logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pisk alternatora w głośnikach po podłączeniu RCA do wzmacniacza - jak usunąć?

mrk69 12 Mar 2008 11:02 1193 7
REKLAMA
  • #1 4899939
    mrk69
    Poziom 10  
    Witam wszystkich :D Problem jest następujący: Radio ma wyjście RCA na wzmacniacz, gdy podłącze Chinche od wzmaka do radia to słychać w głośnikach pisk alternatora. Gdy odłączę problem ustaje, ale oczywiście nie gra wzmacniacz. Tak samo kiedy kable podłączone do radia odepnę od wzmacniacza to pisk ustaje. Wczoraj odłączyłem od wzmacniacza masę, ale on nadal działał biorąc masę z Chinchy, bo gdy je odłączyłem to się wyłączył. Czego to wina? Kupiłem nowe grube Chinche za 60 zł i nic...dalej to samo, restart radia zrobiłem i nic. Jakieś przebicie Chinch - masa? Na kablu szukać? Możliwe, że gdzieś pod plastikami kabel się przyciął do karoserii?
  • REKLAMA
  • #2 4899954
    erbunio
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Może masa była źle przykręcona. Spróbuj przykręcić masę do śruby od pasów bezpieczeństwa. NAjpierw postaraj się wtrzeć w tym miejscu lakier. Jeszcze lepiej jeśli masę ciągnie sie wprost ze źródła. A jaki to wzmacniacz? Jakiej grubośći masz kable prądowe?
  • REKLAMA
  • #3 4900038
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    zobacz czy radio masz sprawne... miałem juz takie cos u siebie. przyczyna prosta w radiu przytopily sie kabelki od rca... a czemu nikt nie wie :D
  • #4 4900048
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Jakie radio i wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #5 4900140
    dr.samoZŁO
    Poziom 13  
    zwarcie w radiu, lub na wejsciu w wzmacniaczu, podłącz tylko 1 chinch w 1 i 2 gniazdo i zobacz czy bedzie dalej piszczalo
  • #6 4900148
    mrk69
    Poziom 10  
    Wzmacniacz BP GTA 2, a radyjko BP bringhton mp 27.
    Zasiłka do wzmaka ~ 0,4 - 0,5 cm i chinch tak samo prowadzone w każdy po innej stronie auta.

Dodano po 49 [sekundy]:

dr.samoZŁO napisał:
    zwarcie w radiu, lub na wejsciu w wzmacniaczu, podłącz tylko 1 chinch w 1 i 2 gniazdo i zobacz czy bedzie dalej piszczalo
    piszczy przy włożeniu w obojętnie które :cry:
  • REKLAMA
  • #7 4900163
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    zobacz na innym wzmacniaczu czy cos takiego wystepuje jesli tak to radyjko do naprawy...
  • #8 4900183
    mrk69
    Poziom 10  
    kris1990r napisał:
    jesli tak to radyjko do naprawy...

Ok dzieki obadam, na szczescie radyjo na gwarancji jeszcze:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na pojawiającym się piszczeniu alternatora w głośnikach po podłączeniu wyjścia RCA radia do wzmacniacza. Piszczenie ustaje po odłączeniu kabli RCA lub masy wzmacniacza, jednak wzmacniacz nadal działa, biorąc masę z przewodów RCA. Próby rozwiązania obejmowały wymianę kabli RCA na nowe, restart radia oraz sprawdzenie masy wzmacniacza. Sugerowano, że przyczyną może być niewłaściwe uziemienie (masa) – zalecano przykręcenie masy do punktu bezpośrednio na karoserii po usunięciu lakieru lub bezpośrednio ze źródła zasilania. Możliwe jest również zwarcie w radiu lub na wejściu wzmacniacza, co można zweryfikować podłączając pojedynczy kabel RCA. Wskazano, że radio może mieć uszkodzone przewody RCA wewnątrz, co powoduje zakłócenia. Wzmacniacz BP GTA 2 oraz radio BP Brighton MP 27 zostały podane jako używane urządzenia. Problem występuje niezależnie od tego, który kabel RCA jest podłączony. Zalecane jest przetestowanie wzmacniacza z innym radiem, aby wykluczyć uszkodzenie radia, które jest jeszcze na gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA