logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty schemat wzmacniacza akustycznego m.cz do 5W na projekt szkolny

zwalik 28 Lut 2008 16:02 3705 27
REKLAMA
  • #1 4855275
    zwalik
    Poziom 11  
    Potrzebuje jakis bardzo prosty schemat wzmacniacza mam go wykonac do szkoly i ma on byc nie wiecej niz 5W. Nie moge nigdzie czegos takiego znalezc.Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4855316
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Ale dokładnie co, gotowy z kitu czy sam trawisz płytkę bądź jeszcze robisz wzór ścieżek? Na stronie elektrody w dziale audio znajdziesz na pewno jakiś schemat odpowiedni dla ciebie. Jak coś to pisz jak masz z czymś problem a wytłumaczę ci okx:)
  • #3 4855474
    zwalik
    Poziom 11  
    tak musze sam wytrawic plytke potrzebuje tylko schematu. I najlepiej zeby byl on na samych tranzystorach bo nie chce wydawac 10zl na scalaka. bo do niczego mi sie ten wzmacniacz nie przyda, tylko zeby oddac do szkoly.
  • Pomocny post
    #4 4855601
    djmaly17
    Poziom 19  
    No to coś mam dla ciebie na elementach dyskretnych. Poniżej zamieszczam schematy. Niestety nie posiadam płytki do niego ale mam nadzieję ze sobie poradzisz z nią jakoś ją narysujesz, nie ma tam zawiele elementów aby było to trudne lecz jeśli będziesz miał problem to postaram się cos poszukać lub zaprojektować tobie płytkę. Lecz pamiętaj nigdy nie licz na gotowe. Do kiedy masz termin oddania jego????
    Załączniki:
    • Prosty schemat wzmacniacza akustycznego m.cz do 5W na projekt szkolny wzmak3.GIF (8.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prosty schemat wzmacniacza akustycznego m.cz do 5W na projekt szkolny wzmak2.GIF (7.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prosty schemat wzmacniacza akustycznego m.cz do 5W na projekt szkolny wzmak 1.GIF (11.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4856619
    zwalik
    Poziom 11  
    dzieki bardzo!!! bede robil ten pierwszy chyba.Bo musi byc on poznizej 5W po zrobieniu schematu plytki w eaglu podeslal bym ci to i sprawdzil bys czy dobrze??a i mam takie pytanie bo ja musze na wejsciu tego wzmacniacza dżeka czy mozna tak??bo ma byc to podlaczone pod odtwarzacz mp3
  • REKLAMA
  • #6 4856676
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Oczywiście że możesz dać takie wejście.
  • REKLAMA
  • #8 4858564
    zwalik
    Poziom 11  
    jednak ten wzmacniacz ma byc na ukladzie scalonym:/

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

mam jeszcze takie pytanie... Jak dodac w eaglu scalaka LM386???? prosze o pomoc
  • #9 4860562
    djmaly17
    Poziom 19  
    Poszukaj odpowiednika w eaglu LM386 aby miał taką sama ilośc wyprowadzeń a potem według schematu podopinaj odpowiednio ścieżki do wyprowadzeń tego ukąłdu z zewnętrznymi elementami. Oki moge sprawdzić jak zrobisz:)
  • #10 4861382
    zwalik
    Poziom 11  
    tyle ze jest taki problem ze nie moge znalezc zadnego LM'a i jak wpisuje w wyszukiwarce w bibliotece to tez nic nie znajduje.
  • Pomocny post
    #11 4861428
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    NE555, TL072.

Te sa w takiej samej obudowie.
  • REKLAMA
  • #13 4861749
    zwalik
    Poziom 11  
    nie wiem czy ja jestem taki glupi czy co ale jak wchodze w dodawanie elementow i wpisze cos w wyszukiwararce cos wpisze i wyszukam to pozniej juz mam tylko to nei moge tego cofnac
  • #14 4862255
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Generalnie weź pierwszy lepszy scalak 8 pin i po sprawie ;] tak jak koledzy pisali ne555 czy inny :) i podpinasz wg schematu
  • #15 4864812
    zwalik
    Poziom 11  
    w tym problem ze nie mam nic w bibliotece w programie w lbr sa pliki a jak wlacze eagla biblioteke to pusta jest
  • #17 4869660
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Zastanawia mnie dlaczego w podanym linku mowa jest o zasilaniu symetrycznym, podczas gdy na schemacie nawet widać wyraźnie że zasilanie nie jest symetryczne...

Pin 8 według schematu zostaje niepodłączony.

PS To był mój 1111 post na tym forum ;)
  • #18 4869781
    zwalik
    Poziom 11  
    co znaczy zasilanie symetryczne?? i jezeli nie trzeba symetrycznego to jakie mam podlaczyc??

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

zlozylem ten schemat i nie dziala czy macie moze pomysl co tam jest zle??

Dodano po 50 [minuty]:

bardzo bym prosim o pw z gg kogos kto mogl by mi z tym pomuc
  • Pomocny post
    #19 4870551
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    W ogóle ci nie działa?
    Na pewno wszystko poskładałeś jak na schemacie?
    I czy układ(scalak) był na pewno sprawny?
  • #20 4870587
    zwalik
    Poziom 11  
    wszystko tak jak na schemacie scalak byl nowy czyli powinien byc dobry. Nie dziala nei gra nic przec glosnik, znaczy trzeszczy tylko. Moze zly glosnik? bo ja wykrecilem glosnik z obodowy komputera.Aha no i tam cos pisalo z tym napiciem symetrycznym a ja dalem normalne napiecie z zasilacza.Moze to co pisze jest troche bez sensu ale jestem dopiero poczatkujacym elektronikiem:P

Dodano po 3 [minuty]:

aha i glosnik jest na5V ale mierzylem napiecie przed glosnikiem i jest niecale 6V czyli nie powinno byc to powodem.Aha i glosnik jest na 8ohm
  • Pomocny post
    #21 4870939
    joy_pl
    zwalik napisał:
    aha i glosnik jest na5V
    ????
    Co ty za głośnik wymontowałeś?
    Może to nie głośnik tylko brzęczyk taki plastykowy?
    I skąd tam ci się wzięło 6V nie na pisałeś nawet stałego czy zmiennego?

Napięciem symetrycznym sobie głowy nie zawracaj, ten układ według schematu takiego zasilania nie potrzebuje.
    I rozumie, że wszystko jest tak jak na schemacie i wszystkie elementy są nowe…
    Ten C3 na pewno dobrze dałeś, minusem do głośnika?
  • #22 4871799
    zwalik
    Poziom 11  
    no jest to glosnik z kompa i nie jest to brzeczyk bo gdy bezposrednio podlaczam go do mp3 to gra wszystkie elementy sa nowe no i wszystko tak jak na schemacie, przynajmniej tak mi sie wydaje. Mial bym prosbe czy mogl by mi ktos zaprojektowac ta plytke w eaglu?? bo ja nie moge sobie z tym poradzic. Z gory dziex

Dodano po 3 [minuty]:

aha i przepraszam glosnik nie wiem na ile jest volt pisze na nim tylko 8ohm i 0.5W
  • #23 4872423
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Jakim napięciem zasilasz i jakie masz napiecie na pin 5 scalaka ??
  • Pomocny post
    #24 4872478
    joy_pl
    Może spróbuj według tego schematu
    Prosty schemat wzmacniacza akustycznego m.cz do 5W na projekt szkolny
  • Pomocny post
    #25 4876184
    joy_pl
    Płytka i schemat w protelu do tego schematu, co jest w linku.

Ps. ostatnia zaklaska (drukuj) wydruk jest ustawiony jako lustro (mirror)
    Załączniki:
    • zwalik.rar (31.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #26 4886491
    joy_pl
    Załączniki:
    • wersja druga.rar (57.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 4914417
    zwalik
    Poziom 11  
    To jest schemat tego wzmacniacza http://www.elektroda.net/pomoce/lm386/lm386rys2.gif

I w zalaczniku jest schemat ktory narysowalem w protelu prosze o sprawdzenie go czy jest wszytsko w porzadku i jaka powinna byc wartosc C4 bo na schemacie nei ma
    Załączniki:
    • Previous Backup of Wzmacniacz lm 386.rar (1.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 4915169
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Kondensator 250u masz odwrotnie.
    C4 nie dajesz wogóle.

Jakb będziesz robić płytkę, staraj się umieszczać elementy jak najbliżej IC.

pozdrawiam i powodzenia
    j

Sory źle popatrzyłem.C 4 to chyba ten ze ?. 250u pewnie nie znajdziesz więc daj 220u, a nie dajesz wogóle C2.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest prosty wzmacniacz akustyczny m.cz. o mocy do 5W, przeznaczony na projekt szkolny. Autor początkowo szukał schematu na elementach dyskretnych (tranzystory), aby samodzielnie wytrawić płytkę i uniknąć kosztów scalaka. Otrzymał propozycje schematów na tranzystorach oraz wskazówki dotyczące projektowania płytki w programie Eagle. Pojawiła się też zmiana wymagań – wzmacniacz miał być na układzie scalonym, konkretnie LM386. Dyskutowano o problemach z biblioteką Eagle, braku modelu LM386 i sposobach obejścia tego problemu (użycie zamienników jak NE555 lub TL072 w obudowie 8-pinowej). Poruszono kwestie zasilania (napięcie symetryczne vs. niesymetryczne) oraz podłączenia głośnika 8Ω 0,5W, który nie działał poprawnie – wskazano na możliwe błędy montażowe i konieczność sprawdzenia kondensatorów i poprawności połączeń. Autor prosił o pomoc w zaprojektowaniu płytki PCB w Eagle. Podano linki do schematów LM386 oraz sugestie dotyczące wartości kondensatorów (np. C4 220µF zamiast 250µF). Wskazano, że układ LM386 nie wymaga zasilania symetrycznego, a elementy powinny być umieszczone blisko scalaka. Dyskusja zawierała także porady dotyczące podłączenia wejścia jack do odtwarzacza MP3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA