logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator WILLEM TELWIS - Napięcia VPP i VCC przy programowaniu PIC16F628A

pszwarc 10 Mar 2008 14:09 2399 2
REKLAMA
  • #1 4893152
    pszwarc
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Willem z firmy TELWIS
    Jak zrobie hardware test - wypisało: Programator OK
    Jak klikne aby zapalić 1VPP - zapala się dioda VPP, napięcie też sie zgadza na podstawce - czyli OK.
    Wyłączam VPP
    Jak klikne aby zapalić 1VCC - zapala się dioda VCC, oraz ciut słabiej VPP napięcie VCC sie zgadza na podstawce, a VPP wynosi ok 4,7.
    Czy mają sie świecić obie diody po kliknięciu VCC?
    Jak "doklikne" jeszcze VPP to wtedy dioda VPP świeci się już normalnie - Poziomy napięć VPP i VCC też są już odpowiednie?
    Czy tak ma być? Jeśli nie to co może być nie tak?

Od dłuższego czasu próbuje zaprogramować scalaka PIC16F628A i nie daje rady... Wypisuje coś tam 000h
    Płytke przejrzałem juz z 3 razy, tranzystory wymieniłem - Dlaczego VCC ma wpływ na VPP - a może ma mieć - nie wiem

Ps. kabel sprawdzony, podłączane również bezpośrednio

Pozdrawiam i przepraszam za jakość zdjęcia płytki programatora - skan :)

Dodano po 24 [minuty]:

Załączam schemat w pdf
    Wersja zasilana z USB

Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]
    Załączniki:
    • Schemat ideowy.pdf (46.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4894644
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    1. rozumiem że programowanie odbywa się przez dodatkowy adapter i złącze ICSP?
    2. typ programatora masz ustawiony jako PCB3 a nie willem?
    3. do programowania musisz mieć odpowiednio ustawione parametry PIC setting - to jest ważne
  • #3 4894951
    pszwarc
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    1. Nie potrzeba adaptera, tam jest już podstawka akurat pod ten mikrokontroler
    2. Ustawione na PCB3
    3. Ogólnie raz na wiele razy udało mi się zaprogramować PIC16F628A Ic-progiem
    Często jednak pokazywało sie błąd weryfikacji przy adresie 0000h.

Ostatnim razem coś się musiało stać z programatorem bo zagrzał sie bardzo układ MC34063A na płytce. Przemierzyłem wszystko i okazalo się ze padł kondensator C19 (na powyższym schemacie w poprzednim poście) oraz tranzystor Q5 BC807. Nie wiem co było przyczyną że taka sytuacja zaistniała...po prostu podłączyłem programator do kompa. Przestało działać Vpp

Wymienilem powyższe elementy (kondensator i ten tranzystor) i się poprawiło do stanu opisanego w poprzednim poście. Tzn przy HW test działa Vpp. Jedynie po właczeniu Vcc (samego Vcc bez Vpp)- zapalają sie obie diody Vcc i Vpp - nie wiem czy tak powinno być. Programator mam od niedawna - brak gwarancji :(
    Jak klikne Test programatora z menu HELP - wypisuje Programator OK.
    Przemierzyłem poziomy napięc na tej dużej zielonej podstawce - wszystkie są ok. Tylko to Vcc nie daje mi spokoju
    Załaczam wyraźniejszy widok płytki.

REKLAMA