logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 2 – silnik gaśnie pod obciążeniem, brak mocy mimo czyszczenia gaźnika

mateuszma 01 Mar 2008 18:41 3405 21
REKLAMA
  • #1 4862917
    mateuszma
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam odwala mojem rometowi ,a więc normalnie odpala na kopa obroty tez ma spoko ale ,gdy jadę np pod górę jedzie normalnie a potem tak jak by mu brakowało paliwa .,i co ,dalej nie pojedzie :( potem znów nawet na prostym podobnie jest czasami jak zjadę z górki:( .Wobec tego wyczyściłem gaźnik dysze ,kranik też ,węzyk paliwa szczelny więc lewgo powietrza nie ma ,co do świecy zmieniłem na nowa tak samo iskra jest wsztko ok ,i tak jak wcześniej pisałem normalnie pali :)Miesiac temu moze,wymieniłem cylinder na (używany) bo na tamtym był słaby ale tłok i pierscienie dostawiłem te same co były ,z poczatku motor dosć silny ale teraz już czuc ze słabszy jest niewiem spróbuje jeszcze nowy tłok i pierscienie dac może sie poprawi Kto coś wie niech da jakąs wskazówke wiem ze to forum na temat usterek samochodowych ale nie mogłem znaleść nic o motocyklach prosze o info i z góry dziękuje pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4863507
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    Zamiast wymieniać na używke to trzeba było zrobić szlif i nowy tłoczek i pierścienie i musi śmigać. Przepłukaj zbiornik paliwa
  • #3 4863615
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1625
    zwiększ mu stan paliwa w gażniku bo przy jeżdzie z górki lub pod może mu brakowac.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 4863646
    piomoto
    Poziom 19  
    W romecie się nie da zwiększyć poziomu. Jak już to może być dziurawy albo może mieć skrzywiony bolec.
  • #5 4863652
    mateuszma
    Poziom 10  
    piomoto napisał:
    Zamiast wymieniać na używke to trzeba było zrobić szlif i nowy tłoczek i pierścienie i musi śmigać. Przepłukaj zbiornik paliwa
    Więc myslisz że to bedzie cylindrem bo siły to on cos tam ma ale przychodzi taki moment że tak jakby mu paliwa brakowało zbiornik był płokany ,więc myśle ze to nie to w sumie bezawaryjnie jeździłem gdzieś z pół roku albo i więcej nic mu sie nie działo .Spróbuje jesze zbiornik przepłukać ale nie wiem czy mu to cos da

Dodano po 6 [minuty]:

adam7009 napisał:
    zwiększ mu stan paliwa w gażniku bo przy jeżdzie z górki lub pod może mu brakowac.
    No z tych czy podobnych rzeczy nei bede kombinował bo wczesniej chodził jak zegarek i po co bede przestawiał narazie czeba szukać tam gdzie to moze być sprubuje gaźnik przełożyć od innego rometa ,znaczy sie taki co jest na bank dobry a potem zobaczymy :D przypomne ze on normalnie pali na kompka na wolnych obrotach normalnei sie czyma i nie gaśnie równo chodzi itd jak ktoś cos wie to proszę o wskazówki pzdr
  • REKLAMA
  • #6 4863679
    piomoto
    Poziom 19  
    jeśli chodzi o siłe to na pewno przez cylinder. A po czyszczeniu gażnika i reszty sie poprawiło?
  • #7 4863711
    mateuszma
    Poziom 10  
    piomoto napisał:
    jeśli chodzi o siłe to na pewno przez cylinder. A po czyszczeniu gażnika i reszty sie poprawiło?
    Po czyszceniu gaźnika to samo , miałem problemy raz z pływakiem w sumie nie w tym motorku ,ale pływakiem nie bedzie bo jest prosty i nawet nowy chyba ale nie jestem pewien ,dysze w gaźniku były nie zatkane ,

Dodano po 3 [minuty]:

jeszce zobazce jak inny gaźnik założe co się bedzie działo
  • #8 4863769
    piomoto
    Poziom 19  
    jeszce zobazce jak inny gaźnik założe co się bedzie działo[/quote]

Sprawdż. Przyznam szczerze że miałem kilka takich sprzęcików jak byłem młodszy i takiego problemu nie miałem. Daj znać jak coż wykombinujesz.
  • #9 4863864
    mateuszma
    Poziom 10  
    piomoto napisał:
    jeszce zobazce jak inny gaźnik założe co się bedzie działo

Sprawdż. Przyznam szczerze że miałem kilka takich sprzęcików jak byłem młodszy i takiego problemu nie miałem. Daj znać jak coż wykombinujesz.[/quote] Ok napisze jeszce sprubuje nowy tłok i pierścionki wrzucić co bedzie sie działo no i wczesniej jeszce gaźnik Jak ktoś cos jeszce wie to prosszę o info pzdr
  • #10 4865428
    mateuszma
    Poziom 10  
    Nikt nic nie wie co to moze byc ????????z góry dziekuje za odp
  • REKLAMA
  • #11 4865438
    piomoto
    Poziom 19  
    załóż inny gażnik i wtedy będziesz coś wedział.
  • #12 4865505
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1625
    mateuszma napisał:
    jak nikt nic nie wie ?dostałeś kilka wskazówek ,próbowałeś już czegoś ,bo od pisania postów samo się nie naprawi.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #13 4865650
    mateuszma
    Poziom 10  
    adam7009 napisał:
    mateuszma napisał:
    jak nikt nic nie wie ?dostałeś kilka wskazówek ,próbowałeś już czegoś ,bo od pisania postów samo się nie naprawi.
    Heh no wiesz dzisaij niedziela jest i mam taki zwyczaj jak pewnie większośc że niedziela to wolny dzień od pracy .A po zatym chce żeby wypowiedziało sie więcej użytkowników na mojego posta moze ktoś miał podobny przypadek co nie ,i bedzie coś wiedział pozdro
  • #14 4865724
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Zobacz jednak pływak, czy na boku nie masz gdzies śladów otarcia , to może świadczyć o przycinaniu się pływaka. Czy cylinder jest uszczelniony od dołu, między karterami?
  • #15 4865769
    mateuszma
    Poziom 10  
    Pawel wawa napisał:
    Zobacz jednak pływak, czy na boku nie masz gdzies śladów otarcia , to może świadczyć o przycinaniu się pływaka. Czy cylinder jest uszczelniony od dołu, między karterami?

Na pływak zobazce , cylindrer nie pył uszcelniony może z 2-3 dni bo chciałem sprawdzić używke jak bedie chodził ,i nawet dosyć silny był i wygląda w srodku przyzwoicie ,gdy miałem chwilke czasu to dorobiłem uszczelke bo niestety nie miąłem czasu kupić nowej ,i dałem silikon więc mysle ze teraz powino byc chociaż jeszce nową uszcelke pasuje dac (wczesniej oczywiście uszczelka była )
  • #17 4865950
    mateuszma
    Poziom 10  
    hos7433 napisał:
    Sprawdź drożność kranika pod zbiornikiem.
    drożnośc kranika nie zabardzo rozumię o co chodzi :(mógł byś jakoś to wytłumaczyć inaczej???
  • #19 4866797
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Chodzi oczywiście o zawór główny, odcinający dopływ paliwa do gaźnika. Przy okazji otwór odpowietrzający w korku wlewu paliwa ma być drożny. Sprawdź także czy pływak jest szczelny. Potrząśnij nim, a jak chlupie w nim paliwo to jest nieszczelny.
  • #20 4869903
    Marcin_Ziom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Weś sciagnij ten cylinder kup nowy tłok pierścienie...Sprawć pływak powinien chulać

Dodano po 9 [minuty]:

Weś sciagnij ten cylinder kup nowy tłok pierścienie...Sprawć pływak powinien chulać

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    22:29 3.3.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • #21 4869989
    mateuszma
    Poziom 10  
    Marcin_Ziom napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

Dzisiaj założyłem właśnie nowy tłok pierścienie :d pływak raczej dobry na bank nie jest dziurawy ,Ale jak bedize chodził to napsize bo mi sie nie spieszy wole pomału robić narzaie silnik siedzi na warsztacie :P pozdro
  • #22 4883828
    mateuszma
    Poziom 10  
    Witam dzisiaj założyłem silnik do rometa ..
    1.usterka niby z (brakiem paliwa )"gdy jadę np pod górę jedzie normalnie a potem tak jak by mu brakowało paliwa .,i co ,dalej nie pojedzie"juz jest wszystko ok ZROBIONE !! Ale !!
    2.Tłok pierścionki nowe ale ,motor jest słabawy tzn.jechałem
    nim 40 km/h równo chodzi i dosyć fajnie ciągnie na prostym ale pod górkę jest problem .Czy czasem tłok się nie musi dotrzec żeby chodził przyzwoicie ???wie ktoś moze ile sie musi docierać i czy musi mi wydaje si e że tak a wam ???.Więc tak jak pisze dosyć fajnie sie zbiera na prostym ale pod górkę kicha :(:( jak cos wiecie to piszcie
    3.Jak bede miał czas to kondensatorek założe nowy ,stary chodzi ale jak bedzie nowy to zawsze lepiej :)
    Za odpowiedzi z góry dziękuje PZDR

Podsumowanie tematu

✨ Romet 2 ma problem z gaśnięciem silnika pod obciążeniem, mimo że odpala normalnie i ma stabilne obroty na biegu jałowym. Objawem jest brak mocy i przerwy w pracy podczas jazdy pod górę lub z górki, co sugeruje niedostateczne zasilanie paliwem. Gaźnik był czyszczony, dysze i kranik sprawdzone, pływak prawdopodobnie szczelny, a świeca i iskra działają poprawnie. Wymieniono cylinder na używany, zachowując oryginalny tłok i pierścienie, co początkowo poprawiło moc, lecz problem powrócił. Zalecano wymianę tłoka i pierścieni na nowe oraz sprawdzenie szczelności cylindra i drożności kranika paliwa, w tym zaworu głównego i odpowietrznika wlewu paliwa. Próbowano także wymienić gaźnik na inny sprawny egzemplarz. Po założeniu nowych tłoka i pierścieni problem z gaśnięciem ustąpił, jednak silnik nadal ma słabszą moc pod obciążeniem, co może wynikać z konieczności dotarcia nowych elementów. Planowana jest wymiana kondensatora zapłonowego dla poprawy pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA