logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja nagrzewnicy w Renault Megane 1.6 16V 1999 - parujące szyby

zamerozo 12 Mar 2008 22:08 10895 9
REKLAMA
  • #1 4902524
    zamerozo
    Poziom 1  
    Witam mam mały problem od jakiegos czasu mocno paruja mi szyby boczne.. Wymieniłem filtr kabinowy ale to nic nie pomogło. Nie mam klimatyzacji ani wilgoci w aucie. Znajomy mowi ze padła mi nagrzewnica. Moze ktos mi powie gdzie sie ona znajduje. A tak wogóle jakie sa objawy uszkodzonej nagrzewnicy czy to moze byc spowodowane parowaniem szyb..?
  • REKLAMA
  • #2 4902622
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Jak by Ci padła nagrzewnica to albo by Ci wyciekł cały płyn z układu chłodniczego albo ( gdyby się zapchała ) leciało by Ci wyłącznie zimne powietrze. Myślę że masz włączony tz. obieg zamknięty. Powietrze czerpane jest z wnętrza kabiny a nie z zewnątrz. Właśnie włączenie nawiewu z włączoną funkcją obiegu zamkniętego powoduje parowanie szyb...

Ale mogę się mylić co do konkretnej przyczyny parowania szyb w Twoim przypadku...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4902846
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    u mnie w 19-stce właśnie zaczeła puszczać nagrzewnica i ciągle mam zaparowane szyby jak dam ogrzewanie na maxa, i widać że to płyn chłodniczy bo szyby mam tłuste
  • #5 4919320
    nokian45
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Koniecznie pilnuj płyn chłodniczy - jeżeli nie będzie zadnych ubytków to znaczy że nie nagrzewnica. Wymieniałem nagrzewnicę w Seacie Toledo (katorga!) miałem ten sam problem, jak zobaczyłem że ubywa płynu w zbiorniczku to juz wiedziałem że to jest to, a przede wszystkim jeżeli to nagrzewnica to będziesz miał w kabinie specyficzny zapach płynu chłodzącego. Koniecznie sprawdź czy nie masz wody gdzieś pod dywanikami lub pod wykładziną często i tak się zdarza.
  • REKLAMA
  • #6 5663813
    jerom
    Poziom 10  
    Witam! Masz albo uszkodzony mechanizm przełączania obieg wew/zew albo zbyt mało płynu w układzie chłodzenia. Ja miałem uszkodzony mechanizm
  • REKLAMA
  • #7 5674642
    Dudi_1981
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    A nie leje ci sie woda do środka ?
    Pozdro
  • #8 5680830
    kumar1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    moi przedmówcy praktycznie wyczerpali temat ale co do obiegu wewnętrznego w megance, to lubi się rozlecieć silniczek zamykający obieg powietrza. Niestety dostęp do niego jest paskudny. Znajduje się pod podszybiem od strony kierowcy. Trzeba zdemontować wycieraczki i pod tmi wszystkimi plastikami siedzi jedna z możliwych przyczyn Twoich problemów. Pozdrawiam.
  • #9 5825605
    jerom
    Poziom 10  
    I tu kumar1 ma rację.
  • #10 5868603
    fredzik1508
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    przyczyna tego rowniez moze byc to ze szyby od srodka sa tluste wystarczy je umyc plynem do szyb na bazie alkoholu i powinno pomoc. Mi tez parowaly i umylem je od srodka i od tamtej pory nie paruja
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Renault Megane 1.6 16V z 1999 roku problem parujących szyb bocznych może mieć różne przyczyny. Uszkodzona nagrzewnica może powodować parowanie szyb, zwłaszcza gdy jest nieszczelna i wycieka płyn chłodniczy, co objawia się tłustymi śladami na szybach oraz specyficznym zapachem w kabinie. Jednak brak ubytków płynu chłodniczego i wilgoci w aucie wskazuje, że nagrzewnica może być sprawna. Częstą przyczyną jest włączony obieg zamknięty powietrza, który powoduje cyrkulację wilgotnego powietrza z wnętrza kabiny i parowanie szyb. W Renault Megane mechanizm przełączania obiegu wewnętrznego i zewnętrznego, w tym silniczek zamykający obieg powietrza, może ulec uszkodzeniu; znajduje się on pod podszybiem od strony kierowcy i jest trudno dostępny. Dodatkowo, tłuste osady na szybach od środka mogą potęgować parowanie, dlatego zaleca się ich dokładne umycie środkiem na bazie alkoholu. Warto także sprawdzić poziom płynu chłodniczego oraz obecność wilgoci pod dywanikami i wykładziną, aby wykluczyć inne źródła problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA