logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diody LED migające do rytmu muzyki

SeaDog 10 Mar 2008 16:58 6279 17
REKLAMA
  • #1 4893691
    SeaDog
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, wiem, że ten temat już się niejednokrotnie powtarzał, ale narysowałem
    swój własny schemat i chciałbym wiedzieć, czy zadziała w praktyce.

Cały układ podłączam równolegle do wyjścia wzmacniacza.

1) Proszę mi napisać, jak w tych gałęziach będzie rozpływał się prąd.
    Czy każda dioda dostanie jednakowy prąd czy jedna może dostać większy a druga mniejszy?
    2) Na różnych stronach czytałem, że przed diodą powinien być rezystor, ale po co,
    skoro napięcie jest stabilizowane przez LM117 3,3V?
    3) Czy dobrym rozwiązaniem jest wyprostowanie napięcia?
    4) No i w końcu, czy układ zadziała:)?

Jeszcze jedno, jakiej pojemności powinien być kondensator?
    Jego pojemność jest zależna od całkowitego oporu? Zauważmy, że w układzie jest potencjometr.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4894736
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Co do rozpływu prądu na diody to nie można jednoznacznie określić go ale na pewno nie będzie on równomierny. Najgorzej będzie mieć ta dioda, która będzie mieć większą temperaturę złącza - spadnie napięcie przewodzenia i przejmie większy prąd i w końcu padnie.
    Rezystor to po to żeby właśnie ograniczyć prąd przewodzenia, który nawiasem mówiąc jest ważniejszym parametrem niż napięcie przewodzenia.
    Wyprostowanie napięcia jest dobrym pomysłem zwłaszcza w tym przypadku bo nie powinieneś zasilać stabilizatora napięciem o niewłaściwej biegunowości, w katalogu pisze, że napięcie takie nie może przekroczyć ok -0,3...-0,6V. Dla samych LEDów można by dać diody prostownicze bo te nie mają dużych napięć wstecznych.
  • #5 4894820
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Ocena: 24
    Moje zdanie na ten temat: Zacznij naukę od podstaw a sam będziesz w stanie odpowiedzieć sobie na kilka pytań z pierwszego postu.
    Odsyłam do ciekawych artykułów EDW Ośla Łączka wszystko fajnie opisane od podstaw.
    Tu odnośnie prądu i jaki ma to wpływ na pracę diody oraz to poco kondensator i jaki ma to wpływ i wiele innych informacji. Osobiście polecam cały cykl Oślej Łączki.
    Pozdrawiam i miłej lektury.
  • #6 4895509
    SeaDog
    Poziom 10  
    Dobrze, ale w takim razie jaki zastosować rezystor? I czy rezystor musi być przed każdą diodą LED,
    czy może być tak jak w moim schemacie?
    A może wogóle nie dawać rezystora, tylko diodę prostowniczą?
    Tylko też pytanie, jaką?

Krzysieksiek, dzięki za lekturę. Z pewnością się przyda, biorę się za czytanie.
  • REKLAMA
  • #7 4895794
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Dioda prostownicza nie musi być mocna np 1N4148 lub ewentualnie 1N4007. O zasilaniu poczytaj w linku jaki dałem.
  • #8 4895917
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Od siebie dodam jeszcze że musisz zacząć korzystać z not katalogowych poszczególnych elementów (mam tu na myśli aplikację LM117).
    Co do tego czy musi być rezystor czy nie to odpowiedź znajdziesz np TU
  • #9 4901083
    SeaDog
    Poziom 10  
    Witam ponownie, zapoznałem się już z połączeniami szeregowymi i równoległymi diod.

Wychodzi na to, że przy napięciu stabilizowanym 3,3V, przy połączeniu równoległym 36 diod,
    ograniczając napięcie dla diod czerwonych do 2V potrzebuję rezystora o rezystancji 1,80ohm (najbliższy 2,2ohm).
    Jest to bardzo mała rezystancja, ale za to rezystor będzie się bardzo grzał.
    Wyliczona moc to 936mW, czyli muszę zastosować rezystor 2,2 ohm o mocy 1W.

Ok, wszystko jasne, ale jak to jest z tym rozchodzeniem się prądu?
    Jest to raczej niemożliwe, ale czy może zdarzyć się tak, że prąd o natężeniu 720mA,
    który był przeznaczony dla 36 diod może uderzyć w jedną?
    Wydaje mi się, że nie, ale skoro prąd rozchodzi się nierównomiernie to... :?:

Proszę o wytłumaczenie tego zjawiska.

P.S. Co do punktu 3 w moim pierwszym poście to się nie zrozumieliśmy.
    3,3V na diodę czerwoną to zbyt dużo, wiem. Chodziło mi o to, czy jest jakaś różnica,
    jeśli zastosuję rezystor przed gałęziami ograniczający napięcie dla wszystkich diod,
    czy rezystor przed każdą pojedynczą diodą.

Teraz już wiem. Chodzi o MOC i straty energii. Zgadza się?
  • #10 4901155
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Poczytaj o prawach Kirchhoffa (I i II prawo), o prądach i napięciach. Bilans prądów musi się zgadzać a reszta jest zależna od tego jakie elementy (o jakich parametrach) były zastosowane.

Każdy rezystor to "grzałka"
  • #11 4901310
    SeaDog
    Poziom 10  
    I prawo dotyczy rozpływu prądów w gałęziach
    II prawo dotyczy spadków napięć na poszczególnych elementach

co do pierwszego prawa.

Napięcie dopływające do 36 gałęzi wynosi 2V.
    Teraz czy każda dioda zostanie potraktowana prądem jednakowo,
    czy jedna może dostać go więcej a inna mniej?

konkretnie chodzi mi o to:

Jeśli prąd wpływający do gałęzi wynosi 10A, to dlaczego przy wypływaniu
    rozdziela się na 3 i 7A a nie po równo po 5A?

Czy tak samo może być w moim przypadki z diodami?
    czy po prostu jest to schematyczny rysunek - ile wpłynie tyle wypłynie?
  • #12 4903288
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Fajnie że lubisz wiedzieć wszystko. Tu z pomocą przychodzi prawo Ohma. Twoje wyliczenia co do 36 diod są dobre, czyli rezystor policzyłeś dobrze, moc traconą też. Dręczy Cie jedynie rozkład prądów, (rozkład bedzie równomierny, ewentualnie wzrośnie równomiernie ale tylko wtedy jak któraś z diod się spali). Ten rysunek który przedstawiłeś (I prawo) jest ok, jest to rysunek poglądowy.
    To czy przez każdą diodę popłynie identyczny prąd zależy od jej parametrów. My umownie (teoretycznie w obliczeniach) przyjmujemy te parametry za stałe, jednakowe dla każdej diody (bo w układzie stosujesz te same diody). Skoro tak Cie to dręczy to badaj prądy miernikiem każdej diody z osobna. Wyniki będą bardzo zbliżone nawet identyczne (zależnie od zakresu pomiarowego).
    Istotna jest teraz wydajność prądowa twojego zasilacza i to jakiego LM117 użyjesz (skoro na taki się decydujesz). Pamiętaj że popłynie przez niego prąd ok 800mA (0,8A), jeżeli będzie się grzał wyposaż go w radiator (np kawałek blaszki), jeżeli będzie w obudowie np TO-220, (taki byłby najlepszy). Mostek prostowniczy też musi być co najmniej 1A (taki mały zapas).
    Skorzystaj z noty katalogowej LM117
    Pierwsza strona PDF-a, podany wzór jak obliczyć Vout, rozrysowany jest schemat, podane serie.
    Jej to chyba wszystko.
  • REKLAMA
  • #13 4904554
    SeaDog
    Poziom 10  
    Dziękuję za noty, ale niestety nie znam angielskiego.
    Po samych schematach jakoś ciężko mi zrozumieć.
    Z tego co wyczytałem w sklepie sklep.avt.pl maksymalny prąd ciągły układu LM1117 to 800mA.
    Do mojego układu wystarczy.
    Będzie się bardzo grzać, ale jakiś mały radiatorek i powinno pomóc.

Mam jeszcze pytanie. Układ stabilizuje napięcie na 3,3V
    Jeśli napięcie wejściowe będzie wynosić np. 2V to na wyjściu będzie też 2V?
    Pytam się, ponieważ przy różnej głośności muzyki napięcie się zmienia.
    Jakie maksymalne napięcie ten układ wytrzyma?
  • #14 4905485
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Poczytaj trochę więcej o stabilizatorach scalonych z regulowanym napięciem wyjściowym. Jeżeli na wejściu będzie 2V (min 1,25V) to na wyjściu nie będzie więcej jak 2V. Noty katalogowe podają min próg 1,2 a max 37V na wejście.
    Nie do końca rozumiem jak ma działać ten układ (twój schemat) co ma to wspólnego z mruganiem LED-a w rytm muzyki?. Chcesz to wszystko sterować ze wzmacniacza? Może jestem w błędzie ale raczej nie odpali taki sposób sterowania.
  • #15 4906703
    SeaDog
    Poziom 10  
    Przed stabilizatorem narysowałem symbol rezystora suwakowego, ale to ma być potencjometr (pomyłka w rysowaniu).
    Tym potencjometrem będę regulował napięcie dopływające do LM.
    Im muzyka będzie głośniejsza, tym większe napięcie wejściowe. Na wyjściu układu napięcie będzie obniżone przez
    rezystor do 2V i wszystkie diody będą się świecić.
    Potencjometrem obniżę napięcie dopływające do układu, w wyniku czego na wyjściu napięcie będzie
    mniejsze. Sygnał ma dużą modulację, więc diody będą mrugać w rytm muzyki.
  • #16 4907010
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Poszukaj czegoś na temat wskaźników wysterowania itp.
    Ten pomysł z potencjometrem na wejściu LM nie jest dobry. Zerknij jeszcze raz na PDF-a LM117.
  • #17 4908493
    SeaDog
    Poziom 10  
    Chcę zrobić tak, żeby wszystkie diody naraz mrugały w rytm muzyki.
    Jak na wyjściu LM będzie 3,3V - zmniejszone przez rezystor do 2V, to diody będą się świecić cały czas.
    Po to ten potencjometr, żeby obniżyć napięcie wejściowe. Skoki napięcia, będą powodowały mruganie diod.

Potencjometr jest w złym miejscu? Mam go umieścić na gałęzi ADJ?
    Tak w ogóle za co ta gałąź jest odpowiedzialna?

Przejrzałem jeszcze raz noty LM 117, ale nic z tego nie rozumiem.
  • #18 4919474
    SeaDog
    Poziom 10  
    Witam, zmieniłem trochę schemat. Postanowiłem zrobić iluminofonie 3 kolorową z 36 diod.
    Będzie 12 diod z każdego koloru, czyli 12 czerwonych, 12 bursztynowych (amber) i 12 niebieskich.
    Chcę zrobić tak, żeby odpowiednie diody zapalały się przy określonej częstotliwości.

Filtr dolnoprzepustowy dla diod czerwonych
    Filtr środkowo przepustowy dla diod bursztynowych
    Filtr górnoprzepustowy dla diod niebieskich

D1 - 2V / 20mA
    D2 - 2V / 20mA
    D3 - 3V / 20mA

Maksymalny prąd to 720mA. Układ LM wytrzyma 800mA. Zastanawiam się nad rezystorem
    obniżającym napięcie umieszczonym przed każdą diodą (takie rozwiązanie będzie chyba lepsze).

Dla filtru środkowo przepustowego zamiast cewki mogę dać rezystor?
    Czy taki układ zadziała?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu układu diod LED migających w rytm muzyki, zasilanych ze wzmacniacza i stabilizowanych napięciem 3,3V za pomocą układu LM117. Poruszono kwestie rozkładu prądu w gałęziach równoległych diod, gdzie prąd nie rozkłada się idealnie równomiernie ze względu na różnice parametrów i temperatury diod, co może prowadzić do przeciążenia pojedynczych elementów. Podkreślono konieczność stosowania rezystorów ograniczających prąd przed każdą diodą, mimo stabilizacji napięcia, aby zapobiec uszkodzeniom i nadmiernemu nagrzewaniu się rezystorów. Wyprostowanie napięcia przed stabilizatorem jest zalecane, aby chronić układ przed odwrotną polaryzacją. Omówiono również zasady działania stabilizatora LM117, jego ograniczenia prądowe (ok. 800mA) oraz wpływ napięcia wejściowego na napięcie wyjściowe, co ma znaczenie przy modulacji sygnału muzycznego. Zwrócono uwagę, że potencjometr powinien być stosowany na odpowiedniej gałęzi (ADJ) stabilizatora, a nie na wejściu, aby prawidłowo regulować napięcie wyjściowe. W końcowej fazie autor planuje rozszerzyć projekt do iluminofonu trójkolorowego z filtrami pasmowymi dla różnych kolorów diod, zastanawiając się nad zastosowaniem rezystorów zamiast cewek w filtrze środkowoprzepustowym. Całość wymaga dalszej nauki podstaw elektroniki, znajomości praw Kirchhoffa i Ohma oraz korzystania z not katalogowych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA