logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić napięcie na nóżce 36 woltomierza AVT2004?

Kamra 13 Mar 2008 19:52 1367 10
  • #1 4905557
    Kamra
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zaznaczam ze jestem bardzo początkującym amatorem wiec proszę o wyrozumiałość.
    Zrobiłem woltomierz według tego schematu http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2004.pdf
    Na oryginalnych płytkach.
    1 za pomocą potencjometru nie idzie ustawić napięcia na nóżce 36 mam 2 V a powinno być 1 V
    2 jak go podłączyć do zasilacza jak on ma tylko + i – do zasilania gdzie podaje się 5 V a gdzie podłączyć zasilacz żeby pokazywało napięcie na wyjściu??
    Zasilacza mam taki http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2001.pdf
    Proszę o pomoc jak to zgrać żeby pokazywało napięcie .
  • #2 4905604
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    sprawdź czy r3 i r5 są robrze dobrane, podłączenia masz podane na schemacie zasilacza, potrzebujesz chyba dwóch kitów AVT2004.
  • #3 4905797
    Kamra
    Poziom 11  
    jajek92 napisał:
    sprawdź czy r3 i r5 są robrze dobrane, podłączenia masz podane na schemacie zasilacza, potrzebujesz chyba dwóch kitów AVT2004.

R3 i R5 są takie jak na schenacie a co do podłaczenia to według schematu zasilacza nie zabardzo bo nie wiem czy podłaczyć to tam gdzie jest wejsie na 5 v czy gdzieś indziej
  • #4 4905834
    jajek92
    Poziom 23  
    zdaje mi się że do Z2 trza podłączyć, poczytaj te opisy kitów tam powinno się wszystko znaleźć
  • #5 4905964
    Kamra
    Poziom 11  
    jajek92 napisał:
    zdaje mi się że do Z2 trza podłączyć, poczytaj te opisy kitów tam powinno się wszystko znaleźć

Czytałem opisy i Z2 ma być zwarte
  • #6 4906056
    jajek92
    Poziom 23  
    to poczytaj jeszcze raz tam jest wszystko napisane, tylko w języku technicznym, może dla ciebie jest problemem,
  • #7 4908657
    Kamra
    Poziom 11  
    jajek92 napisał:
    to poczytaj jeszcze raz tam jest wszystko napisane, tylko w języku technicznym, może dla ciebie jest problemem,

Super gość z ciebie dzieki o takiej pomocy marzyłem
  • #8 4909135
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Z artykułu wynika że ten woltomierz jest na zakres 200mV, a więc pomiędzy nóżkami
    35 i 36 powinieneś ustawić 100mV. Skąd więc ten 1V? Przerabiałeś moduł na zakres 2V?
    Napięcie mierzone podłączasz pod HI i LO. Tylko że ten miernik musi mieć oddzielny
    zasilacz odseparowany od reszty pozostałej elektroniki w której dokonujesz pomiarów.
  • #9 4909255
    Kamra
    Poziom 11  
    szod napisał:
    Z artykułu wynika że ten woltomierz jest na zakres 200mV, a więc pomiędzy nóżkami
    35 i 36 powinieneś ustawić 100mV. Skąd więc ten 1V? Przerabiałeś moduł na zakres 2V?
    Napięcie mierzone podłączasz pod HI i LO. Tylko że ten miernik musi mieć oddzielny
    zasilacz odseparowany od reszty pozostałej elektroniki w której dokonujesz pomiarów.

Przerobiłem go zgodnie z opisem podmieniając R1 na 47k i C3 470 nF
    Wiec czy mogę go zasilić z tych 5V które mam w tym zasilaczu do którego dałem link a HI LO podłączyć do zacisków + -
  • Pomocny post
    #10 4909511
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Jak zakres ma być 2V to pomiędzy nóżkami 35 i 36 powinieneś ustawić 1V. Napięcie to
    powinno być stabilne. Jeśli delikatne poruszenie potencjometrem powoduje spory skok
    napięcia to cały moduł może mieć niestabilne pomiary. Możesz wtedy zmienić rezystory
    R3 na 100k i R5 na 47k. Regulacja powinna być wtedy dokładniejsza. Miernik zasilasz z
    dodatkowego zasilacza który jest dostępny w zasilaczu którego link podałeś, a dokładniej
    z gniazda Z2. Pod gniazdo Z7 podłączasz końcówki pomiarowe miernika, ale nie
    bezpośrednio tylko przez dzielnik ponieważ miernik mierzy max. 2V. Możesz równolegle
    z końcówkami wejściowymi miernika połączyć rezystor 10k, a za nim, na doprowadzeniu
    HI szeregowo z mierzonym napięciem rezystor 1M. W ten sposób będziesz miał zakres 200V.
    Jeśli wartość mierzonego napięcia będzie się nieco różnić od wskazań miernika
    wzorcowego, to możesz to skorygować potencjometrem PR1. Rezystory dzielnika muszą
    być lepsze 1% a nie typowe 5%.
  • #11 4914646
    Kamra
    Poziom 11  
    szod napisał:
    Jak zakres ma być 2V to pomiędzy nóżkami 35 i 36 powinieneś ustawić 1V. Napięcie to
    powinno być stabilne. Jeśli delikatne poruszenie potencjometrem powoduje spory skok
    napięcia to cały moduł może mieć niestabilne pomiary. Możesz wtedy zmienić rezystory
    R3 na 100k i R5 na 47k. Regulacja powinna być wtedy dokładniejsza. Miernik zasilasz z
    dodatkowego zasilacza który jest dostępny w zasilaczu którego link podałeś, a dokładniej
    z gniazda Z2. Pod gniazdo Z7 podłączasz końcówki pomiarowe miernika, ale nie
    bezpośrednio tylko przez dzielnik ponieważ miernik mierzy max. 2V. Możesz równolegle
    z końcówkami wejściowymi miernika połączyć rezystor 10k, a za nim, na doprowadzeniu
    HI szeregowo z mierzonym napięciem rezystor 1M. W ten sposób będziesz miał zakres 200V.
    Jeśli wartość mierzonego napięcia będzie się nieco różnić od wskazań miernika
    wzorcowego, to możesz to skorygować potencjometrem PR1. Rezystory dzielnika muszą
    być lepsze 1% a nie typowe 5%.

Wielkie dzięki za wskazówki działa już wszystko POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem napięcia na nóżce 36 woltomierza AVT2004 wykonanego według oryginalnego schematu. Użytkownik nie może ustawić napięcia 1 V, otrzymując 2 V, oraz ma wątpliwości co do prawidłowego podłączenia zasilacza AVT2001, który posiada tylko zaciski + i – oraz wyjście 5 V. Zalecenia obejmują sprawdzenie wartości rezystorów R3 i R5, które mogą wymagać zmiany na 100k i 47k dla stabilniejszej regulacji. Woltomierz przerobiono na zakres 2 V poprzez wymianę R1 na 47k i C3 na 470 nF, co wymaga ustawienia napięcia 1 V pomiędzy nóżkami 35 i 36. Zasilanie modułu powinno pochodzić z oddzielnego, odseparowanego zasilacza, najlepiej z gniazda Z2 w zasilaczu AVT2001. Pomiar napięcia wykonuje się podłączając końcówki HI i LO do odpowiednich zacisków, jednak ze względu na maksymalny zakres 2 V miernika, zaleca się stosowanie dzielnika napięcia z rezystorami 10k i 1M, co pozwala na pomiar wyższych napięć (np. do 200 V). Dokładność pomiaru można poprawić potencjometrem PR1 oraz stosując rezystory o tolerancji 1%. Po zastosowaniu tych wskazówek woltomierz działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA