logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt subwoofera: wybór obudowy, głośników i konstrukcja tuby

!ron 12 Wrz 2005 19:51 10760 36
REKLAMA
  • #1 1812686
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Myślę, że każdy poczatkujący konstruktor kiedyś przestaje być poczatkujący i pragnie zrobić coś co mogłoby odzwierciedlić jego zapał, doświadczenie i nabytą wiedze. Ale nie zawsze własne siły wystarczają, czasem przed poważnym projektem trzeba wiecej niż jednej głowy by zamierzony cel został osiągnięty. Przyszedł czas i na mnie. Po wielu monitorach i paru podłogówkach zacząłem się zastanawiać nad jakimś pożadnym subem.

Od was drodzy Koledzy oczekuję niezbednej pomocy:
    1. Wybrać najlepsza obudowę
    2. Dobrać odpowiednie głośniki
    3. Wykonać odpowiedni projekt

Założenia:
    Sub musi być oparty o dwa przetworniki ze względu na posiadany wzmacniacz stereo na TDA 2040. Daje on jakieś 25W na kanał. Sub bedzie miał równierz obejście na sygnał z zewnątrz podawany z Pioneera(ok.50W na kanał). Jestem szczeże za konstrukcją tubową. W dodatku opowiadam się za głośnikami o średnicy 20 lub 25 cm. Nie chce zeby tuba było potwornie wielka ale jeśli jest to wymagane to bedzie gigantyczna w ostateczności.

Z wyżej podanych parametrów i założeń trzeba skonstruować coś dobrego, bardzo dobrego, coś co bedzie głośno wymitać ale nie koniecznie schodzić nisko.

Czekam teraz na rozpoczęcie dyskusji...
  • REKLAMA
  • #2 1812747
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Chcemy armaty a z pestek będziemy strzelać ;)
    Ten TDA2040 czasem to nie za mały.
    Jak już takie zamierzenia to czemu nie aktywny na TDA7294
    A jak chcesz by sub dodatkowo mógł pracować pasywnie, można zrobić taką "zmyłkę"
    - robimy normalny terminal(e) od nich lecimy przewodem na stałe styki przekaźnika, które są zamknięte gdy sub nie jest jako aktywny, drugie podobne styki ale rozwarte zwierają się po włączeniu suba (wersja aktywna) tu dolatują przewody z TDA7294. Zaś styki na zworze ruchomej (co lata raz tu, raz tam) mają połączenie bezpośrednio z głośnikiem, no może przez wyłącznik (trzy pozycje) co by można by odstawić głośnik i zmienić fazowowść na głośniku.
    Ja tak zrobiłem i parę razy to się przydało.
    Pozdrawiam
    PS
    Trochę zawile ale może uda się to pojąć
  • REKLAMA
  • #4 1812951
    !ron
    Poziom 21  
    No wiem ze ten biedny TDA nie jest zbyt silny ale takie juz mam i nie chce kupowac innych skoro juz jest. Ten gotowiec niczego nei rozwiązuje.
    Chce zrobić tube na dwóch 20tkach. Ptrzebuje konkretnych przetworników STX albo Alphard i jakieś wymiary Tuby. Mógłbyś troche jaśniej z tym przełączaniem?

Swoją drogą przymierzałem się albo do GDN 20/80 Tonsila albo STX jak bedzie mniej fory. Biorę pod uwagę także LW 800. Doradzcie co wybrac i jakie pudło do tego.
  • #5 1813066
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    powiem tyle
    po pierwsze nie robi sie tub estradowych na 2x8'' niskotonowych bo nie ma sensu

po drugie 2x25wat to nie tak żle to w sumie 50 wat jaki masz pomieszczenie gdzie to bedzie grało ??

nie wiem stx chyba odpada bo sam piszesz że ma być głósno a z 20 cm stxa i 2x25wat za głóśno nie bedzie

lw800 też za cuchy

jeżeli ma być głóśno na tym wzmaku to only tonsil ale tu znowusz pieniądze zaoszczędzone na wzmaku władujesz w głośnik jaki sens ??

ja bym wziąl sie na porżadnie sprzedał to tda zrobił choćby tego breloczka lm3886 i dopiero myślał o głóśniku
  • #6 1813080
    zeberko
    Poziom 32  
    Jak chcesz wyżej a mocniej to tylko Tonsil, ale by to miało ręce i nogi to głośniki powinny być napędzane czymś z jajami a nie jakimś zdechlakiem.
    Alpierdy są dobre jak coś chcemy zrobić szybko i byle jakoś tako bez serca ;)
    I teraz tu pytanie ile chcesz na to dać kasy, bo jak nie bierzesz pod uwagę tda7294, bo już masz te 2040 to, co tu mówić o dwóch Tonsilach coś po 100zł szt.
    Ten wzmacniacz na TDA2040 możesz zastosować dla satelit w systemie 2.1
    Kolejna sprawa mówisz o tubie, więc zdefiniuj, co Twoim zdaniem jest tubą, bo dla mnie jest to dość skomplikowany typ obudowy, który nic nie ma wspólnego z tzw. B-R
    Bo wzbudziło moje podejrzenie obudowa tubowa z dwoma głośnikami, chyba rozchodzi się tak naprawdę o obudowę typu B-R
    Więc proszę wlej w nas trochę światła by móc znaleźć wspólny punkt do dalszej dyskusji.
    Bo jak przeczytałem ma być bez kompromisów to pomyślałem no wreszcie ktoś trzaśnie suba na 42cm przetworniku, zasilanego tak 400W wzmakiem :)
    Z ukłonami
  • #7 1813168
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    TDA2050 (mocniejsza wersja TDA2040) kupowalem po 5zl wiec nie bardzo rozumiem po co zostawac przy tych 2040 skoro ich rzeczywista moc to jakies 15W/4omach.
  • #8 1813695
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Po za tym Tuba nie nadaje się do domu - nie bedziesz miał wtedy subwoofera ale co najwyżej głośnik grajacy od 100Hz - Tuby grają nisko i potężnie, tak, tak, ale w duzych przestrzeniach. Po za tym jesli to ma byc sub to raczej tylko wielka Tuba wchodzi w rachube. Jeśli nie ma schodzić nisko to po co Ci subwoofer - chyba taka tuba by Ci w domu co najwyżej buczała na poziomie 90Hz. Skoro średniej jakości głosniki Hi-Fi schodzą do 50Hz, A subwoofer jest po to żeby grał powiedzmy od 40Hz minimum u dołu do 60-120Hz u góry. Z tym że o dole zapomnij bo z TDA 2040 nie dasz rady wyciągnąć niskiego pasma, gdzie raczej duze moce wchodzą w gre.

Temat jest mylny - odnosi się do zwykłego domowego subwoofera zasilanego końcówką, żeby to łagodnie wypowiedzieć - zwyczajną, bez polotu z papierowym brzmieniem (lepsze byłoby TDA 2050, 7294)

Po za tym Lepiej uzyć dobry głosnik w zwyczajnej obudowie niż słaby głośnik (np Alpharda) w nie wiadomo jakiej obudowie - kombinowanej ozdobionej brokatem i z rozpraszaczami piramidowymi wewnątrz.

Jesli chcesz wydziwiać to zrób Bandpassa szeregowego w obudowie kanapkowej. Głośnik powiedzmy Scan Speac, Vifa...

Po za tym podstawa to zasilanie - z TDA 2040 możesz robić wzmacniacze na małe filigranowe satelitki, ale nie na subwoofer jak to nazwałeś typu POWAŻNEGO.

To tak jakbyś żarówke 220V zasilał z 3 baterii 1,5 Volt.

Lepiej użyj tego Pioneera jako wzmacniacza do Subwoofera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1814979
    !ron
    Poziom 21  
    No to zmeinam koncepcje. Głośniki to bedą GDN 25-100 STXa a zasilanie z Pioneera bez tego TDA. Więc teraz jak zrobić do tego zestawu tube na imprezy?
  • #10 1815038
    zeberko
    Poziom 32  
    Powiem tak, ja tam nic wielkiego nie planowałem a wyszedł STX GDN 22/120/4 SC w 34 litrach B-R strojony 35Hz, w środku siedzi trafo 150W, kondy 4x4700uF (po dwa na stronę) napięcie za kondami 36,6V co zasila właśnie tego TDA7294 (jałowo, trochę dużo jak na 4 Omy)
    Nawet to okleiłem i z daleka może być i teraz jak słucham muzę nawet na te 75% przy podbitym 35Hz o 3dB i 50Hz o 2dB to pokój 24m2 można powiedzieć pracuje ciśnieniem z tego suba, jest taki miły nacisk powietrza na klatkę np. Eminem to masuje wnętrzności albo Talla 2XLC i jego Energy
    Zaś ścieżka dźwiękowa z Gladiatora z CD utwór Battel przy takich gałkach to masakra od czwartego piętra w dół.
    Więc taka konstrukcja co we wcześniejszym poście opisałem STX o SPL 91 dB któremu podamy te 300W w dobrym B-R to ja sobie nie wyobrażam takiego w moim mieszkaniu.
    Pozdrawiam
  • #11 1815134
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Uparłes się na ta tubę...A co do stxa... lepiej weź 27-300 Ma o wiele większą efektywność,91 a nie 86 jak 25. pozatym jest to już pożądny głośnik i przetestowany, cenowo wychodzi on niewiele drożej ale po zbudowaniu na nim suba będziesz zadowolony. zwłaszcza ze suma sumarum zajmie on raczej mniej miejsca. W przyszłości mozesz do niegowzmacniacz na mostku tda dozucić i będzie pięknie grać ;)
  • #12 1815889
    !ron
    Poziom 21  
    dobra skoro tak to muszę sie zdecydować na tego potężniejszego STX. Więc niech bedzie 27-300. Tylko teraz do tego trzeba zaprojektować Tube i co najważniejsze przepraszam za lamerstwo, potrzebuje schematu do wzmaka na TDA 7294
  • #13 1815992
    krilan
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    jak już masz te tda2040 i nie chcesz się ich pozbywać, to możesz do nich dokupić tranzystory i połączyć w mostek, co da ponad 100W mocy. Nie mogę teraz podrzucić schematu, bo ta strona nie chce się otworzyć ( http://www.elektronika.sirius.pl/ ), ale tu na elektrodzie ten schemat też gdzieś był.

Możesz skorzystać z tego z linku i zależnie od mocy jaką chcesz uzyskać, podnieść napięcie zasilania i zmienić tranzystory na mocniejsze.

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=audio/wzmacniacz_100w.zip
  • REKLAMA
  • #14 1816043
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    A czy mówiąc tuba nie masz przypadkiem na myśli BR w kształcie walca??
  • #15 1816059
    zeberko
    Poziom 32  
    Dla STXa GDN 27/300/8 SC
    Obudowa typu B-R (bas refleks) 36 litrów (nett), kształt dowolny może być w kształcie walca
    Strojenie tunelu B-R 44Hz, dla średnicy 8cm długość 16cm, dla 10cm dł. 26cm
    Mamy nie durzą paczkę która ma co do powiedzenia dla f3 - 45Hz, f6 - 40Hz przy dużym SPL dla tych częstotliwości i równej charakterystyce do jej góry.
    Wytrzymałość mocowa za WinISD jest duża, opóźnienia czasowe mogą być.
    Konstrukcja typowo na imprezy, a i w domu pewnie niczego sobie.
    Najprościej zasilić ją mostkiem z TDA7294 plus filtr aktywny chyba, że muza przez kompa a w sterach jest kontrola subwoofera
    To teoria a co praktyka pokaże miło będzie przeczytać.
  • #16 1816245
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    !ron napisał:
    dobra skoro tak to muszę się zdecydować na tego potężniejszego STX. Więc niech bedzie 27-300. Tylko teraz do tego trzeba zaprojektować Tube i co najważniejsze przepraszam za lamerstwo, potrzebuje schematu do wzmaka na TDA 7294

Jeżeli tuba jest koniecznością, to możesz zrobić z mojego projektu:

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic325667.html

Odfiltrujesz nisko i będziesz miał niski, szybki, dynamiczny bas. Podałem tam też zamienniki, ale żaden 27-300-X-XX nie pasuje...
  • #17 1817004
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    a sedno sprawy czyli kasa ?? bo jeśli chodzi o konstrukcje typowo imprezowa bardzo wytrzymała i przeciętna cenowo ( no za tania to nie jest :/) to ja proponuje gdn 38-300-4AE głósnik kosztuje ok 190 zł z przesyłka w obudowie 80-100l strojonej na 40 hz robi zależnie od mocy od zadymy do trzesienia ziemi :Dpoczątklowo zasilisz to tda np albo lm 3886 i w 20 mkw masz na prawde spore natęzenie basu( ten głósnik z wzmacniaczem 300 wat nadaje sie spokojnie na 50-80 mkw nawet na mała salke gimnastyczna na 30 mkw robi prawie próg bólu w każdym miejscu )

to wszystko testowane w praktyce ja w moich 6mkw nigdy nie przekroczyłem przez dłuższy czas 20-40 wat na ten głósnik bo nie da sie wytrzymać

uważam że warto wirm że 190 zł to kupa forsy ale ja raz zainwestowałem i jestem raczej zadowolony( jedynie masda tego suba i wymiary mi strasznie przeszkadzaja to 80 l buda z płyty 25mm waży ok 35 kg :()

ten sub zagra dobrze zarówno w pomieszczeniu 1x1m jak i hali czy plenerze w odróznieniu od tuby dla której róznica w brzmieniu między 9 mkw a np 80 mkw jest na prawde kolosalna (nie chodzi tylko o natęzenie ale także o brzmienie)

gotowy projekt takiego suba masz w dziale diy w moim temacie i temacie kolego soundwave
  • #18 1817588
    !ron
    Poziom 21  
    widze wiele dobrych pomysłów ale interesuje mnie ten z tranzysotrami. Jesli faktycznie dałoby się zmostkowac i przerobic te TDA na 100W to byłoby bardzo zasadne. Prosze o przyblizenie pomysłu.
  • REKLAMA
  • #19 1817752
    zeberko
    Poziom 32  
    Dla 8 omów i 4 Omów z pojedynczego TDA7294 można wyrwać z palcem 70W przy dobrym chłodzeniu ponad 80W, zaś w mostku (dwa TDA) z palcem 150W z bardzo dobrym chłodzeniem tak z 200W
    Cena jednego scalaka to 14-18zł (uwaga na podruby), zasadniczy koszt to trafo dla jednego układu 100-150W, dla dwóch tak 200W-300W oraz koszt kondów
  • #20 1819388
    krilan
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    W tym linku co Ci przesłałem masz gotowy schemat i płytkę. Jest i opis. Z tą różnicą, że oni zastosowali TDA2030, a Ty masz TDA2040. Schemat jest praktycznie identyczny, ale do TDA2040 możesz dać nawet wyższe napięcie zasilania (co da większą moc). Jeśli chcesz to budować, to dla 100W dajesz elementy i zasilanie jak tam jest (no może mocniejsze trafa). Jeśli chcesz uzyskać większą moc, to radzę wymienić tranzystory na mocniejsze (niestety tu nie mogę Ci poradzić, ale w innym projekcie tam były jakieś TIPy). Przy mocniejszych tranzystorach będziesz mógł dać w mostku głośnik 4Ohmy.
  • #21 1820113
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    !ron napisał:
    Myślę, że każdy poczatkujący konstruktor kiedyś przestaje być poczatkujący i pragnie zrobić coś co mogłoby odzwierciedlić jego zapał, doświadczenie i nabytą wiedze. Ale nie zawsze własne siły wystarczają, czasem przed poważnym projektem trzeba wiecej niż jednej głowy by zamierzony cel został osiągnięty. Przyszedł czas i na mnie. Po wielu monitorach i paru podłogówkach zacząłem się zastanawiać nad jakimś pożadnym subem.

Nie no sory ale poprostu mnie to śmieszy wogole ten tytuł itp.. "Subwoofer - coś poważnego" Stary zastanów sie co ty wogole piszesz. Hmm po tych słowach myślałem że będziesz konstruował jakiegoś suba z prawdziwego zdażenia może jakiegoś hertza, focala lub coś.. a ty........ tu wyskakujesz z takim czymś. Normalnie piałem z tego. Skoro uważasz że 2x 25w to będzie jakaś konstrukcja na którą czekałeś no.... jeśli to odzwierciedli twój zapał... (Jak by to było nie wiem 2xPA300 no to konkretne napraqwde) Jeżeli to ma być tak super jestem ciekaw jak wyglądają twoje podłogówki i monitory... 2x 5w? Wogóle to sie zastanawiam czy ty je wogole zrobiłęś, ponieważ najpierw zwiodłęś nas tutaj swoją pyszną wypowiedzią, ale w którejś odpowiedzi pytałęś sie "czy taka tuba wystarczy na imprezy" Więc wyczuwam tu pewne oszustwo. Ktoś kto sie zna nie uważa chyba żeby wzmak 2x25w tda był czymś zwieńczającym jego zamiary. Wogóle ta gadka na początku mnie rozwaliła, myslisz że jak ktoś to przeczyta to bedą sie sypały setki odpowiedzi? Piszesz jedno a chcesz robić drugie. Mnie nie nabrałeś!!
    Pozdro.
  • #22 1820893
    !ron
    Poziom 21  
    A gdybym zmostkował te dwa TDA 2040 żeby wycisnąć jakieś 50W z tego i wrzucić mu GDN 20/50 Tonsila....? Jesli sie da to powiedzcie jak? I czy ten zabieg bedzie wystrczająco dobry do tego Tonsila? Wtedy jednka bedzie to BR nie tuba.

ps. tony skoro jestes tak wielmożnie NIE zainteresowany i wogole taki super doświadczony to nie pisz skoro nie wnosisz nic do tematu. Temat jest po to żeby sie dowiedziec czegos nowego a nie po to żeby kogoś zbluzgac. Wnioskując po twojej wypowiedzi stwierdzam ze twój poziom intelektu zatrzymał się na poziome glonu rzecznego. A skoro takimi wypowiedziami chcesz bić tylko punkty to zastanów się troche nad sobą i czytaj dokładnie:] tam była też mowa o ok 60W z Pioneera na jeden przetwornik:] heh ale widze ze twoim celem było tylko uprzykrzenie komuś życia... no cóz z takimi ludzmi obok tez trzeba życ
    Pozdrawiam (ironia-jakbyś sie nie mógł jej doszukac)
  • #23 1821557
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Co do tych TDA , to ja bym dał sobie spokój z ich mostkowaniem i używaniem do suba.Jak pisali poprzednicy....jakieś małe monitorki do kompa jeszcze by uszły- choć jakośćtych TDA2040 też pozostawia wiele do życzenia.W subie są niskie częstotliwości i w związku z tym duże prądy...a te TDA...sam wiesz; Do suba cośna tranzystorach lub TDA7924. Przecież jest tani jak barszcz a trafo już chyba jakieś masz.

P.S. Bez urazy,ale rzeczywiście wyluzuj trochęz tym tytułem postu. Można to jakoś zmienićna mniej poważnego, bo troszkębałągan sięchyba robi?
  • #24 1821794
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Dużo ludzi odwiedzilo temat oczekując czegoś nietypowego, skończyło sie niestety na słowach. Przebieg tematu trochę rozczarował. nie postawiono świata do góry nogami, nie przewidziano nietypowych obudów, nie naszkicowano nie rozwiązano równań...

Wszystko jak w standardowym poście.

Chociaż niech wykonanie tego BR będzie niezłe, zeby to się nadało chociazby do DIY.

Proponuje zastanowić się nad samym wykonaniem. Myślałem o wykonaniu obudowy kanapkowej. Na czym to polega..

Więc robisz paczkę metodą klejenia nałożonych na siebie płyt, komore wewnętrzną wyżłabia się, mozna uzyskać nietypowe kształty, trochę mordęgi i roboty, ale jak się nie ma w portfelu to się pracuje. W załaczniku naiwny schemat tej metody. Masa raczej duża będzie - można uzyskać praktycznie dowolną grubość ściany.

Problemem będzie duża ilośc płyt do wykorzystania.
    Załączniki:
    • Projekt subwoofera: wybór obudowy, głośników i konstrukcja tuby kanapka.jpg (19.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt subwoofera: wybór obudowy, głośników i konstrukcja tuby kanapka0.gif (7.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 1822113
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    -->Tremolo
    takie wykonanie obudowy rzeczywiście jest marnotrastwem materiału,i do tego komplikowaniem sobie liczenia objętości,ale wystarczy pociąć płytę na listwy różnej szerokości(albo zbierać odpady) i robi się sensowniej,płytka meblościanka staje się cenniejsza;)

a może pomyśleć o TL (labiryncie) skoro nakłady robocizny moga być duże(ale długim:rozmiary gigantyczne dopuszcza Autor),a moc do dyspozycji niewielka?jest temat prawie na wierzchu,może ktoś ociagnie te 16 Hz;)
  • #26 1822313
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    W zasadzie ciężko jest zrobić coś, czego jeszcze nie było. Możesz się pokusić o zrobienie Flowportu o fakturze piłeczki golfowej, jak to już zrobili Bowers&wilkins. Flowport ma za zadanie zmniejszać turbulencje podczas przepływu powietrza w otworze BR.

Projekt subwoofera: wybór obudowy, głośników i konstrukcja tuby

Jak chcesz włożyć dużo pracy, zrób własną opływową, błyszczącą obudowę z żywicy epoksydowej, którą przykryjesz wewnętrzny stelaż, albo pokuś się o to co już ktoś na forum zrobił - czyli o obudowę z ... kleju atlas. Sztywną, ale wcale nie taką do końca akustycznie poprawną. To co zaproponował kolega Tremolo było... w bardzo drogiej kolumnie Thiela i oczywiście - nie można tego pominąć, pomimo ciut innej formy - w Sonus Faber Amati.

Celem tego zabiegu jest pochłonięcie szkodliwych wibracji obudowy, ale to w zakresie średniowysokotonowym, dla tonów niskich będzie to poprawienie sztywności obudowy. Drążenie bez średnich tonów do niczego się nie przyda.

Tyle jeśli chodzi o technikę obudowy, oczywiście możesz się bawić w konfigurację głośników.

Czemu nie spróbować zrobić subwoofera o szerokości obudowy jedynie ciut powyżej 10 cm i nie kupić powiedzmy ośmiu przetworników niskotonowych Tesli o średnicy 10cm. Albo jest taka firma zza wschodniej granicy, ponoć robi bardzo mocne i niskoschodzące, a przy tym również niewielkie przetworniki w znośnych cenach. Zrobienie takiego smukłego subwoofera będzie na pewno czymś nietypowym. Bas z tego będzie napewno do końca nie bardzo niski, ale piorunująco szybki i dokładny o super kontroli, tak więc względy całkiem akustyczne i niebezsensowne rozwiązanie.

Możesz się pokusić o wykonanie kierunkowego basu w zabawie fazami dwóch głośników, z których jeden jest z tyłu obudowy, a drugi z przodu.
    Ustawić fazy tak, żeby promieniowanie po bokach było znoszone, a subwoofer grał tylko do przodu. Tak, da się zrobić kierunkowy bas, co udowodnił Martin Logan w swoich drogich hybrydowych elektrostatach.
    Uzyskuje się wtedy niemalże ósemkową charakterystykę promieniowania, ciut podobną do głośnika w wąskiej odgrodzie, ale ze zdecydowanie lepszą kontrolą niskich rejestrów i ich całkowitą obecnością.
  • #27 1822327
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Nie "nadaję " z własnego kompa, zatem narazie tylko napiszę, a potem uzupełnie.
    Ci którzy mnie znaja, wiedza że wystawiałem "dziwne" konstrukcje.
    http://republika.pl/silversound/btb208.jpg#btb208.html,
    lub
    http://silversound.info/dipol210a.pdf#centralbas.html
    oraz
    http://republika.pl/silversound/tdaschemat.jpg#patda.html

Obudowa (208)jest sprawdzona, w obsadzie głosnikami stx, i pracuje w knajpce jako centralny basik.
    210, tez jest sprawdzona, ale w obsadzie głosnikami serii POWER, firmy beyma, i pracuja 2 sztuki jako basiki w kapelce "weselnej"
    Wiem że nieco gabaryciaste, ale coś za coś, albo tanio, i "dużo", albo drogo=małe= tylko pomarzyć...
    Wzmacniacz,
    jesli nie chcesz mostka, można bez problemu wyłowić, tylko połowę, i za śmieszne pieniądze miec nieco większe moce.
    jk
  • #28 1823051
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    A ja myślę, że autor tego postu to bujający w obłokach marzyciel lub młodszy brat kolegi „!ron-a” i projekt(a raczej marzenie) tego subwoofer-a nigdy nie zostanie zrealizowany. Kolega ma zbyt małą wiedze lub po prostu „słomiany zapał”. Temat i pytania nie godne poziomu15, jaki kolega „!ron” reprezentuje.
  • #29 1823167
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Moim zdaniem warto napisać kilka ciekawych rozwiązań budowy subwooferów, czemu nie. Taki post ma niekoniecznie pomóc jego autorowi w realizacji zamierzeń, ale nie zapominajmy, że czytających forum jest znacznie więcej niż piszących i to głównie im można faktycznie pomóc. Mija się z celem i tematem rozkminka czy !ron odróżnia tubę od BR, jak nie odróżnia, to jego sprawa. Temat nie ma na celu oceny umiejętności kolegi !

Co do tematu to chciałem dodać, że niemniej ważne jak sam typ obudowy jest jej sztywność i szczelność, zwłaszcza jeśli chodzi o obudowę bassreflex, bo w niej występują olbrzymie ciśnienia [ membrana leci do środka i powietrze w tunelu też leci do środka ]. Przekonałem się o tym robiąc kolumny, które będą niedługo w dziale DIY. Tu na prawdę przyłożyłem się do wzmocnienia ścianek i dla częstotliwości strojenia wychylenie jest niemal niewyczuwalne - nawet przy dużej mocy. Jak już jesteśmy przy BR wspomnę o zaokrąglaniu krawędzi tunelu. Taki profil najlepiej samemu sobie nad ogniem stworzyć, PCV jest bardzo plastyczna pod wpływem temperatury. Nie warto kupować końcówek, przedłużek, które kosztują nie wiadomo ile, a siłą rzeczy wprowadzają ostre krawędzie i wywołują turbulencje.

Kolejną ważną rzeczą jest wytwarzanie drgań przez głośniki subbasowe. Najprostszą mechaniczną metodą izolacji drgań są kolce. Kolce bardzo małąpowierzchnią stykają się z podłożem i tym samym skutecznie zamieniają drgania w ciepło. Pan Sroka, który stworzył bezkompromisowy stolik pod elektronikę ponoć twierdzi, że między kolumnami a elektroniką tworzą się sprzężenia pogarszające jakość dźwięku, zwłaszcza ze źródeł wrażliwych na drgania typu gramofony analogowe i dyskofony. Jaki z tego płynie wniosek ? Ano kolce pod subbasem mogą nam skutecznie podwyższyć jakośc dźwięku - paradoksalnie zwłaszcza na średnich i wysokich tonach. A nie kosztują wcale dużo.

Niemniej jednak dużo więcej da się zrobić dla upiekszenia średniego i wysokiego podzakresu, niż dla basu. W basie w grę nie wchodzi tłumienie, jakiekolwiek niwelowanie ciśnienia akustycznego, zabawy fazami, bo niestety albo może i stety niskie częstotliwości mają za długie fale.

Pozdrawiam [ bez ironii ]
  • #30 1823546
    !ron
    Poziom 21  
    Zgadza sie konto wypożyczyłem tylko na ten post bo kolega Michał nie chciał się zgodzic na przedstawienie tego tematu. Poza tym nie znam sie na kompach zbytnio w dodatku nie mam internetu w domu a on z zyczliwości mi tylko udostepnił na ten temat swoje konto. nie wiem ale on jakos nie chciał mi pomóc przy tej konstrukcji, choć jest jedynym w pobliżu kto sie bawi tymi rzeczami-przy okazji mnie zaraził tym bakcylem:)
    Troche wiem o głośnikach czego dowodem jest ten rysunek:]

Ale nei pisze zeby sie tłumaczyc z resztą z bezsensownych wypowiedzi, chce tylko pomocy bo Michał nie robił nigdy Tub a na koncertach to fajnei gra, w dodatku mam te TDA i chce mieć tube do domu czasem na imprezy domowe.
    Załączniki:
    • Projekt subwoofera: wybór obudowy, głośników i konstrukcja tuby a.JPG (19.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu subwoofera tubowego opartego na dwóch głośnikach 20-25 cm, zasilanego wzmacniaczem stereo TDA2040 (około 25W na kanał) lub alternatywnie zewnętrznym wzmacniaczem Pioneer (około 50W na kanał). Uczestnicy podkreślają, że TDA2040 jest zbyt słaby do napędzenia efektywnego subwoofera, sugerując zamiast tego wzmacniacze na TDA7294 lub mostkowanie TDA2040 z dodatkowymi tranzystorami, co może podnieść moc do około 100W. Wskazano, że subwoofer tubowy (tuba) jest konstrukcją dużych rozmiarów, lepiej sprawdzającą się w przestrzeniach otwartych lub na imprezach, a w warunkach domowych lepszym wyborem jest obudowa bass-reflex (B-R) o odpowiedniej objętości i strojenia tunelu.

W kwestii głośników rekomendowano modele STX, zwłaszcza GDN 27-300 o wyższej efektywności (91 dB) zamiast 20 cm STX, a także Tonsil GDN 20/50 i GDN 20/80, z uwzględnieniem ich mocy i charakterystyki. Dyskutowano o wymiarach obudowy B-R dla STX 27-300 (około 36 litrów netto, strojenie tunelu 44 Hz, długość tunelu 16-26 cm w zależności od średnicy). Poruszono także temat konstrukcji obudów metodą kanapkową (klejenie warstw płyt z wyżłobioną komorą) oraz alternatywne rozwiązania jak labirynt (TL) czy Flowport dla redukcji turbulencji powietrza w otworze bass-reflex.

Wzmacniacz na TDA7294 jest polecany do subwoofera ze względu na większą moc i stabilność pracy przy niskich częstotliwościach. Schematy wzmacniaczy na TDA2040 i TDA2030 są dostępne, jednak dla większej mocy zaleca się modyfikacje z mocniejszymi tranzystorami i wyższym napięciem zasilania. Mostkowanie TDA2040 z dodatkowymi tranzystorami może podnieść moc do około 100W, ale nie jest to optymalne rozwiązanie dla subwoofera.

W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności sztywnej i szczelnej konstrukcji obudowy, zaokrąglaniu krawędzi tunelu bass-reflex oraz o wpływie drgań subwoofera na otoczenie i sposoby ich minimalizacji (np. kolce pod subwooferem). Wątpliwości budziła sensowność budowy tuby do użytku domowego ze względu na rozmiary i charakterystykę brzmienia.

Podsumowując, do domowego subwoofera na imprezy rekomendowane jest użycie głośnika STX GDN 27-300 w obudowie bass-reflex o objętości około 36 litrów, zasilanej wzmacniaczem na TDA7294 lub mocniejszym, z odpowiednim strojem tunelu. Konstrukcja tubowa jest możliwa, ale wymaga dużych rozmiarów i mocy, co jest trudne do realizacji z posiadanym wzmacniaczem TDA2040. Mostkowanie TDA2040 jest możliwe, ale nieoptymalne. Wykonanie obudowy metodą kanapkową lub z zastosowaniem labiryntu to alternatywne rozwiązania konstrukcyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA