logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie pompą w zależności od ilości wody w zbiorniku

Rewus 29 Lut 2008 21:16 2180 2
REKLAMA
  • #1 4859962
    Rewus
    Poziom 12  
    Witam
    chcę w domu ułatwić sobie życie i zautomatyzować napełnianie zbiornika wody. Na allegro znalazłem taki układzik:
    sterowanie pompą w zależności od ilości wody w zbiorniku

U mnie ten układ będzie działał inaczej, gdyż będzie załączał pompę przy niskim stanie wody, aby napełnić zbiornik
    Mam takie pytanie... bo mój zbiornik ma około 2,5m wysokości i czy ten układ będzie działał gdy jeden "czujnik" umieszczę na samym dnie a drugi-krańcowy górny umieszczę w odległości 2,5m?? Bo na małych odległościach na pewno dobrze by się to sprawowało, ale na większych nie jestem przekonany.
    Niestety nie wiem jaki układ jest w czarnym pudełeczku:)
    Proszę o opinie.

[Link do aukcji usunąłem. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 4860806
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Duzo prosciej jest wykorzystrac od pralki automatycznej hydrostat ,ktory reguluje poziomem wody , i nim sterowac przekaznik zalanczajacy pompe .Ja taki uklad robilem 20 lat temu , i do tej pory dziala .Mozna zastosowac dwa hydrostasty, jak chce sie miec duze roznice poziomow wody .W kazdym zbiorniku sa otwory na roznych wysokosciach .W ukladzie ktory pokazales trzeba dobrze odizolawac elektrody , i woda nie moze byc "destylowana " bo uklad nie bedzie pracowal , bo nie bedzie przewodzil pradu .Elektrode wspolna mozna wykozystac zbiornik .Moze tez nastepowac szybsza korozja zbiornika , w zaleznosci jak zrobiony jest uklad .
  • #3 4860885
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Układ działa sprawdzając przewodność pomiędzy elektrodami. Długość i odległość elektrod nie jest krytyczna(w przypadku wody). Należy zwrócić baczną uwagę na izolatory elektrod. Jeśli będą pokrywać się rosą to mogą fałszować rzeczywisty stan zbiornika i niewłaściwe działanie układu.
REKLAMA