logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor "do góry nogami"

andrzejlisek 29 Lut 2008 13:26 51266 6
REKLAMA
  • #1 4858318
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Czasem miałem okazję widzieć projektor zamontowany "do góry nogami" do konstrukcji przytwierdzonej do sufitu.

Ja rozumiem, że z góry są przyciski, więc jakiekolwiek mocowanie najprościej dorobić od dołu. Teoretycznie wystarczy zrobić dziury w obudowie i śrubami przymocować kątowniki lub coś co umożliwi pewne zamontowanie projektora tak, żeby nie spadł. I wykonanie to nie jest jakiś duży problem. Gorzej z obrazem. Wydaje się, że trzeba odwrócić wyświetlacze LCD (lub panele DLP) i jest, ale z drugiej strony to jest chyba prawie niewykonalne, bo wszystko jest dopasowane z dokładnością do jednego milimetra, wyjecie i prawidłowe zamontowanie, nawet w oryginalnej pozycji, elementów byłoby bardzo trudne.

Czy to jest tak, że jednak to się czasem udaje zrobić, czy tak, że producent oferuje projektory w wersji przeznaczonej do montażu pod sufitem, w których wyświetlacze są zamontowane odwrotnie, a zamiast nóżek są odpowiednie mocowania?
  • REKLAMA
  • #2 4858347
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jedną z funkcji sterowania takim projektorem (co się robi przy pomocy pilota) jest odwracanie obrazu "do góry nogami".
  • REKLAMA
  • #3 4858359
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Witam

A czy nie jest tak, że obraz wyświetlany poprzez projektor można odwrócić o 180 stopni poprzez ustawienie w sterownikach? Mam taką możliwość zarówno w laptopie i przy sterownikach do karty GeForce 6200 w komputerze stacjonarnym.

• #4 4858369
    user33
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Rozwiązań jest wiele. a najczęściej wmontowane są czujniki położenia i jeśli postawisz sprzęt na "głowie to on sam obróci obraz aby był prawidłowo. Mam taki kombajn firmy Audiovox gdzie jest Lcd na wtyku i podwieszenie go pod sufitem wymaga włączenia wtyku do innego gniazda. Ale to jest model sprzed przynajmniej 2 lat więc juz staruszek.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4858553
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Obi997, to nie jest najlepszy pomysł, bo na ekranie komputera do którego masz podłączony rzutnik też obraz będzie odwrócony, co nie jest wygodne przy prowadzeniu prezentacji. Funkcję o której pisałem wyżej ma na przykład mój projektor 3M X15.
  • REKLAMA
  • #6 4858656
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    obi997 napisał:
    Witam

A czy nie jest tak, że obraz wyświetlany poprzez projektor można odwrócić o 180 stopni poprzez ustawienie w sterownikach? Mam taką możliwość zarówno w laptopie i przy sterownikach do karty GeForce 6200 w komputerze stacjonarnym.

Jeżeli projektor jest w sali wykładowej, a wykładowcy przynoszą swoje laptopy to takie rozwiązanie nie zda egzaminu.
  • #7 4859713
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    jankolo napisał:
    Obi997, to nie jest najlepszy pomysł, bo na ekranie komputera do którego masz podłączony rzutnik też obraz będzie odwrócony, co nie jest wygodne przy prowadzeniu prezentacji. Funkcję o której pisałem wyżej ma na przykład mój projektor 3M X15.

A nie jest tak, że odwracam obraz tylko na drugim ekranie (rzutnik)?

Podsumowanie tematu

✨ Projektory montowane "do góry nogami" pod sufitem są powszechnie stosowane i nie wymagają fizycznej zmiany położenia wyświetlaczy LCD lub paneli DLP. Obraz można odwrócić o 180 stopni za pomocą funkcji wbudowanych w projektor, sterowanych pilotem lub ustawieniami w oprogramowaniu, co eliminuje konieczność mechanicznej modyfikacji urządzenia. Niektóre modele posiadają czujniki położenia, które automatycznie dostosowują orientację obrazu w zależności od pozycji projektora. Jednak odwrócenie obrazu na poziomie komputera (np. w sterownikach karty graficznej) może być niewygodne podczas prezentacji, zwłaszcza gdy różni użytkownicy podłączają własne laptopy. W takich przypadkach lepszym rozwiązaniem jest funkcja odwracania obrazu bezpośrednio w projektorze, co umożliwia prawidłowe wyświetlanie bez wpływu na ekran komputera. Montaż projektora pod sufitem zwykle wymaga specjalnych mocowań zamiast nóżek, ale konstrukcja optyczna pozostaje standardowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA