logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora merkury Hi-Fi-w głośnikach buczy i zakłuca

18kwiatek 20 Lut 2008 09:39 2207 11
REKLAMA
  • #1 4825473
    18kwiatek
    Poziom 10  
    Mam problem. Dostałem od kolegi uszkodzonego Merkurego. Jak jeszcze był sprawny podłączano do niego różne głośniki nieznanego pochodzenia i sprawności, aż bezpieczniki padały. Oczywiście kolega wymieniał je wtedy gdy radio było włączone. Podważając bezpiecznik nożyczkami prąd go kopnął a radio na jednym głośniku przestało działać na dobre, jedynie buczy. Od tego czasu grał na drugiej stronie z podłączonymi dwoma lub trzema głośnikami. Trwało to może rok. Wreszcie sprzęt nie wytrzymał i gra znacznie ciszej i w dodatku słychać jakieś przydźwięki. Jak mam to naprawić? Może ktoś wie? Z góry dziękuje z pomoc.

Proszę poprawić błąd ortograficzny w tytule postu.
    Regulamin p.15
    W tytule należy podać markę oraz model urządzenia. Markę kolega podał, a co z modelem ?
    Regulamin p.11
    Proszę także użyć wyszukiwarki i przejrzeć zasoby forum.
    Regulamin p.14
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 4825931
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    witam podstaw gml25 lub spróbuj naprawić jak jesteś na siłach
    są tam dwa takie układu grubo warstwowe jako końcówki mocy
    przy takim łączeniu głośników bardzo prawdopodobne że nie wytrzymały
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4826827
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 167
    No chyba że to Merkury 303A na japońskich STK077
  • REKLAMA
  • #4 4827544
    18kwiatek
    Poziom 10  
    Nie pamiętam dokladnie jak się te końcówki mocy nazywały ale Polskie to one raczej niesą bo pisze na nich POWER. Aj bez wskazówek to ich raczej nie naprawie. Licze na dalszą pomoc. O ile wiem to w sklepie juz takowych niedostane. Hmm może wsadze końcówki od amatora 2 stereo ale osobiście to niewiem czy by cos z tego wyszło. Najlepiej to jakby znalazł się jakiś szpec co by napisał jak je naprawić lub zrobić albo znależć jakieś tanie podobne. Być może da się naprawić bo jakiś tam sygnał jest.
  • #5 4827942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4829736
    18kwiatek
    Poziom 10  
    Chyba juz zabardzo nieopłaca sie szukac takich końcówek.
  • #8 4830296
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4830799
    18kwiatek
    Poziom 10  
    Jeżeli wogule dostane.
  • #10 4832036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4833705
    18kwiatek
    Poziom 10  
    A czy możliwe jest inne rozwiązanie np. naprawa tych co mam?
  • REKLAMA
  • #12 4833902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada uszkodzony amplituner Unitra Diora Merkury, który po nieprawidłowym podłączaniu głośników i wymianie bezpieczników podczas pracy uległ uszkodzeniu końcówki mocy. W efekcie jedna strona gra tylko buczeniem, a druga działa z obniżoną głośnością i zakłóceniami. W dyskusji wskazano, że w urządzeniu prawdopodobnie zastosowano japońskie układy scalone STK077 jako końcówki mocy, które są trudne do zdobycia oryginalne i praktycznie się ich nie naprawia. Sugerowano wymianę na podobne moduły lub poszukiwanie używanych części z demontażu, jednak naprawa uszkodzonych układów STK jest mało realna. Problem powstał wskutek przeciążenia i niewłaściwego użytkowania sprzętu, co doprowadziło do uszkodzenia końcówek mocy i pogorszenia jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA