logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3

ZiBi88 14 Lut 2009 23:52 2091 29
REKLAMA
  • #1 6151645
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam problemem dokładnie nie wiem czy z płytą główną czy dyskiem. Problem zaczął się od tego że komputer zaczął się często zawieszać. Odpaliłem HD Tune, aby zacząć od sprawdzenia dysku. W informacjach SMART wszystko OK, w Error Scan przy normalnym skanowaniu jest Ok, lecz gdy dam QuickScan - komp sie zawiesza (pomaga tylko hard reset). Od tego momentu nie moglem nawet uruchomic systemu gdyz praktycznie odrazu gdy pojawia się pulpit komp się zawiesza. No to format i świeży system XP Professional. Nic nie instalowałem tylko odrazu HD Tune i odziwo dobrze. No to zacząłem instalować stery. Po zainstalowaniu sterów(z dołączonej płyty) do mobo Gigabyte M61P-S3 znowu zaczyna się wieszać, dysku nie przeskanuje. Ściągłem stery ze strony, zainstalowałem na kolejnym świeżo postawionym systemie i to samo. Więc co jest nie tak, że po instalacji sterów niechce ładnie współpracować z moim dyskiem (Seagate 16gb SataII).
    I jeszcze drugi problem - czasem mam problem z uruchomieniem kompa (wogole nie wstaje) od nowości jak zakupiłem nową mobo ale miałem słaby zasilacz wiec wine zgoniłem na niego. Niedawno nabyłem modecoma 400W wiec nie powinna to byc jego wina.
    k.graf. odrzucam, gdyż z inną albo na zintegrowanej dzieje się to samo.
    połaczenia na kablach posprawdzane. Poodpinałem wszystkie zbędne rzeczy i dalej to samo. - tylko jak zainstaluje stery do płyty głównej zaczyna sie odrazu wszystko sypać - a powinno być wręcz odwrotnie?!
    PROSZĘ O POMOC
    Procek AMD X2 4200+ | Grafa 8600gt | reszta wymieniona wyżej.
  • REKLAMA
  • #2 6151655
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Proszę przedstawić screeny z WSZYSTKICH zakładek z HD Tune.
    Wykonaj pomiary napięć miernikiem - opis w FAQ.
    Pamięć została przeskanowana w programie Memtest ?
  • #3 6151684
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Tak pamięć OK. Screeny zamieszczam ale obecnie nie mam zainstalowanych sterów do chipsetu żeby móc korzystać normalnie z komputera.

Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3 Gdy zainstaluje stery tych skoków prędkości nie ma.
    Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3
  • #4 6151693
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    A napięcia pomierzyłeś?
    Pamięci sprawdzałeś Memtest'em?
  • REKLAMA
  • #5 6151700
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Tak pamięć sprawdzałem Memtestem ale to juz jakiś czas temu ok. 2-3 tygodnie, a problem wystąpił jeszcze wcześniej. Na wszelki wypadek sprawdzę jeszcze raz (wstępnie wykluczam) ale później.
    Napięcia czego konkretnie? i czy programowo, w biosie czy w jakis inny sposób?
  • #7 6151741
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Mały problem jest bo nie posiadam miernika cyfrowego, ale pomierzyłem tym co mam (jakiś wskazówkowy - ojciec mówi że bardzo dobry ;))
    Na molexach i płycie głównej napięcia na lini +3,3V - ok. 3,5V na 12V - ok. 12,1-12,2V , 5V- 5,1V ...przy większym obciążeniu nieznaczne spadki napięcia.
  • #8 6151755
    Xylometazolin!
    Ocena: 856
    Uruchom aplikację Orthos i dopiero zmierz napięcia.

P.S.
    Dla pewności zobacz stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej.
  • #9 6151774
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Przy uruchomionym Orthos'ie napięcia spadły max. o 0,1V. Co do kondensatorów - nie jestem specem w elektronice ale wyglądają mi na "normalne" (normalnych kształtów, nie wybrzuszone, nie zalane czy coś)
    Już nie wiem co to może być?
  • #10 6151794
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Przy włączaniu kompa niby wszystko startuje, ale nic nie startuje na monitorze czarno. Wyłączenie komputera i ponowne (czasem kilkakrotnie) pomaga. Czasem też wyskakuje że System in safe mode F1 continue F2 bios - f1 albo ponowny restart i już idzie wszystko.... Komp chyba złożony dobrze bo przez gościa z serwisu:)
    Myśleliście może że to wina baterii ? - tak jak pisała bovorta że nie odrazu mu to wystąpiło?

Moderowany przez mat_ed:

Post wydzieliłem. Na przyszłość proszę zakładać temat z dokładnym opisem problemu a nie podpinać się pod inny temat

• #11 6151842
    DriverMSG
    Ocena: 4877
    Aby przyspieszyć i uprościć odpowiedzi związane z awarią komputera , proszę zamieścić w poście następujące dane :

Dokładny opis problemu (Awarii) , Jeśli to możliwe to i okres ,czas od jakiego ten problem występuje.

Opis komputera :
    01-Marka i model płyty głównej
    02-Typ i prędkość procesora
    03-Zainstalowana pamięć (wielkość i timingi)
    04-Typ karty graficznej
    05-Marka i moc zasilacza
    06-Napięcia zasilacza (Powinne być sprawdzone voltomierzem)
    07-Temperatury podzespołów (Powinne być sprawdzone termometrem)
    08-Jeśli problem dotyczy innych elementów w komputerze - także ich Markę i model.
    09-Rodzaj zainstalowanego systemu operacyjnego.
    10-Nazwa zainstalowanego programu antywirusowego.

Dokładnie wiemy że nie każdy ma dostęp i umiejętności w posługiwaniu się miernikami,
    dlatego też dla mniej zaawansowanych polecam zainstalować program Everest w którym to można uzyskać orientacyjne dane z pomiarów.
    Znajdują się one w zakładce programu Komputer/czujnik. W tym samym programie można uzyskać też dane na temat pozostałych elementów komputera w innych jego zakładkach.
    Program do pobrania tutaj:Link1 lub Link 2

Sprawdzić czy na płycie gł nie ma spuchniętych lub wylanych kondensatorów.

Przykład :

01-Gigabyte GA-M57SLI-S4
    02-AMD Athlon64 X2 3800+ 2000Mhz@2200Mhz Windsor
    03-2 X TwinMos DDRAM-II 512Mb 667MHz (1024Mb  4-4-4-12)
    04-Galaxy 7900GS 1.2ns z 256MB Ram
    05-Tagan 430 U22 / 430W
    06-/+3.44v/+5.00v/+11.86v/-11.88/-4.97v/ vBat 2.99v
    07-płgł-26*C/proc.33*C/Gpu.47*C/Hdd.22*C
    08-Drukarka EpsonStylus Photo RX560
    09-Windows XP Pro, SP2
    10-Bitdefender08

Proszę zapoznać się z tymi tematami :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199335.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1220654.html
  • #12 6151874
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Post został wyjęty z kontekstu przez moderatora, dlatego tak wyszło.
    1-Gigabyte M61P-S3
    2-AMD X2 4200+
    3-2x1gb (dual) Kingston 667mhz
    4-gigabyte gf 8600gt
    5-modecom 400w
    6- CPU 33st. | Pł.Gł 40st. | Grafa 60st. | dysk 35st.
    7- HDD Seagate 160gb SataII
    8- Win XP pro sp2
    9- avast
    10- napięcia 3,3V -3,5V , 5V - 5,1V , 12V - 12,2V
    Delikadnie poruszyłem to w innym moim poście -> LINK
  • #14 6151897
    mat_ed
    Poziom 43  
    Napięcia mierzymy tylko i wyłącznie miernikiem, niemniej jednak z opisu wynika,że to prawdopodobnie wina zasilacza. Pożycz jakiś solidny 450W i sprawdź na innym.
  • REKLAMA
  • #15 6151914
    DriverMSG
    Skoro sterowniki płyty gł. negatywnie działają na sterownik kontrolera SATA , to może należy sterownik SATA zmienić.
    Dodatkowo nie zaszkodzi załadować najnowszy BIOS płyty gł. a jest dostępny z lutego tego roku .
    Zasilacz trudno tu winić , ale wykluczyć nie można , więc j/w kontrolnie sprawdź na innym.
    Zainstalować też możesz SP3 - czasami pomaga na takie dolegliwości .
  • REKLAMA
  • #16 6151923
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Zasilacz trudno tu winić

Nie sądzę, autor napisał:

Cytat:
    Przy włączaniu kompa niby wszystko startuje, ale nic nie startuje na monitorze czarno. Wyłączenie komputera i ponowne (czasem kilkakrotnie) pomaga

Do autora.

Uszkodzone kondensatory wyglądają tak ja na foto:
    Zawieszanie się komputera po instalacji sterowników Gigabyte M61P-S3

Teraz jak masz to zobrazowane sprawdź je ponownie.
  • #17 6152731
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Kondensatory dobre, napięcia mierzone miernikiem.

Do DriverMSG:
    co miałeś na myśli mówiąc wymienić sterownik SATA?
    O aktualizacji biosu też myślałem - jednak nigdy tego nie robiłem, obawiam się żeby nic nie skopać - ale biorę się za lekturę jak to zrobić.

Co do czarnego ekranu przy starcie zasilacz brałem pod uwagę - chociaż modecom 400w spokojnie powinien pociągnąć(?)> dziwne, ale wczesniejszego kompa jak miałem athlon 1,8+, 512 ddr, 6600gt, zasilacz iBox 350w = działo mi się tak samo.
  • #19 6152862
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Według Twojego zalecenia zainstalowałem najnowsze sterowniki SATA RAID. Nie wniosły nic nowego - teraz mam zainstalować sterowniki do chipsetu?
  • #20 6152872
    DriverMSG
    ZiBi88 napisał:
    Według Twojego zalecenia zainstalowałem najnowsze sterowniki SATA RAID. Nie wniosły nic nowego - teraz mam zainstalować sterowniki do chipsetu?

No a jak chcesz inaczej sprawdzić czy te sterowniki nic nie wniosły ?
  • #21 6153012
    ZiBi88
    Poziom 10  
    po zainstalowaniu sterów do chipsetu problem powrócił - zawiesza się przy skanowaniu HD Tune. Dodam, że zawiesza się tez przy np. skanowaniu dysku antywirusem. Szykuje się kolejna reinstalka systemu (już niewiem która w tym tygodniu :|) Jakieś kolejne pomysły bo ja już niewiem?
    Dobrze, że utworzyłem punkt przywracania systemu udało się bez reinstalki.
  • #22 6153041
    mat_ed
    Poziom 43  
    Kolego pomysł z podmianą zasilacza dostałeś, nie wiem dlaczego uparcie twierdzisz,że to na pewno nie jego wina.

Podmień zasilacz i się przekonasz.
  • #23 6153083
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Nie twierdzę uparcie, że to nie wina zasilacza kolego. Napisałem, że jak załatwie inny to sprawdzę. Jednak jeśli byłaby to wina zasilacza to nie działo by się tak odrazu (za każdym razem) - a problem pojawia się dopiero po instalacji sterowników do chipsetu?
  • #24 6153130
    mat_ed
    Poziom 43  
    Niekoniecznie to musi być wina sterowników do chipsetu a to,że zawiesza się po ich instalacji to może być zbieg okoliczności. Twierdzę tak tym bardziej iż napisałeś:

Cytat:
    ...I jeszcze drugi problem - czasem mam problem z uruchomieniem kompa (wogole nie wstaje)...
  • #25 6153428
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Aktualizowałem BIOS, na wszelki wypadek ponownie przeskanowałem pamięć Memtestem (błędów nie ma). Problem nadal występuje - po instalacji sterowników chipsetu - max. 5 min pracy na kompie i zawiecha lub jakiś program skanujący dysk to kilka chwil i zawiecha.

Mat_ed : Zbieg okoliczności? za każdym razem, w każdej konfiguracji?

Acha, po aktualizacji Biosu jakby problem nie uruchamiania kompa ustał - kilka razy już restartowałem i za każdym razem uruchamiał się dobrze. Czas pokaże.
  • #27 6154126
    ZiBi88
    Poziom 10  
    aktualny Bios + SP3 + najnowsze stery = dalej to samo - po instalacji sterów do chipsetu komp zawiesza się dalej i nie da rady przeskanować dysku. Czarny ekran przy starcie dalej jest problemem.

Pozostaje jeszcze sprawdzić ten zasilacz w tygodniu postaram się załatwić. Firmowe 400W, napięcia dobre - to za mało do mojej konfiguracji?
    A może jest uszkodzony chipset?
  • #28 6154144
    DriverMSG
    Ostatnia rzecz jaka jest do sprawdzenia to podpiąć inny dysk SATA do testów i oczywiście to co już dawno miało być sprawdzone - czyli zasilacz .
  • #29 6154166
    ZiBi88
    Poziom 10  
    OK nie pomyślałem jeszcze o drugim dysku :)
    Sprawdzę w tygodniu, bo nie mam drugiego kompa w domu. Musze od kogoś pożyczyć i zasilacz i dysk.
  • #30 6168260
    ZiBi88
    Poziom 10  
    Wczoraj rozebrałem całego kompa, przeczyściłem i złożyłem od nowa. Dzisiaj sprawdziłem pod zasilaczem Modecom 500W niemalże nówka bo dwutygodniowy i dalej to samo, więc wykluczam zasilacz. Przeskanowałem również mój dysk w innym komputerze i nie wykazuje błędów, więc główne moje podejrzenie pada na płytę główną.

Teraz tak co może być z nią nie tak skoro kondensatory wyglądają, że są dobre, przy uruchamianiu nie występuje już problem czarnego ekranu (od aktualizacji biosu tylko raz się pojawił może przypadek:)), żadnych pisków głośniczka systemowego, itp. ???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się komputera po instalacji sterowników chipsetu na płycie głównej Gigabyte M61P-S3. Komputer zawiesza się podczas skanowania dysku Seagate 160GB SATA II programem HD Tune lub antywirusem, a problem pojawia się dopiero po instalacji sterowników chipsetu, zarówno z dołączonej płyty, jak i ze strony producenta. Diagnostyka obejmowała testy pamięci RAM programem Memtest, pomiary napięć zasilacza miernikiem (3,3V ok. 3,5V, 5V ok. 5,1V, 12V ok. 12,2V) oraz wizualną kontrolę kondensatorów na płycie głównej, które nie wykazały uszkodzeń. Aktualizacja BIOS-u do najnowszej wersji oraz instalacja Windows XP SP3 nie rozwiązały problemu. Próby z innym zasilaczem Modecom 500W również nie przyniosły poprawy. Podejrzenie pada na uszkodzenie płyty głównej lub konflikt sterowników SATA. Sugerowano test z innym dyskiem SATA oraz dalsze sprawdzenie zasilacza, jednak po wymianie zasilacza problem pozostał. Problem z czarnym ekranem przy starcie komputera ustąpił po aktualizacji BIOS-u. Wskazano możliwość konieczności zmiany sterownika kontrolera SATA lub dalszej diagnostyki płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA