logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1998 - Szyba pasażera nie podnosi się, co sprawdzić?

pisaq 28 Lut 2008 22:06 13783 10
REKLAMA
  • #1 4856855
    pisaq
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!

Mam problem z PODNOSZENIEM szyby po stronie pasażera w Renault Megane Classic z 1998. Szybę można opuścić z obu kontrolerów, natomiast nie można jej podnieść ani z kontrolera kierowcy, ani pasażera. Problem dotyczy tylko podnoszenia( opuszczanie następuje sprawnie).Nie mam żadnych schematów tego układu, patrząc na schemat elektrycznie opuszczanych szyb w Renault Laguna, ktorym dysponuje, nie moge doszukać się żadnego przekaźnika, a podczas opuszczania szyby słychać, że ten działa. Szukałem schematów, jednak nic nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie w czym może byc problem i może mi coś podpowiedzieć - bardzo prosze, bede wdzięczny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4856905
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Sprawdź styki w obu włącznikach sterowania szybą prawą (w drzwiach kierowcy i pasażera). Oczyścić nadpalone styki, przemyć Kontaktem 60. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 4856964
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    mogę podesłac schemat
    Załączniki:
    • el.szyby RN.MEGANE.jpg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 4857175
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    ja bym proponował sprawdzenie wiązek od szyb w szczególności w przelotkach drzwi.
  • #5 4887709
    pisaq
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dziekuje ślicznie!
    Już będę sprawdzał.
    Pozdrawiam.
  • #6 5338978
    robert097
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    mampodobny klopot wogole nie dziala mi elektryczna szyba od strony pasazera a od kierowcy tak (JESTEM LAIKIEM W TYM AUCIE)pomozcie co moge zrobic?mam renault megane coupe 96r
  • #7 5339004
    sxill
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mialem to samo co Ty kolego. Szlo opuszczac ale nei podnosic. Wlacznik byl dobry bo zamienialem na inny i to samo. Sprawdzalem instalacje ale tez nic nie znalazlem. Kiedys ni stad ni zowad zaczelo to dzialac ale po miesiacu znowu przestalo. Podobno za szybki, wycieraczki i cos tam jeszcze odpowiada jeden modul, moze w nim tkwi przyczyna.
  • #8 5339011
    robert097
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    a gdzie jest ten modul bo ja nie wiem i mi wogole nie dziala szyba pasazera bo kierowcy dziala i wycieraczki przednie nie dzialaja a tylna tak
  • #9 5340254
    sxill
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja niestety nie mam pojecia. Moze poszukaj ksiazki "sam naprawiam renault megane".
  • REKLAMA
  • #10 5499422
    venarius
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Równiez podpisuje się pod prośba o schemat el szyb... Megane Scenic 97... Przez pomyłkę źle podłączyłem kostkę w drzwiach i spaliłem coś. Wiem że obia sterowniki w drzwiach mam do wymiany ale martwie się że również że padł jakiś sterownik główny. Proszę o schemat podłączenia tego wszystkiego. POZDRAWIAM
  • #11 9414120
    bartmw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam mam taki zabytek i ten sam problem. Szyba u kierowcy (anglik) opuszcza się ładnie natomiast problem z podnoszeniem. Muszę kilkakrotnie naciskać guzik aż może zaskoczy. Czyściłem wszystkie styki w przełącznikach i brak poprawy. Gdy próbuję podnieść szybę to coś mi cyka w tablicy bezpieczników, podejrzewam przekaźnik. Czy ktoś wie który to jest i jak się dostać do niego?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy elektrycznego podnoszenia szyby po stronie pasażera w Renault Megane Classic z 1998 roku, gdzie szyba opuszcza się prawidłowo z obu sterowników, ale nie podnosi ani z panelu kierowcy, ani pasażera. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie styków włączników szyb w drzwiach kierowcy i pasażera, szczególnie pod kątem nadpaleń, z użyciem preparatu Kontakt 60. Należy również zweryfikować wiązki przewodów, zwłaszcza w przelotkach drzwiowych. W dyskusji pojawiła się sugestia istnienia modułu sterującego szybami i wycieraczkami, który może być przyczyną problemu, jednak jego lokalizacja i schematy są trudne do znalezienia. Użytkownicy proszą o schematy elektryczne szyb Renault Megane i Laguna, które są rzadko dostępne. W jednym przypadku pojawia się podejrzenie przekaźnika w tablicy bezpieczników, który może odpowiadać za podnoszenie szyby, jednak brak jest potwierdzonej lokalizacji i schematu tego elementu. Wskazane jest poszukiwanie literatury technicznej, np. "Sam naprawiam Renault Megane", dla lepszego zrozumienia układu elektrycznego szyb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA