Myślę, że każdy poczatkujący konstruktor kiedyś przestaje być poczatkujący i pragnie zrobić coś co mogłoby odzwierciedlić jego zapał, doświadczenie i nabytą wiedze. Ale nie zawsze własne siły wystarczają, czasem przed poważnym projektem trzeba wiecej niż jednej głowy by zamierzony cel został osiągnięty. Przyszedł czas i na mnie. Po wielu monitorach i paru podłogówkach zacząłem się zastanawiać nad jakimś pożadnym subem.
Od was drodzy Koledzy oczekuję niezbednej pomocy:
1. Wybrać najlepsza obudowę
2. Dobrać odpowiednie głośniki
3. Wykonać odpowiedni projekt
Założenia:
Sub musi być oparty o dwa przetworniki ze względu na posiadany wzmacniacz stereo na TDA 2040. Daje on jakieś 25W na kanał. Sub bedzie miał równierz obejście na sygnał z zewnątrz podawany z Pioneera(ok.50W na kanał). Jestem szczeże za konstrukcją tubową. W dodatku opowiadam się za głośnikami o średnicy 20 lub 25 cm. Nie chce zeby tuba było potwornie wielka ale jeśli jest to wymagane to bedzie gigantyczna w ostateczności.
Z wyżej podanych parametrów i założeń trzeba skonstruować coś dobrego, bardzo dobrego, coś co bedzie głośno wymitać ale nie koniecznie schodzić nisko.
Czekam teraz na rozpoczęcie dyskusji...
Od was drodzy Koledzy oczekuję niezbednej pomocy:
1. Wybrać najlepsza obudowę
2. Dobrać odpowiednie głośniki
3. Wykonać odpowiedni projekt
Założenia:
Sub musi być oparty o dwa przetworniki ze względu na posiadany wzmacniacz stereo na TDA 2040. Daje on jakieś 25W na kanał. Sub bedzie miał równierz obejście na sygnał z zewnątrz podawany z Pioneera(ok.50W na kanał). Jestem szczeże za konstrukcją tubową. W dodatku opowiadam się za głośnikami o średnicy 20 lub 25 cm. Nie chce zeby tuba było potwornie wielka ale jeśli jest to wymagane to bedzie gigantyczna w ostateczności.
Z wyżej podanych parametrów i założeń trzeba skonstruować coś dobrego, bardzo dobrego, coś co bedzie głośno wymitać ale nie koniecznie schodzić nisko.
Czekam teraz na rozpoczęcie dyskusji...