logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 6N 1.4i '95 - szarpanie na LPG, błędy sondy lambda

mcoola 10 Mar 2008 16:30 3341 8
REKLAMA
  • #1 4893604
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam taki dziwny problem, jakiś czas temu założyłem gaz sekwencyjny do VW Polo 1.4i 95r hatchback i po wciśnięciu gazu do końca, samochód najpierw szarpnie, później tak jak by puści i dalej już normalnie przyśpiesza. Najbardziej odczuwalne jest to przy pierwszych biegach, zgłosiłem się do regulacji gazu ale oni powiedzieli że gaz jest ustawiony ok i to wina samochodu. Sprawdziliśmy błędy na kompie samochodowym i wyszły jakieś 3, coś w rodzaju: za niska adaptacja sondy lambda, za wysoka adaptacja sondy lambda i coś jeszcze. Weszliśmy jeszcze w opcje składu mieszanki ale wartość ta nie zmieniała się w ogóle (tzn była na poziomie 1.10). Co to może być? Co znaczy "adaptacja sondy lambda za niska"? Pozdrawiam!

Temat poprawiłem. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 4895412
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Na benzynie i gazie to samo ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4895643
    barankon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    napisz jeszcze jaka to sekwencja i w co jest wpięta
    czy obroty są wzięte z cewki czy czujnika hala
    sonda podpięta/nie podpięta
    tps podpięty/nie podpięty
    To przydlawienie o którym piszesz może mieć wiele przyczyn
    dlatego potrzebuję więcej szczeguluów
  • #4 4896829
    mcoola
    Poziom 19  
    to tak, instalacja składa się z:

- Mini kit 300-4+TOMASETTO+FILTR
    - Wielozawór TOMASETTO 180

Obroty są zbierane z czujnika, sonda nie jest podpięta, a ten tps to nie wiem co to jest więc nie umiem odpowiedzieć. Szarpanie jest tylko na gazie, na benzynie tego nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 4898172
    barankon
    Poziom 11  
    tps to czujnik położenia przepustnicy jeśli jest on podpięty można spróbować go odpiąć i postawić nową mapę gazu bez tego czujnika jeszcze ważne jest jakiej mocy masz parownik np(1200mbr albo 1500mbr) i jakim przewodem jest puszczony gaz 6 czy 8 czasami wystarczy założyć dodatkowy zasobnik gazu przed wtryskiwaczami np(pusty filtr gazowy samą puszkę)

acha i jeszcze jedno ponieważ to jest wv sprawdź czy podciśnienie na kolektorze dolotowym otwiera i zamyka zmienne długości kolektora
    taka beczułka z cięgnem (o ile posiadasz coś takiego)
    tak poza tym to bardzo ważne są świece i przewody.
  • #6 4898636
    mcoola
    Poziom 19  
    Ale to nie w instalacji wina, tylko coś z czujnikami (chyba od powietrza). Na kompie wywala błędy że zła mieszanka i po wejściu w ta opcje pokazuje że komp w ogóle nie miesza mieszanki, cały czas jest w jednej proporcji (1.10)
  • REKLAMA
  • #7 4900925
    maczar
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Podepnę się z moim pytaniem - barankon w jaki sposób sprawdzić czy zmienna geometria dolotu działa prawidłowo ? Pytam co prawda nie o VW ale o Opla X20XEV i ma on zmienną geometrię dolotu.

Z tego co wyczytałem dolot zmienia się po przekroczeniu 3500 rpm ale tylko pod obciążeniem - jednak są to informacje nie sprawdzone.
  • Pomocny post
    #8 4902823
    jasnyjanusz
    Poziom 12  
    Stary nie wiem czy ci to pomoże ale 50% błędów z sądy lambda jest związanych z zapchanym katalizatorem tzn. konkretnie to masz śmieci na wlocie , rośnie temperatura spalin i dławi mieszankę czyli uszczupla ilośc paliwa auto szarpie bo ma za dużo powietrza radze wyjąc tłumik konkretnie katalizator i go przedmuchać w drugą stronę.
  • #9 4930145
    mcoola
    Poziom 19  
    Odświeżam temat, byłem u mechanika i powiedział mi, że mógł przeskoczyć rozrząd o 1 ząbek, jest to w ogóle możliwe?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel VW Polo 6N 1.4i z 1995 roku zgłasza problem szarpania podczas przyspieszania na instalacji LPG sekwencyjnej Tomasetto (Mini kit 300-4 + filtr, wielozawór Tomasetto 180). Szarpanie występuje tylko na gazie, na benzynie jest prawidłowa praca silnika. Obroty pobierane są z czujnika Halla, sonda lambda nie jest podłączona do instalacji LPG. Komputer diagnostyczny wykazuje błędy dotyczące adaptacji sondy lambda (za niska i za wysoka adaptacja) oraz brak zmienności składu mieszanki (wartość stała około 1.10). Podejrzewane są problemy z czujnikami powietrza lub zapchanym katalizatorem, co może powodować dławienie mieszanki i szarpanie. Zalecane jest sprawdzenie stanu świec, przewodów zapłonowych, podciśnienia na kolektorze dolotowym oraz działania zmiennej geometrii dolotu (beczułka z cięgnem). Mechanik zasugerował możliwość przeskoczenia rozrządu o jeden ząbek, co również może wpływać na nieprawidłową pracę silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA