logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wydajność komputera z AMD Sempron 3000+ i ASRock K8Upgrade-NF3?

warka2119 26 Lut 2008 14:00 4359 15
  • #1 4847615
    warka2119
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Witam. Na początku napisze co mam:

AMD Sempron 3000+ 64Bit 9*200mhz @ 3300+ 9*225mhz
    ASRock K8Upgrade-NF3
    Kingston 1024mb CL3 400mhz PC3200 @ 450mhz tak pokazuje Everest
    Kingston 256mb CL3 400mhz PC3200 @ 450mhz tak pokazuje Everest
    Radeon 9550SE Power Color 128mb\64Bit 250mhz\200mhz @ 402mhz\267mhz
    Samsung SV4012H
    Samsung SP0802N
    TSSTcorp CD/DVDW SH-W162C
    SONY DVD RW DW-G120A
    Zasilacz I-BOX 350Watt

Co można zrobić aby uzyskać maksymalna wydajność tego zestawu ? Dodam że na takich ustawieniach pracuje stabilnie czy to pod systemem czy pod grami. Słyszałem że można uaktywnić jakiś trym RAID co zwiększy transfer miedzy dyskami jak to zrobić ? Co jeszcze można zrobić aby uzyskać większą wydajność ? Co to jest Cool'n'Quiet szukałem czytałem ale dalej nie wiem o co w tym chodzi. Jakie jeszcze funkcje można włączyć które przyspieszą działanie komputera tzn. przyspiesza kopiowanie z nagrywarek, nagrywanie itp. Czy da sie coś zrobić aby uciszyć trochę dysk gdy coś kopiuje lub gdy uruchamiam system jest strasznie głośny (nie ma badów ).

Pozdrawiam.
    warka2119
  • #2 4847723
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Cool'n'Quiet - automatyczna regulacja obrotów wiatraka CPU w zależności od jego temperatury.

Jeśli chodzi o raid 0, to stosownym jest posiadanie 2 identycznych dysków.
  • #3 4847735
    warka2119
    Poziom 19  
    co do dysków obydwa maja 7200rpm i bufor także taki sam 2mb. Tylko różnią sie wielkością no i 40 jest starsza.
  • #4 4847888
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Co do Raidu w twoim przypadku to nie polecam- wszystkie dyski w macierzy zmniejszają pojemność do tego najmniejszego- czyli tutaj będziesz miał wtedy 80 Gb z tych dwóch i w kwestji transferów jest podobnie. Raid także nie zwiększy ci wydajności przy grach a jedynie będziesz miał więcej hałasu. Lepiej zainwestuj w nową karte grafiki bo ten 9200Se jest porażką.
  • #5 4848225
    warka2119
    Poziom 19  
    Mam 9550SE wykręconego na okolice 9600XT :D a nie 9200se... A co do grafiki nie będę narazie inwestował bo ta mi wystarcza. A co powiecie na ten zasilacz ? Powiem że nie mam z nim żadnych problemów.
  • #6 4848276
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    warka2119 napisał:
    Mam 9550SE wykręconego na okolice 9600XT :D a nie 9200se... A co do grafiki nie będę narazie inwestował bo ta mi wystarcza. A co powiecie na ten zasilacz ? Powiem że nie mam z nim żadnych problemów.

Zasilacz nie zwiększy ci wydajności całego zestawu.
  • #8 4848337
    Bullseye
    Poziom 27  
    Damnian napisał:
    Co do Raidu w twoim przypadku to nie polecam- wszystkie dyski w macierzy zmniejszają pojemność do tego najmniejszego- czyli tutaj będziesz miał wtedy 80 Gb z tych dwóch i w kwestji transferów jest podobnie. Raid także nie zwiększy ci wydajności przy grach a jedynie będziesz miał więcej hałasu. Lepiej zainwestuj w nową karte grafiki bo ten 9200Se jest porażką.

Powiedz mi gdzies ty takie brednie wyczytal ?
    Przeczytaj napierw TO a potem sie wypowiadaj a nie w blad ludzi wprowadzasz.

Co sensownosci raida 0 to napewno system bedzie sie szybciej ladowal i gry beda szybciej sie wczytywaly.
    Po drugie wymien grafike bo troche slaba juz na cos minimym 9800pro badz x800, roznice napewno odczujesz.
  • #9 4848548
    warka2119
    Poziom 19  
    Naprawdę ta grafika mi na razie wystarcza ( nie jest demonem wydajności bo ale na razie nie mam kasy na nic innego jak będę już wymieniał to biorę GFa bo radeony to shit i niema sie co rozczulać nad tym złomem ). Nie chodzi mi głownie o wydajność w grach bo nie gram w gry które potrzebują potężnej grafiki. Czasami zagram w NFS Carbona, Juiceda, Goodfathera, Quake 3, MOH Pacyfik Assault itp ale głownie gram w Metina i Cs'a a te gry chodzą na GF2. Chodzi mi oto aby system sie szybciej ładował, zeby szybciej sie kopiowało, nagrywało itp.
  • #10 4848606
    Bullseye
    Poziom 27  
    Czyli raid0 jest dla ciebie wyjsciem idealnym, z tym ze bedziesz mial 80GB tylko.

Co do Ati mam inne zdanie, mialem GeForca to polecial na sprzedaz w przeciagu 2 dni i wymienilem na radka ktory to go lykal bez problemu a cena podobna byla.
  • #11 4849677
    warka2119
    Poziom 19  
    No właśnie otóż chodzi ze każdy ma inne zdanie na temat karty graficznej jak mam takie od około 5 lat i już tak zostanie i w najbliższym czasie będzie GeForce siedział zamiast tego "CZEGOŚ". Jeżeli kupować kartę tania ( mówie tu o jakims wydatku ( 150-170zł ) a w miarę wydajna to radeon ale gdy chcemy kupić coś lepszego to GFy tylko wchodzą w grę. Ten temat nie jest po to aby sie kłócić co jest lepsze bo każdy ma swoje zdanie.

Czyli RAID odpada.. wcześniej nie wiedziałem o co chodzi w tej opcji. A jakie opcje które sie przydają posiada ta płyta i ten procesor ? A jak to jest z poborem prądu. Jeżeli komputera używam do łażenia po stronkach to pobiera mniej prądu niż wtedy gdy np. procek jedzie ma max i pobiera więcej prądu ? Tak mi kiedyś tłumaczył informatyk w szkole ale wydaje mi sie ze to chyba nieprawda.
  • #12 4849744
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    warka2119 napisał:
    A jak to jest z poborem prądu. Jeżeli komputera używam do łażenia po stronkach to pobiera mniej prądu niż wtedy gdy np. procek jedzie ma max i pobiera więcej prądu ? Tak mi kiedyś tłumaczył informatyk w szkole ale wydaje mi sie ze to chyba nieprawda.

To źle ci się wydaje
  • #13 4850228
    warka2119
    Poziom 19  
    Czyli jednak to prawda. Ile wat może zużywać taki komputer jak mój ?
  • Pomocny post
    #14 4850274
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 858
    viperPL napisał:
    Cool'n'Quiet - automatyczna regulacja obrotów wiatraka CPU w zależności od jego temperatury.

Jeśli chodzi o raid 0, to stosownym jest posiadanie 2 identycznych dysków.

Niestety Cool'n'Quiet to jest coś innego...

Cytat:

Cool'n'Quiet - technologia obniżenia zużycia energii przez procesor wprowadzona przez firmę AMD wraz z procesorami Athlon 64. Gdy użytkownik uruchamia aplikacje, które w niewielkim stopniu zużywają moc obliczeniową, wówczas zmiejsza się wartości mnożnika i napięcia pracy procesora, dzięki czemu następuje zmniejszenie poboru mocy, a więc mniejsze wydzielanie przez niego ciepła, co powoduje, że system chłodzenia może pracować ciszej.

Aby korzystać z funkcji Cool'n'Quiet należy ją włączyć w BIOS-ie płyty głównej oraz zainstalować odpowiedni sterownik w systemie operacyjnym.

Wg kalkulatorów z internetu twój komputer pobiera 200-240W.
  • #15 4889255
    Damnian
    Poziom 34  
    Bullseye czytaj ze zrozumieniem a później czepiaj się tramwaju ;)
  • #16 4890643
    exequtor
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ramu nigdy nie jest zbyt wiele i zawsze pomoże nie zaszkodzi, oczywiście każdy system ma swoje ograniczenia maksymalne (bo zaraz ktoś mnie poprawi). Aby przyspieszyć ogólnie system trzeba nauczyć się go nie zaśmiecać. Chyba to może być podpowiedz dla kogoś kto nie chce wydawać pieniędzy. Ja instaluje alternatywne oprogramowanie i za zwyczaj nie robi ono tylu wpisów do rejestru co jedynie słuszne. Korzystam z wielu programów portale. Na słabszych maszynach instaluje Windowsa dla zabytków „Power XP”, usuwam zbędne składniki systemu i gdy nie gram to włączam sobie linuxa. Każda z tych porad wnosi malutkie zmiany dopiero ich suma daje się odczuć. Co kilka miesięcy formatuje dysk twardy i wgrywam system z pliku „Ghosta”. Żeby mieć świeższy oczywiście defragmentuje partycje i nie trzymam na nich zbędnych rzeczy. I mam stabilnie, szybko, sprawnie, niezawodnie tylko mało kolorowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalizacji wydajności zestawu komputerowego z procesorem AMD Sempron 3000+ i płytą główną ASRock K8Upgrade-NF3. Użytkownik posiada pamięć Kingston PC3200, kartę graficzną Radeon 9550SE Power Color oraz dyski twarde Samsung o różnych pojemnościach i parametrach. Poruszono temat funkcji Cool'n'Quiet, która automatycznie reguluje obroty wentylatora CPU w zależności od temperatury, co wpływa na cichszą pracę i oszczędność energii. W kwestii RAID 0, dyskusja wskazuje, że przy różnych dyskach macierz nie przyniesie znaczącej poprawy wydajności, a pojemność będzie ograniczona do wielkości najmniejszego dysku. RAID może przyspieszyć ładowanie systemu i gier, ale generuje większy hałas i nie jest zalecany w tym przypadku. Wymiana karty graficznej na mocniejszą (np. GeForce 9800 Pro lub Radeon X800) może poprawić wydajność w grach, jednak użytkownik preferuje pozostanie przy obecnej karcie ze względu na ograniczony budżet i wymagania. Zasilacz 350W nie wpływa na wydajność. Wskazano, że zwiększenie ilości pamięci RAM oraz utrzymanie systemu w czystości (regularne formatowanie, defragmentacja, usuwanie zbędnych plików i wpisów w rejestrze) może poprawić ogólną szybkość działania systemu. Zużycie energii komputera waha się około 200-240W, a pobór prądu rośnie wraz z obciążeniem procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA