logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Elf - jak naprawić odkurzacz, który nie włącza się po wymianie łożysk?

#Michal# 27 Lut 2008 21:31 3642 15
REKLAMA
  • #1 4852911
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam. Miałem odkurzacz zelmera "elf" popsuł sie jakiś rok temu, kupiłem nowy a tamten leżał w piwnicy, ale postanowiłem że go naprawie i jak znalazł będzie do sprzątania samochodu. I tu mam problem, objawami zepsucia było głośne buczenie aż w końcu w ogóle się nie włączał. Otworzyłem go, wymieniłem łożyska, przeczyściłem komutator (szczotki są całe) poskładałem wkładam wtyczkę do gniazdka i .... nic ;) Na pewno nie jest to wyłącznik (zepsuł się jakieś 3 lata temu i jest po prostu ominięty) a jak dotknę bolców od wtyczki po wyciągnięciu z gniazdka to zawsze kopnie prąd. Podejrzewam ten układzik od regulacji obrotów... Czy mogę podłączyć silnik bezpośrednio pod gniazdko, omijając te regulacje ? A jeśli to nie to to co jeszcze może mu dolegać ? Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4852961
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli ominiesz układ regulacyjny to musisz się liczyć z tym, że silnik będzie pracował na pełnych obrotach. Jest to wykonalne. Masz w nim zwijacz przewodu?
  • REKLAMA
  • #3 4852970
    #Michal#
    Poziom 14  
    Tak jest zwijacz.

A ten kondensator to wygląda jak zwykły kondensator ? Bo takiego zwykłego tu nie ma, na płytce jest jakiś tranzystor (chłodzony radiatorem), potencjometr i 3 takie "prostokąty".. Jeśli to coś pomoże mogę zrobić zdjęcie ?!
  • Pomocny post
    #4 4852971
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Spokojnie możesz ominąć układ regulacji. J sprawdź kondensator przeciw zakłóceniowy.
  • #5 4853081
    CHACA
    Poziom 43  
    W zwijaczu są umieszczone dodatkowe styki od zasilania.
  • Pomocny post
    #6 4853155
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Witam
    Pomiń wszystkie układy i włącz silnik bezpośrednio do prądu, jeżeli będzie działał to: Sprawdź zwijacz przewodu, mianowicie to czy wychodzi z niego napięcie 230V, później dołącz ten regulator i sprawdzaj kolejne jego elementy.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4855379
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ok. już się biorę do roboty. Napisze potem co i jak.

No więc tak: podłączam silnik bezpośrednio i nic :/ Mam miernik uniwersalny i zmierzyłem że jest przejście z kabli na szczotki. Mogło się coś innego popsuć ?
  • Pomocny post
    #8 4855819
    zelmer2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Możliwe, że jest uszkodzony ten filtr przeciwzakłuceniowy (ten kondensator) a w jaki sposób czyściłeś styki na wirniku?
  • #9 4856043
    #Michal#
    Poziom 14  
    Tak tylko spirytusem i szmatką , ale ja bezpośrednio go podłączam bez żadnych filtrów ?!
  • #10 4856057
    CHACA
    Poziom 43  
    Czy szczotki dolegają dobrze do komutatora?
  • #11 4856079
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Witam
    Jak spirytusem i szmatką to dobrze (chyba że zalałeś szczotki lub uzwojenie wirnika) to źle :) Do dwóch przewodów wychodzących z silnika (bez filtra przeciwzakłóceniowego) podłącz miernik uniwesralny na ustawionej funkicji badania tzw.. "przejścia". Jak na mierniku wyjdą jakieś cyferki albo zapiszczy to silnik musi działać i jedyne wytłumaczenie wtedy (jeśli nie działa) to padnięty wirnik. Sprawdź styk szczotek z komutatorem.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 4859293
    zelmer2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    A ktoś wie jak sprawdzić wirnik i stojan osobno??
  • #13 4862555
    #Michal#
    Poziom 14  
    No i wszystko jasne. Wziąłem dzisiaj wiertarkę założyłem końcówkę śrubokręt i pokręciłem trochę osia żeby mieć pewność że szczotki kontaktują i ewentualnie je trochę dotrzeć, zbadałem stojan i wszystko ok. Podłączam i ... nic. Rozłożyłem go i przyjrzałem się dokładnie wirnikowi i zauważyłem (no mogłem pewnie wcześniej to zobaczyć) że co któryś drut podłączony do komutatora jest odłączony i upalony lekko na końcu.... Czy opłaca się kupić nowy wirnik ? Albo jest możliwość naprawienia tego ?
  • #14 4862946
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Jeżeli jest upalony to nic nie zrobisz ponieważ wirnik i tak będzie miał zwarcie, chyba że oddasz do przezwojenia. Nowy wirnik to koszt około 40-50zł więc sam musisz ocenić czy ci się to opłaca.
    A czy druty nie pourywały się przy wymienie łożysk?? , przy kolejnej takiej naprawie lepiej uważać.
    pozdrawiam
  • #15 4863000
    #Michal#
    Poziom 14  
    Nie no nie ma takiej opcji żebym ja to pourywał.... Więc chyba nie opłaca się.. Dzięki wszystkim :)
  • #16 4863052
    CHACA
    Poziom 43  
    Czyli temat wyczerpany i można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz Zelmer Elf przestał się włączać po wymianie łożysk i czyszczeniu komutatora. Problemem okazał się uszkodzony wirnik z przerwanymi i lekko przypalonymi drutami przy komutatorze. Pomimo pominięcia układu regulacji obrotów i bezpośredniego podłączenia silnika do zasilania, urządzenie nie działało. Sprawdzono kondensator przeciwzakłóceniowy oraz styki szczotek z komutatorem, które były w dobrym stanie. Uszkodzony wirnik wymaga wymiany lub przezwojenia, co może być kosztowne (około 40-50 zł). Wymiana łożysk nie spowodowała uszkodzenia przewodów wirnika. Zalecane jest dokładne sprawdzenie wirnika i stojana osobno oraz kontrola zwijacza przewodu, który zawiera dodatkowe styki zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA