logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przetwornika CA z PCM1792, OP627, OP1632 i THAT340 - wymiana doświadczeń

Gizmo39 03 Mar 2008 12:55 2635 6
REKLAMA
  • #1 4868667
    Gizmo39
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.

Chciałbym wymienić się uwagami i w końcu zacząć budować profesjonalny przetwornik CA z zastosowaniem 4 X PCM1792 (mono) na kanał w pełni różnicowe wyście na OP627 x 4 kanał + OP1632 na wyjściu, regulacja PG2311 w trybie różnicowym + jakiś OP na wyjściu ( tylko jaki).

Przedwzmacniacz ( w sumie dwa na kanał w trybie różnicowym) to klasyczna konstrukcja w stylu MAT02/03 z zastosowaniem THAT340 x 4 równolegle na wejściu, z lustrem prądowym w kolektorach i stopień pracy ustalany na Thatach jako lustrach prądowowych z jakimś źródłem na fetach ( podwójne FETY) plus diody led oczywiście.

Z wiązku z powyższym poszukuje osób chętnych do wymiany poglądów na temat PCM1792, konstrukcji na OPA627/OP1632 i co najbardziej istotne tranzystorkach THAT serii 300!

Konstrukcja samego wzmacniacza mocy to klasyczny układ 2xlm478 lub 4x LM4780 na kanał tylko w trybie sterowania różnicowym konstrukcji z wejściem nieodwracającym w całości dwa lub cztery układy na kanał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4871290
    Gizmo39
    Poziom 13  
    Nikt nic podobnego nie projektuje?, że nie ma z kim pogadać.
  • REKLAMA
  • #4 6388464
    djhuk
    Poziom 11  
    Na początek kilka pytań co do koncepcji :

W jakim celu chcesz zastosować 4 X PCM1792 ?
    Jak masz zamiar dostarczyć do niego sygnał ?
    Czy nie wystarczy sam wzmacniacz kondycjonujący ?
  • #5 6389370
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Siedzę głęboko w audio, może coś pomogę, polecam się.
    Na razie wybrałeś sporo "hi-endowych" komponentów, nic więcej nie wiadomo.
    Czy chcesz zastosować przetworniki z trybie równoległym?
    Za konwersję prąd napięcie ma robić opa627 a przedwzmacniacz dyskretny jako następny stopień?
    Skąd weźmiesz I2S ?
  • #6 6978037
    Gizmo39
    Poziom 13  
    Tak przetworniki równolegle, OP konwersja tranzystorki przedwzmaczniacz ( wzmacniacz napięciowy) do 4xLM 4780
  • REKLAMA
  • #7 6979476
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    W jaki sposób chcesz korzystać z 4 przetworników? Dwa w trybie monaural tylko zasilone "osobnymi" sygnałami I2S czy tym samym sygnałem czyli dwa identyczne kanały lewe i dwa prawe , w trybie monaural ? Bo tak średnio jestem skłonny wyobrazić sobie sensowność układu 4 wyjść chyba, że przed wzmacniaczem mocy chcesz umieścić aktywne filtry DP/GP.

Obecnie projektuje coś podobnego ale w nieco innym kierunku. Po wstępnej przymiarce zrezygnowałem z PGA2311 bo przecież sam przetwornik ma możliwość regulacji poziomu wyjściowego więc po co dokładać dodatkowy układ.
    Tryb monaural na tym przetworniku jest chyba uruchamiany softwarowo (chyba tylko wolfsony mają wersje z hardwarową konfiguracją pracy) więc nie zapomnij o dodaniu odpowiedniego sterowania z uC ;).
    Jednego DACa juz zbudowałem na pcm1796 i mialem pewne problemy z komunikacją po i2c , generalnie po paru próbach odpalenia komunikacji zarzuciłem ten pomysł i nic nie ustawiałem w przetworniku a teraz w nowym projekcie będe stosował SPI (fakt wtedy byłem dużo gorszym programistą niż teraz i mój warsztat nie posiadał oscyloskopu wiec czasem ciezko było wywnioskować gdzie leży błąd ;) ).

Osobiście uważam, że tego typu układy mają prawo optymanie działać po 2-3 prototypie. Po prostu cieżko ci będzie utrafić cała konfigurację. Zwykle gra i to dość dobrze ale łatwo niepotrzebnie "prze-hi-endowić" cały układ licząc na to, że te wszystkie bajerowe części coś dadzą, zwykle jest tak że wieksze znaczenie ma mądry projekt płytki i dobre zasilanie niż ulepszanie układu drogą ładowania "lepszych" opampów ;).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu profesjonalnego przetwornika cyfrowo-analogowego (DAC) wykorzystującego cztery układy PCM1792 w trybie monofonicznym na kanał, z w pełni różnicowym wyjściem realizowanym przez wzmacniacze operacyjne OP627 (po cztery na kanał) oraz OP1632 na wyjściu. Regulacja poziomu sygnału ma być realizowana przez układ PGA2311 w trybie różnicowym. Przedwzmacniacz oparty jest na klasycznej konstrukcji z tranzystorami THAT340 (po cztery równolegle na kanał) z lustrem prądowym w kolektorach oraz stopniem pracy ustalanym przez lustra prądowe na tranzystorach i źródłem prądowym na podwójnych FET-ach. Wzmacniacz mocy planowany jest jako klasyczny układ 2xLM478 lub 4xLM4780 na kanał, pracujący w trybie różnicowym z wejściem nieodwracającym. Wątpliwości i pytania dotyczą m.in. celu zastosowania czterech PCM1792, sposobu dostarczania sygnału I2S, konfiguracji pracy przetworników (równoległa, monofoniczna), wykorzystania wzmacniaczy OP627 do konwersji prąd-napięcie oraz sterowania układami DAC. Zwrócono uwagę na możliwość regulacji poziomu sygnału bezpośrednio w PCM1792, co może wyeliminować potrzebę stosowania PGA2311. Dyskutowano także problemy z komunikacją I2C w podobnych projektach i rozważano przejście na interfejs SPI. Projektanci podkreślają konieczność odpowiedniego sterowania trybem monofonicznym PCM1792 za pomocą mikrokontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA