logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Blaupunkt do seryjnych głośników i ocena jakości dźwięku?

sznedi 10 Mar 2008 17:28 1133 7
REKLAMA
  • #1 4893768
    sznedi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Panowie mam pytanie co sadzicie o tym sprzecie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323063168
    i w jaki sposob mam go podlaczyc pod radyjko ???? prosze pomocy :D z gory dzia

aktualnie w aucie mam seryjne glosniki z przodu sredniotonowe i tweetery a na tyle dwa phonocarsy basowe jestem zadowolony ale przy glosniejszym sluchani tapicerka odgrywa swoje dzwieki ...
  • REKLAMA
  • #2 4893870
    cizora
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    aktualnie w aucie mam seryjne glosniki z przodu sredniotonowe i tweetery a na tyle dwa phonocarsy basowe jestem zadowolony ale przy glosniejszym sluchani tapicerka odgrywa swoje dzwieki ...

Rozumiem że jeżeli zamieścisz mocniejsze nagłośnienie to tapicerka nie będzie odgrywała swoich dźwięków;)

A tak na poważnie nie jestem zwolennikiem ani tub ani głośników wielodrożnych.
    Moja rada jest następująca za te pieniądze kup sobie osobno wzmaka niskośrednio jakieś np STX do przednich drzwi jakieś tweeterki i w zupełności CI starczy chyba że będziesz chciał mieć pożądne wzmocnienie niskich tonów wtedy można zaprojektować jakiegos suba( chyba że sie uprzesz na tube-kwestia upodobania)
    Pamiętaj idąc na koncert całe nagłośnienie masz przed sobą a TY praktycznie z tym sprzętem jaki zamówisz oprócz tweeterków wszystko będziesz miał za plecami.Już sobie wyobrażam jak pasażerwie będą kazać CI ściszać muze ;)
    Zastanów się to jest tylko moje zdanie ;)
    Jeżeli będzies miał pytania śmiało zadawaj.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4895452
    sznedi
    Poziom 10  
    mam nadzieje ze juz nie bedzie grala tapicerka ...kupilem mate wygluszajaca i zobaczymy glosniczki 6*9 chce w półkę zamontowac ale nie wiem jak to zrobic z tym sprzetem moze mi pomozesz:)
  • REKLAMA
  • #4 4895526
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    2 kanały w wzmacniaczu na głosniki a pozostałe 2 w mostek i pod subwoofer.Tylko nie licz na jakosć bo to typowe klocki do robienia hałasu.
  • #5 4898060
    sznedi
    Poziom 10  
    to chyba kolega nie zabardzo sie zna na tym temacie widze :D
  • REKLAMA
  • #6 4898888
    jever 23
    sznedi napisał:
    to chyba kolega nie zabardzo sie zna na tym temacie widze :D
    Jeżeli uważasz że głosniki 6*9 i subwoofer w kształcie walca oraz wzmacniacz w zestawie za 400 zł klepane przez chinczyka za miske ryżu potrafią zagrać na wysokim poziomie to gratuluje słuchu. Posłuchaj porządnego zestwau odseparowanego zamontowanego w odpowiednio przygotowane drzwi, zasilany przez dobrą koncówke na którą jest podawany sygnał z dobrej jakosciowo jednostki centralnej a wtedy możemy porozmawiac o tym kto się zna a kto nie.
  • #7 4899181
    sznedi
    Poziom 10  
    widac wlasnie to swiadczy jakim jestes profesjonalista w tym o czym piszesz bo moze wypadalo by spytac co w tym aucie juz jest :) no ale coz ...
  • #8 4899211
    jever 23
    To prosze oświec mnie 'profesjonalisto" co to za samochód.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sprzętu Blaupunkt do seryjnych głośników samochodowych oraz oceny jakości dźwięku. Użytkownik posiada seryjne głośniki średniotonowe i tweetery z przodu oraz dwa basowe Phonocar z tyłu, jednak przy głośniejszym słuchaniu tapicerka generuje niepożądane dźwięki. Zalecane jest zastosowanie wzmacniacza nisko-średniotonowego (np. STX) do przednich drzwi oraz osobnych tweeterek, co powinno poprawić jakość dźwięku bez konieczności stosowania tub czy wielodrożnych głośników. Wzmacniacz z zestawu Blaupunkt ma 4 kanały, z których dwa można mostkować pod subwoofer, jednak jakość tego typu tanich zestawów jest krytykowana jako niska i nadająca się raczej do generowania hałasu niż do wysokiej jakości odsłuchu. Wskazano, że dobre nagłośnienie wymaga odpowiednio przygotowanego montażu w drzwiach, dobrej końcówki mocy oraz wysokiej jakości jednostki centralnej. Wymiana tapicerki na matę wygłuszającą może ograniczyć niepożądane rezonanse. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące montażu głośników 6x9 w półce oraz krytyka tanich zestawów chińskich pod względem jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA