logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić silnik dmuchawy Renault Laguna i tranzystory IRF P044?

Asteroid 14 Mar 2008 10:17 7221 3
REKLAMA
  • #1 4907397
    Asteroid
    Poziom 20  
    Ocena: 188
    Witam mam taki problem kolega dał mi do naprawy silnik dmuchawy identyczny jak w linku poniżej !

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic434704.html

Nie działa wcale cewki są wporządku ! Mam pytanie gdzie podac + i - aby sprawdzic go na stole ponieważ niemam możliwości podłączenie go do samochodu ponieważ kolega wyjechał ! Jak sprawdzic te tranzystory IRF P044 ? Proszę o poradę !
  • REKLAMA
  • #2 4907603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4907659
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jeśli kolega dał do naprawy silnik to sprawa chyba nie tak znowu skomplikowana. Kolega sam pisze, że uzwojenia sprawne a więc jeszcze szczotki. Wprawdzie tego rozwiązania nie trenowałem ale do silnika jest dołączony regulator obrotów na tranzystorach (klimatyzacja automatyczna) który jest zasilany/sterowany z modułu klimatyzacji. A więc tranzystory mają być sprawne czyli kontrola właściwa dla nich. Na sterownik nie masz wpływu, chociaż można by próbować symulować sterowanie. Z tego co widziałem tranzystory pracują równolegle co nie oznacza, że w jednym czasie. I jak już napisano zdarza się w tych układach marne połączenie na złączu co warto sprawdzić.
  • #4 4907729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA