logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Dvix Korr 2218 - Nie czyta płyt, laser przesuwa się delikatnie, co robić?

spajki70 28 Lut 2008 12:22 5162 13
REKLAMA
  • #1 4854544
    spajki70
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam mam problem z tym dvixem wszystko było pięknie jak był nowy czytał wszystkie płyty czasam z napisami był problem ale niestety do tego typu nie ma nowych softów a myślę że nie czytanie napisów to nic innego jak soft ale jeśli chodzi o napisy to było sporadycznie do czego zmierzam po jakimś czasie użytkowania zaczeły się problemy :cry:co jakiś czas nie chciał czytać filmów aż pewnego dnia przestał wogóle czytać płyty jakie kolwiek. Po jakimś czasie włączyłem go tzn. po miesiącu i też nic ale po paru próbach załapał ale tylko raz i znowu cisza po włożeniu płytki laser przesuwa sie ale bardzo delikatnie w takie trzy króciutkie pozycje a płyta drga jakby chciała ruszyć też trzy razy. Proszę o pomoc co to może być za przyczyna czy brudny laser czy może do wymiany wiem że można go trochę podkręcić ale są dwa potencjometry i nie wiem którym kręcić.:cry::cry:

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

• REKLAMA
  • #3 4854710
    spajki70
    Poziom 11  
    Ok dzięki też tak myślę że laser do wymiany, podpowiedz mi tylko gdzie można szukać takiego laseru?. A i czy nie można spróbować go trochę podkręcić tylko tak jak wspomniałem wcześniej sa dwa potencjometry i nie wiem którym.
  • #4 4854972
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Kręciłem kiedyś tymi potencjometrami ale nic to nie pomogło. Jeden jest od kalibracji. Nie sądzę żeby miało to sens lepiej kupić nowy i sie nie denerwować. Z tego co pamiętam to na allegro ktoś miał laser właśnie do tego modelu. Jest też jakiś sklep internetowy, jak znajdę to dopiszę.
  • REKLAMA
  • #5 4855295
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Kupić laser zawsze możesz , wcześniej podmień silniczek płyty koszt niewielki a powinno być dobrze
  • #6 4855354
    spajki70
    Poziom 11  
    Ok spróbuje z laserem mam z wiwy wymienie albo wymienie cały napęd jeśli będzie pasował i dzięki za informacie, czekam na informacje o tym sklepie bo może się przydać bo nie jestem pewny czy ten laser wiwowy jest sprawny. Będę się bawił przy tym w następnym tygodniu napisze jakie będą tego efekty dziękuję Wam za pomoc.:D:D:D
  • #7 4855699
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 420
    O ile nic nie pomyliłem jest tam laser: "sf-hd65" . Ostatnio w którymś sklepie widziałem go za 23zł plus wysyłka.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #8 4856114
    spajki70
    Poziom 11  
    Nie wiem jaki ma symbol ten laser może tak jak piszesz i koszta jego nie są wielkie tylko w jakim sklepie widziałeś jak bys mógł napisać był bym bardzo wdzieczny.

Dodano po 3 [minuty]:

korrus666 tak sobie pomyślałem że troche strach kupowac laser z allegro bo jaka pewność że nie będzie tez po przejściach i trafny różnie to bywa jak byś miał ten adres sklepu był bym bardzo wdzięczny.
  • #9 4914465
    spajki70
    Poziom 11  
    Witam mam pytanie zdobyłem głowice ale o symbolu SF-HD62 orginalna jest jak wyżej tzn.SF-HD65 i mam pytanie czy mogę włożyć tą 62 ogólnie budową się nie różnią ale czy nic się nie stanie podłączając nie orginalną. Proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #11 4993441
    spajki70
    Poziom 11  
    Witam zamówiłem nową głowicę w sklepie Lewandowscy, dostałem ją dzisiaj i zong nie działa nie czyta płyty. Próbuje uruchomić płytę ale nie uruchamia i wogóle nie świeci laser czyli mam rozumieć że jest on niesprawny czy może ma jakieś zabezpieczenie dlatego nie rusza.
  • Pomocny post
    #12 4994400
    janp52
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Rozlutuj zabezp w laserze.
  • #13 4998866
    spajki70
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • #14 5106460
    CortheZ
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Mam pytanie do Korrus666, czy ten laser można kupić gdzieś w Łodzi czy zostaje zamówienie przez internet ?

Pozdrawiam
    CortheZ

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Divix Korr 2218, który przestał czytać płyty, a laser przesuwa się tylko delikatnie w krótkich ruchach. Przyczyną najczęściej jest uszkodzony lub zabrudzony laser, którego regeneracja poprzez regulację potencjometrów nie przynosi efektu. Zalecane jest zastąpienie lasera nowym modułem, który można znaleźć w sklepach internetowych lub na aukcjach, w cenie około 23-40 zł. Oryginalny laser ma oznaczenie SF-HD65, jednak użytkownicy pytali o kompatybilność z modelem SF-HD62, która jest możliwa ze względu na podobną budowę. Nowe głowice mogą posiadać zabezpieczenia, które należy rozlutować, aby laser działał poprawnie. Wymiana silniczka płyty również może pomóc w poprawnym odczycie. Sklepy takie jak Lewandowscy oraz Impelshop oferują części do tego modelu. Zakup lasera z niepewnych źródeł, np. z aukcji internetowych, wiąże się z ryzykiem otrzymania uszkodzonego elementu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA