logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Almera TINO 2.0 benzyna - za duży prąd ładowania

polmarki 07 Mar 2008 19:22 3698 6
REKLAMA
  • #1 4883756
    polmarki
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Wymieniłem samochodzie Nissan Almera Tino rok 2002 poj. 2.0 benzyna w automacie uszkodzony ( w wypadku ) allternator. Po wymianie alternator ładuje ale na liczniku pali się kontrolka akumulatora a napięcie ładowania wynosi 15-16 volt. Sprawdzałem alternator w zakładzie naprawczym alternatorów i powiedziano mi że alternator jest w 100% sprawny- problem jest po stronie samochodu. Czy może być tak że kostka wpinana w alternator ( 2 przewody) może mieć inne wyprowadzenia . Po odłączeniu tej kostki kontrolka gaśnie. Proszę o pomoc.

Regulamin, p.11. Proszę poprawić. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 4883909
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Oczywiście brak zasilania kontrolnego i mowa że to taki sam alternator jak był.P
  • REKLAMA
  • #3 4890685
    polmarki
    Poziom 12  
    witam podobnież są dwie wersje alternatorów różniące się sterowaniem. U mnie powinien być z oznaczeniami "S" i "L" a ten co włożyłem jest "P" "D" i nie da się podobnież tego przeskoczyć
  • REKLAMA
  • #4 4890850
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Oczywiście że różne S-zasilanie kontrolne ,L-kontrolka. P- obrotomierz, D- sterowanie kontrolką przez sterownik.P
  • #5 4890880
    elektr.sa
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    one nie są zamienne ''S'' ''L'' to alternator sterowany standardowo a ''P'' ''D'' jest sterowany elektronicznie nigdy nie dochodziłem jak ,ale jak go sprawdzam na maszynie to muszę go podłanczać przez specjalną przystawkę , raz się zapomniałem i po podłączeniu stndardowym tegoż alternatora uszkodził się regulator
  • REKLAMA
  • #6 4895227
    polmarki
    Poziom 12  
    zamówiłem już właściwy wstawię i mam nadzieję że bedzie działał tak jak powinien
  • #7 4905847
    polmarki
    Poziom 12  
    Wstawiłem taki sam alternator ładowanie jest ale kontrolka (akumulator na zegarach) niestety nie gaśnie. Gdzie szukać przyczyny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Nissan Almera Tino 2002 2.0 benzyna po wymianie alternatora na nowy pojawił się problem z nadmiernym napięciem ładowania (15-16 V) oraz świecącą się kontrolką akumulatora na desce rozdzielczej. Sprawdzenie alternatora wykazało jego pełną sprawność, co wskazuje na problem po stronie instalacji samochodu. Dyskusja ujawniła, że istnieją dwie wersje alternatorów różniące się typem sterowania i oznaczeniami wtyczek: standardowa z wyprowadzeniami "S" (zasilanie kontrolne) i "L" (kontrolka) oraz elektronicznie sterowana z wyprowadzeniami "P" (obrotomierz) i "D" (sterowanie kontrolką przez sterownik). Te wersje nie są zamienne, a podłączenie niewłaściwego typu alternatora może powodować uszkodzenie regulatora i problemy z kontrolką. Po zamówieniu i montażu właściwego alternatora problem z napięciem został rozwiązany, jednak kontrolka akumulatora nadal się świeci, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki układu elektrycznego i połączeń w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA