logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta GIGABYTE GA-M57SLI-S4 problem z dyskami SATA

08 Mar 2008 21:40 6341 28
REKLAMA
  • #1 4887910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4888163
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wymieniałeś taśmy dysków ? Problem może być zarówno sprzętowy jak i programowy. Czeka cię dużo prób. Zostaw w komputerze 2GB ramu. Zainstaluj system bez instalowanie programów które używasz i sprawdź na "gołym " systemie.
    http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t3911.html
  • #3 4888257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4888338
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Mam dokładnie taki sam problem z MSI K9N SLI Platinum. Z tym że, nie napisałeś jak u Ciebie to wygląda ale u mnie na przykład dysk staje gdy kopiuje dużo danych np. 7gb z katalogu do katalogu to tak mneij więcej po 4-5gb to się dzieje. Dysk mam Seagate, taśmy zmieniałem. Narazie włączyłem na płycie raida i problem znikł. Według mnie to poprostu niedopracowany chipset nf570 i nic się już na to nie poradzi.
  • #5 4888598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4890862
    exequtor
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    A co się stanie gdy odpalisz na tym komputerze jakiś Windows PE lub Linux Live-CD przynajmniej jakiś Linux zainstaluj na trochę.
  • #7 4890944
    tronic1
    Spec od komputerów
    Próbowałeś update biosu czy masz najnowszy ? Jakie to są dyski ?
  • #8 4908141
    wiech23
    Poziom 2  
    Mam dokładnie identyczny problem:

moja konfiguracja to:
    GIGABYTE GA-M57SLI-S4 2.0,
    2GB RAM,
    ATI Radeon X1650
    Athlon X2 4800+ ,
    HDD SEAGATE SATA 250GB.

Mogę dodać moje spostrzeżenia:
    - System wiesza się tylko, gdy intesywnie korzysta z dysku. Czyli najczęściej podczas startu. Gdy wywaliłem parę programów ładujących się na starcie, to zwiesza się dużo rzadziej (a np. w trybie awaryjnym nigdy).
    - Zdarza się, że komputer zwiśnie, a po pewnym czasie (2-3 minuty)
    rusza dalej. I jak już uda mu się załadować, to generalnie już działa.
    Osobiście, po serii eksperymentów, podejrzewam, że przyczyną problemu
    jest kontroler SATA na płycie głównej. Nie wiem tylko jak to potwierdzić.
  • #9 4908312
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5024437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 5024693
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Czy system na którym testujesz to nie jest czasem Vista ??
  • #12 5025206
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Próbowaliście pracy dysków w różnych trybach IDE/AHCI/RAID? Albo wyłączanie RAIDa w biosie itp. ustawienia?

Jak tylu was to można spróbować, żeby każdy dokładnie opisał swój problem i wysłał zapytanie do supportu Gigabyte'a.
  • #13 5027713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 5027746
    tronic1
    Spec od komputerów
    A miałeś zainstalowane sterowniki SATA przy instalacji systemu ? One mogły być problemem.
  • #15 5027942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5028930
    wiech23
    Poziom 2  
    Ja, po wielu bojach, znalazłem rozwiązanie problemu. Okazało się, że problem stanowiły sterowniki dostarczane na płytce gigabyte'a. Po ściągnięciu sterowników ze strony nvidii: http://www.nvidia.pl/object/nforce_nf5_win2k_9.16_pl.html wszystko zaczęło działać bez problemu.

Przy okazji zauważyłem dodatkową różnicę: na sterownikach gigabyte'a w menedżerze urządzeń miałem 3 urządzenia SATA, na sterownikach nvidii mam jedno takie urządzenie.

Co też ciekawe sterowniki nvidii są w wersji wcześniejszej niż te od Gigabyte'a.
  • #17 5029991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5032122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 5036929
    wiech23
    Poziom 2  
    U mnie sterowniki nvidii działają poprawnie - od dwóch tygodni zero problemów. Faktem jest co prawda, że ciężko było pozbyć się sterowników gigabajtowych: nawet po zainstalowaniu sterowników nvidii, stare dalej były w systemie. Dopiero usunięcie ich ręczne z menedżera urządzeń, reboot i instalacji sterowników nvidii pomogła.
  • #20 5037867
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Driver Cleaner 3.3 potrafi usunąć stery Nvidii więc próbujcie, klikajcie Clean aż na liście będzie pusto
  • #21 5485014
    holo_b
    Poziom 2  
    Odgrzeję trochę temat. Mam tą samą płytę. Komp potrafi się zawiesić tak, że tylko restart można zrobić. Po restarcie bywało tak, że brakowało jakiś plików systemowych, albo komp wstawał i robił checkdiska. Na checkdisku wysypywał się przy sprawdzaniu indeksów. Po następnym restarcie czarny ekran i brak ładowania systemu (a checkdisk robiony był na innej partycji niż systemowa). Po takiej akcji w zasadzie to tylko restore systemu. Ostatnio, to nawet nie mogłem restora zrobić, ba nawet nie mogłem utworzyć partycji tym programem z płyty XP. Komp w zasadzie od dwóch miesięcy siedzi w serwisie. Mam już 3ci dysk, drugi zestaw pamięci, ostatnio wymienili mi zasilacz, ale był uszkodzony. Płyta jechała do serwisu Gigabyte i nic nie stwierdzili. Generalnie załamka. Gdzieś na jakimś angielskim forum czytałem o podobnych problemach. Różne pamięci, różne zasilacze, różne procesory, ale ta sama płyta główna. Chyba jakiś błąd konstrukcyjny. Załamka.

Konfig:

- CPU ATHLON 64 X2 5200+ BOX S-AM2 2.7GHZ 1MB
    - ZASILACZ DO OBUDOWY MC P4 FEEL-400 III ATX 400W (FAN 120MM)
    - HDD SEAGATE 250GB BARRACUDA 7200.10 SATA/300 16MB NCQ ZAP.PROST ST3250410AS
    - K GRAF GIGABYTE GF 8600GT 256MB DDR3 PCI-E HDTV 2XDVI
    - OBUDOWA ATX MIDITOWER TRO-797 IMPULSE
    - PAM DIMM 2048MB (2X1024) DDR II 800MHZ CL5 KINGSTON
    - PŁYTA GŁ GIG M57SLI-S4 AM2 NFORCE 570SLI DUALDDR2-800 SATA2 RAID FW GBLAN ATX
    - nagrywarka DVD LG
    - creative PCI 64
    - WIFI SWEEX
  • #22 5485393
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Sprawdź z innym zasilaczem... tzn. innej firmy, jakiś Chieftec lub Amacrox.

Masz REV 1.0 czy 2.0? Tzn. czy nad niebieskim slotem PCI-E masz taki radiatorek? On ma skopane mocowanie i w ogóle nie przylega do tranzystorów z których ma odprowadzać ciepło, tylko "stawia się kantem". Jeśli masz "prądożerną" kartę może się przez to przegrzewać ten stabilizator.

• #23 5492836
    holo_b
    Poziom 2  
    tzok napisał:
    Masz REV 1.0 czy 2.0?

2.0

Gdzieś na sieci wyczytałem, że może to być problem z błędnymi ustawieniami napięć na pamięciach. No nic, to będę próbował coś wykombinować, bo z serwisu komp wraca z adnotacją, że płyta jest sprawna.

Cytat:
    Coś mnie tknęło i sprawdziłem w biosie napięcie na pamięciach. Było 1.8 V. Potem sprawdziłem na necie do jakiego napięcia są przystosowane moje OCZki - do 2.1-2.3 V... Uff, no to teraz już chyba się wszystko wyjaśniło co było przyczyną tego wszystkiego. A tak w ogóle to timingi też sobie płyta przyznała jakie jej się podobały;| W każdym razie dzięki wielkie, zawsze pewna wskazówka może naprowadzić na dobry trop;)

Zaraz sprawdzę jak to jest u mnie.

Edit: manual do pamięci podaje 1.8V, Sisoft Sandra 1.8V
  • #24 6827569
    Intakwrx
    Poziom 2  
    GA-M57SLI-S4 nie współpracuje z XP....

Trochę się sytuacja poprawia na Viscie, ale nie do końca....

Jedyne rozwiązanie 100% pewne to wymienić płytę na inny model, nForce 570 SLI omijać !
  • #25 6827607
    Mery84
    Ocena: 271
    Intakwrx napisał:
    GA-M57SLI-S4 nie współpracuje z XP....

Trochę się sytuacja poprawia na Viscie, ale nie do końca....

Jedyne rozwiązanie 100% pewne to wymienić płytę na inny model, nForce 570 SLI omijać !

To co za herezja? Z jakiej niby okazji płyta ma nie współpracować z WinXP?
    Nim kolega kolejną taką bzdurę napisze proszę się dwa razy zastanowić!
  • #26 6957464
    dzik9999
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    witam
    widze ze jednak są problemy z tą płytą ...
    Miałem na początku
    Athlona x2 6400
    2x 1GB ramu (testowana memtestem)
    geforca 8600Gts
    Dysk 500GB +640GB(sprawdzane hdtune)

Problem polegał na tym ze komp sie zawieszał bez przyczyny.. włączyłem internet > zawiecha, wyłączyłem >zwiecha, włączyłem gre > zawiecha. =win xp
    Przy windowsie vista wogole nie chciał sie załączyć .... Zapraszamy >zawiecha.
    W serwisie stwierdzili ze płyta jest 100% dobra , no cóż...
    Następnie wysłałem procesor na gwarancje, otrzymałem AMD Phenom X3 710.
    Myslalem ze problem juz rozwiązany, zaktualiowalem bios (zeby obsługiwał socket AM3)
    Teraz mam zacinający sie komputer i do tego blue screeny itp.
    Czy jest to wada płyty? czy mam ją wysyłać do serwisu po raz kolejny ? (choc raczej wysle ją na smieci .Poprzednią płyte reklamowałem chyba z 10 razy ...).
    Polećcie mi jakąs dobrą płyte za niewielkie pieniądze
  • #27 6970910
    tzok
    Ocena: 6533
    Sprawdziłeś RAM - ok ale sprawdź jeszcze dokładnie dysk - podaj raport SMART i wynik skanowania powierzchni w programie Victoria for Windows (ale najlepiej żeby ten dysk nie był systemowym, tylko podłączony jako drugi), no i podmień zasilacz (nic o nim nie piszesz).
  • #28 6972279
    dzik9999
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    SMART dysków .
    test seagate
    A zasilaczy był wymieniany i dalej to samo.
    Dzisiaj zauważyłem gdy załączam internet explorer to wtedy komp na chwile sie przywiesza i albo blue screen i reset albo sie odwiesi i chodzi ...
  • #29 8610022
    jck85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie,

Temat już pewnie mocno zapomniany ale jak można jeszcze odgrzać to spróbuje:)

Mam problem z tą płytą opisany dokładniej [url=https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1790520.html#8606376[/url]

Z tym, że u mnie problemy pojawiły się po kilku latach sprawnego funkcjonowania, dotychczas wszystko szło na standardowych sterach itd. i było ok. Może komuś udało się "wyleczyć" ten Gigaszajs i mógłby podrzucić jakieś rozwiązanie? Sterów nie próbowałem jeszcze wymieniać, ale wieczorkiem jak nic innego nie wymyślę spróbuję i tą metodę, choć jak wcześniej chodziło to chyba dalej powinno chodzić na tych samych:/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z płytą główną GIGABYTE GA-M57SLI-S4, która powoduje zawieszanie się systemu podczas intensywnej pracy z dyskami SATA, szczególnie przy uruchamianiu benchmarków HDD. Objawy to "zamrażanie" dysków SATA, brak odczytu danych mimo wykrywania dysku, konieczność twardego resetu komputera oraz sporadyczne bluescreeny i problemy z plikami systemowymi. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę dysków i taśm SATA, reinstalację systemu bez sterowników i z różnymi wersjami BIOS, testy z różnymi konfiguracjami RAM, a także użycie różnych sterowników SATA. Część użytkowników wskazuje na niedopracowany chipset nForce 570 SLI jako potencjalną przyczynę, a także problemy ze sterownikami dostarczanymi przez Gigabyte. Niektórzy użytkownicy uzyskali poprawę po instalacji starszych sterowników nVidia dla kontrolera nForce, jednak u innych sterowniki te powodowały niestabilność systemu. Wskazywano również na możliwe problemy z zasilaczem, przegrzewaniem stabilizatorów napięcia na płycie oraz błędnymi ustawieniami napięć pamięci RAM. Dyskusja zawiera sugestie testowania systemu z Live-CD Linux lub Windows PE, zmiany trybów pracy SATA (IDE/AHCI/RAID) oraz kontaktu z serwisem producenta. Wiele osób rozważa wymianę płyty głównej na inny model z powodu powtarzających się problemów i podejrzeń o wadę konstrukcyjną chipsetu nForce 570 SLI. Problemy występują zarówno pod Windows XP, jak i Vista, z różnym nasileniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA