęci będzie mi potrzebny laptop? zaczynam Inżynierię materiałową 1 semestr ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rekrutacji i studiów na Politechnice Poznańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kierunków Elektrotechnika (ETK), Automatyka i Robotyka (AiR) oraz Elektronika i Telekomunikacja (EiT). W roku omawianym przyjmowano wszystkich kandydatów na Elektrotechnikę, bez progów punktowych, co wynikało z mniejszej liczby chętnych. Na AiR próg był wyższy, a kierunek ten jest uważany za trudniejszy, zwłaszcza ze względu na większą ilość matematyki, fizyki i mechaniki. EiT cechuje się wysokim progiem punktowym i dużym naciskiem na matematykę, a także specjalizacjami w telekomunikacji, DSP, FPGA i elektronice cyfrowej. Elektrotechnika oferuje szerokie spektrum wiedzy z zakresu elektroenergetyki, energoelektroniki, techniki radiowej i mikrofalowej, mikrokontrolerów oraz układów automatyki, łącząc elementy AiR i EiT. Studenci Elektrotechniki wykonują projekty instalacji elektrycznych, a na AiR budują roboty, natomiast na EiT programują mikrokontrolery. Poziom trudności studiów jest wysoki, z dużą liczbą odpadów po pierwszej sesji, szczególnie na EiT. Absolwenci mają szanse na zatrudnienie w branżach telekomunikacyjnych, energetycznych i przemysłowych, choć rynek pracy wymaga często doświadczenia. W dyskusji poruszono także kwestie ulg dla techników elektronicznych przy praktykach i laboratoriach, które jednak są ograniczone. Kandydaci z maturą podstawową z matematyki mają szanse na Elektrotechnikę, ale na AiR i EiT lepiej mieć rozszerzoną matematykę i fizykę. Wskazano także na dostępność siatek godzinowych i programów nauczania na stronach uczelni oraz na znaczenie samodzielnej nauki i zaangażowania w trakcie studiów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA