logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naciągnąć pasek alternatora? Renault Laguna 98r

cysiu_lodz` 02 Mar 2008 23:42 21409 11
REKLAMA
  • #1 4867749
    cysiu_lodz`
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.

Jak naciągnąć pasek w renault lagunie z 98 roku?

Chodzi mi o pasek od alternatora.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4867891
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3472
    Po pierwsze: nie ten dział, po drugie: nawet moja matka by sobie z tym poradziła, po trzecie: nawet nie napisałeś o jaki silnik chodzi.

Przeniosłem z "Usterki samochody". [Mirek Z.]
  • #3 4869062
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    cysiu jak nie umiesz naciągnąć to co Ty umiesz ?
  • #4 6011514
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Znając poglądowo markę renault po prostu wystarczy poluzować alternator na mocowaniu, naciągnąć i skręcić ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 6029021
    softail
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No wlaśnie nie zawsze jest to takie proste.
    Ja mam Lale z klimą i alternator jest na stałe i nie pełni roli napinacza.
    Jest dodatkowo rolka napinająca.
  • #6 6029071
    dydorobert
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    za rolką jest zębatka na klucz chyba 22 lub 24, poluzować rolkę, pokręcić zębatką, zakontrować; jeżeli zębatka popsuta to można napiąć za pomocą np. drewnianej dźwigni ale z tym delikatnie...
  • #7 6029350
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    [quote=za rolką jest zębatka na klucz chyba 22 lub 24, poluzować rolkę, pokręcić zębatką, zakontrować; jeżeli zębatka popsuta to można napiąć za pomocą np. drewnianej dźwigni ale z tym delikatnie...

][/quote]

a ja mylę że nawet najprostszy mechanik sobie z tym poradzi
  • REKLAMA
  • #8 6029631
    WoŹnY
    Poziom 28  
    :arrow: softail
    Skoro wiedziałeś to czemu nie odpisałeś? Generalnie to różnie bywa wystarczy rzut okiem i już się wie (albo raczej powinno wiedzieć, a jak komuś to z taką łatwością nie przychodzi to nie powinien w ogóle maski podnosić - moje zdanie) Dla ciekawości powiem, że np. w R5 napina się pompą wody, a ona sama jest zamocowana poza blokiem jak alternator.
  • #9 6030940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6031980
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Co mam rozumieć pod znakami zapytania? Pompa napędzana nie rozrządem lecz paskiem osprzętu, a silnik to C2J lub C1J nie pamiętam. Jakbyś chciał jeszcze rozszyfrować skrót R5 - Renault 5
  • #11 6032374
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6032657
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Nie wiem co kumpel miał ewentualnie namieszane. Posiadał Super5 i naciągaliśmy pompą, która jest super dostępna, bo jest nad głowicą co najmniej połową średnicy. Dobra nie mam dostępu do tamtej Super5 więc kończę ten temat. Można by tak rok gdybać, w renault nie jest to takie proste bo do jednego modelu trafiały hamulce lukasa i bendixy i to wszystko losowo, chyba jak mieli dostawy. Więc można mieć dwa identyczne auta (wyposażenie, silnik itd.) a zupełnie co innego zamontowane.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Renault Laguna z 1998 roku naciągnięcie paska alternatora zależy od konkretnego typu silnika i układu napinania paska. Standardowo pasek alternatora napina się przez poluzowanie mocowania alternatora, przesunięcie go w celu zwiększenia napięcia paska i ponowne dokręcenie. Jednak w modelach z klimatyzacją alternator może być zamocowany na stałe i nie pełnić funkcji napinacza, a napięcie paska reguluje osobna rolka napinająca, którą poluzowuje się i napina za pomocą zębatki (klucz 22 lub 24). W razie uszkodzenia zębatki można użyć dźwigni, ale z dużą ostrożnością. W Renault różne modele i silniki mogą mieć odmienne rozwiązania, np. w Renault 5 pasek napina się przez odchylanie pompy wody lub alternatora, a napęd pompy i alternatora może być realizowany jednym lub dwoma paskami klinowymi. W celu prawidłowego naciągnięcia paska alternatora w Renault Laguna 98r konieczne jest poznanie dokładnego typu silnika i zastosowanego układu napinania paska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA