logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy robił ktoś potężną tube w rurze betonowej opinie

DJ.LALASKA 02 Sty 2004 12:44 4601 36
REKLAMA
  • #1 458670
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Czy beton jest dobrym materiałem do basu.
  • REKLAMA
  • #3 458716
    Talib
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja pierdziele ja to chyba sobie chate przebuduje ...jutro sie za to wezme;)...zartowałem ciekawe czy z czasem te cegły sie nie poluzują
  • #4 458720
    igod
    Poziom 24  
    jest taki projekt na speakerbuilding.com
  • #5 458761
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Postaraj się, żebyś nikomu nie przeszkadzał swoim sprzętem. Poza tym dodam, że sobie układ nerwowy zdemolujesz przebywając w tak nieprzyjaznym środowisku, no i szkoda słuchu, później nawet nie będziesz w stanie docenić nawet najlepszej klasy sprzętu.
  • #6 458893
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    napisali że to gra od 10Hz, ale sądząc po rozmiarze komory sprzęgającej to gra to maksymalnie do ok.50Hz Trochę mało praktyczne jak do dźwięku...
  • #7 458924
    sieger
    Poziom 24  
    Gdzieś w piśmie jakimś widziałem taki "głośnik" działający w paśmie bardzo niskim, praktycznie prawie go nie słychać, ale ma uzupełniać pasmo podstawowego zestawu, drogie to było bo chyba ok 3000zl, ciekawe ilu nabywców zdobędzie taka przerośnieta vibra
  • REKLAMA
  • #8 458948
    igod
    Poziom 24  
    sieger i pewnie nazywało to się subwoofer?

Uzyskanie 20Hz nie jest problemem, można to zrobić na Tonsilu.
  • #9 458957
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    jak ktoś lubui jak nim trzęsie, o polecam specjalny fotel do kina domowego. Przenosi drgania bepośrednio na członki, bez pośrednictwa fali akustycznej (hehe). Dystrybutorem jest case-pack.
  • REKLAMA
  • #10 459039
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    800 W?! Ja mam Magnata co ma basik 60 W RMS i już ładnie trzęsie! Ale to chyba trochę niezdrowe... a co na to SĄSIEDZI??
  • #11 459197
    sieger
    Poziom 24  
    :arrow: igod
    Że o czymś nie słyszałeś wcześniej, to już Ci wystarczy, żeby się z tego nabijać?

Napisałem głośnik w cudzysłowiu i nie przypadkowo użyłem słowa vibra, bo taka mniej więcej była zasada działania, drgania się przenosiły bezpośrednio na podłoże a nie przez powietrze
  • #12 460014
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Spoko, Igod znany jest z ciętego języka... taki jego charakter :) Ale wiedzę ma facet sporą. Moim zdaniem tuba 800W do domu to już przesada. Dobry subwoofer 100 W powinien już sobie bardzo dobrze radzić, a jeśli zależy Ci na "trzęsieniu chałupy" to max 0,5 kW powinno starczyć:) Poza tym za rok nie będziesz już nic słyszał...
  • #13 460028
    igod
    Poziom 24  
    "Napisałem głośnik w cudzysłowiu i nie przypadkowo użyłem słowa vibra, bo taka mniej więcej była zasada działania, drgania się przenosiły bezpośrednio na podłoże a nie przez powietrze"

To może młot pneumatyczny?

Nie dziwne, że nie było słychać, być może pasmo jest infrasoniczne.
  • #14 460679
    sieger
    Poziom 24  
    Właśnie zanim przeczytałem Twojego posta nasuneło mi się to porównanie do młota pneumatycznego, szkoda, że pamiętam jak przez mgłę ten artykuł, bo urządzenie było ciekawe, pamiętam tylko że sprzedawali oddzielnie chyba człon wykonawczy i moduł mocy, czyli jakby wzmacniacz na to niskie pasmo.

Oczywiście wiedzy igod'a nie neguję.

Na marginesie:

Nie znalazłem postów z nazwą tego programu więc się podziele swoim znaleziskiem. Szukałem po bazie programów na licencji GNU czyli w uproszczeniu wolnodostępnych-darmowych i znalazłem gspeakers.sourceforge.net, wygląda na to, że ma duże możliwości łącznie z projektowaniem zwrotnic, prosiłbym żebyście ocenili przynajmniej z opisu i zrzutów ekranowych jego wartość merytoryczną, bo jeśli jest dobry, można by pomyśleć o przeniesieniu kodu pod windows. (Mój pierwszy post wysłany spod linuksa PLD, mam nadzieję, że kiedyś całkiem na niego się przeniosę)
  • #15 461324
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Narazie mam tube samoróbke na Alphardzie(350Wat muzycznej) głośnikem do dołu podłogi ustawioną na parterze łupie pięknie ale chce żeby po całym bloku zlekka niesło ...a sąsiedzi jeszce policja u mnie niebyła i sąsiad też
  • #16 463053
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    :arrow: DJ.LALASKA
    A co ci to da(rura betonowa)? Wsadzisz do niej zwykły głośnik i oprócz tego ze będzie cieżka(zmulony bas) oraz zmniejszy sie rezonans ścianek obudowy, to nic nie zyskasz. A moze masz zamiar kupic taką betonówke z 1metr średnicy i 2,5 długości? :sm15:

Pozdro!
  • #17 466053
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Heh no właciwie słyszałem że właśnie nieźle trzęsą... jak sie ma głośnik powyżej 1000wat muzycznej aly czy to dobrze mówią ludziki to niewiem
  • #18 466107
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Jakbyś mieszkał w moim bloku i coś takiego włączył to byś dostał tak po łbie że byś zaczął używać słuchawek :D:D Po co ci coś takiego? Komu tym zaszpanujesz ?? Czy może o coś innego Tobie chodzi ?
  • #19 466167
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    DJ.LALASKA: Jak nie masz co z kasą robić to ja Ci chętnie nr swojego konta zapodam:)
  • #20 467284
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Lepiej zwiń w rulon płytę wiórową (na mokro), obij to kocem i wsadź w to mocny głośnik... taka tuba jest lepsza do domu... no i można ją przenieść. A beton postawisz i będzie stał. Poza tym betonowy dźwięk.. nie wiem jak to będzie brzmiało. Twój wybór.
  • REKLAMA
  • #21 467393
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Będzie brzmiało jak "psu z dupy". Jaranie sie na to że beton to mocnymateriał jest bez sensu! Po jakiego grzyba? Przecież są inne, lepsze(czyt.bardziej nadające sie do celów akustycznych) materiały. Chyba że chcesz szpanować kolegom, że masz w domu suba na betonowej rurze. Wtedy jak najbardziej...a do tego jeszcze neony, stroboskop(walący na głośnik) i inne wynalazki w stylu "max-festyn-show".
  • #22 467403
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    Kumpel ma suba na głośniku 30 cm 50 WAT w rurze z płyty wiórowej, lekko wytłumioną... i gra to tak, że wszystko się trzęsie:) Do domu jakieś 100 - 200 WAT to zupełnie wystarczająca moc. No chyba, że chcesz poszpanować, to inna sprawa:)
  • #23 468105
    bass98
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Kumpel jak miał kolumny od wujka pożyczone z głośnikiem basowym o śr 50cm (2szt) to 7 razy na policji był a ludzie z klatki zrobili podpisy o jego eksmisji ale ja mieszkam w domu i mam Zeusy TONSILA i nie biją na jakieś byle 50-100m tylko na jakiś 1km z palcem w D**** a nawet dalej TAKA JEST PRAWDA ZE DŹWIĘK NIE TYLE ZALEŻY OD KOLUMN CZY OD TUBY TYLKO OD WZMACNIACZA kup sobie taki jak ja czyli wysoko napięciowy (2x5000W chłodzony azotem) wysoko napięciowe więcej wydzierają z głośników bo większa idzie moc na cewke aż parzy ale lepiej gra
  • #24 468115
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Taki wzmacniacz 5kW to chyba po to zeby wystawic kolumny za okno. Jak w domu, w pokoju max. 40m^2 tego słuchać???!!! Mi tam mniej wiecej starcza to co mam czyli 30watt @ 8ohm. Jak moją kolumnę podłączyłem na sylwka do wieży kolegi 15 czy 20watt @ 4ohm i dałem bratu żeby się pobawił to (przy ustawieniu nie na maks) było słychać w sklepie kilkaset metrów dalej, i to dość głośno.. W wielu klubach nie używa się mocy 5kW (raz widziałem w klubie 4 Altusy 110)
  • #25 468691
    Hubi Pe
    Poziom 12  
    A tak na marginesie - jakie głośniki siedzą w tych Zeusach? Pewnie coś strasznie potężnego! Moim zdaniem kilkadziesiąt lub max 200 W do pokoju starcza. Może być i 2 kW, ale kto to wytrzyma???
  • #26 468789
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    przy 2x260wat nie da się wysiedzieć w pokoju 40m^2 a od basu chce się wymiotować... nie wiem czego więcej potrzeba do szczęścia.. i to wszystko na 4x32/150/4SC stx'a w 250litrach... (zestaw budowany na imprezy) jak wyszedłem w nocy i zostawiłem kumpla przy sprzęcie to do klubu wracałem na ucho... było słychać całą droge do sklepu...
  • #27 468898
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mam znajomego, ktory zrobil obudowe- scianki z chyba 2 albo 3 cm - betonu. Gralo pozadnie. Jest tylko jedna sprawa - to wariat.
    Lepiej zrob normalna skrzynie z 22 mm MDF-u albo wiorowki.
    PRZESTANCIE gadac pierdoly o 100 kW w pokoju!! o pow. 20 m^2....To bzdura..
    Przy efektywnych glosnikach mozna przy mocy 150 W osiagnac blisko 120 dB w pomieszczeniu poczawszy od 35 Hz - czego chcecie wiecej?
    Powiedz jak zamierzasz zrobic taka rure? TO NIE MA WIEKSZEGO sensu - lepiej wyjdziesz (pieniadze i efekt) na standardowych rozwiazaniach...
    Kup dobry glosnik 15" i daj go do odpowiednio obliczonej obudowy BR. Do tego cos na STK - polecam 4048 - i nie bedzie Ci potrzeba nic wiecej oprocz cierpliwych sasiadow.
  • #28 468915
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    150 watt do bloku tylko przy wyrozumiałych sąsiadach.... więcej jak masz jakiś wynalazek o efektywności ponizej powidzmy 88dB
  • #29 468942
    igod
    Poziom 24  
    Rura betonowa z akustycznego punktu widzenia jest prawie idealna. Sztywna i ciężka. Bas wcale nie będzie zamulony. Problemem może być wykonanie tego.
  • #30 469019
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Można zastosować rury betonowe co do kanalizy kładą :) U nas jak zakładali to nawet 2 rozmiary do wyboru były i każdy mógł się zaopatrzyć w jaką chciał bo qpe czasu leżały ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania betonu, zwłaszcza rur betonowych, jako materiału obudowy do subwoofera i jego wpływu na jakość basu. Beton jest oceniany jako materiał sztywny i ciężki, co z akustycznego punktu widzenia może być korzystne, eliminując rezonanse ścianek obudowy i niekoniecznie powodując zamulenie basu. Jednakże wykonanie takiej obudowy jest trudne, a efekty mogą być różne. Użytkownicy sugerują alternatywy, takie jak obudowy z MDF lub płyty wiórowej, które są łatwiejsze do wykonania i przenośne. W dyskusji pojawia się temat mocy wzmacniaczy i głośników – do użytku domowego wystarczają moce rzędu 100-200 W, natomiast bardzo wysokie moce (np. 800 W i więcej) mogą być niezdrowe i uciążliwe dla sąsiadów. Wspomniane są także konstrukcje tubowe i subwoofery działające na bardzo niskich częstotliwościach (nawet poniżej 20 Hz), które przenoszą drgania bezpośrednio na podłoże. Poruszono też kwestie efektywności głośników i znaczenia wzmacniacza dla jakości dźwięku. Wskazano na programy do projektowania zwrotnic i obudów, np. gspeakers.sourceforge.net. Ogólnie betonowa tuba może być ciekawym eksperymentem, ale dla praktycznego i domowego zastosowania lepsze są tradycyjne materiały i dobrze dobrany sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA