logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór i montaż centralnego zamka do Seicento - jakie marki i co w zestawie?

scig 25 Wrz 2002 19:50 25517 21
  • #1 47479
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jak sie za to zabrac? Jaki kupic centralny? tzn oczywiscie na 2 drzwi ale moza polecacie jakies konkretne marki (w kazdym razie zeby bylo w miare niedorogo). No i teraz inna sprawa. Co powinno byc w takim zestawie? Silowniki, jakas centarlka chyba, prowadnice? I jak sie za to wziasc tzn gdzie umiescic centralny jak poprowadzic przewody do drzwy, o co chodzi ze jeden silownik jest master? Tzn czym sie ta jego "glownosc" objawia? Jakies sugesie?
    Pozdrofka
  • #2 47510
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Polecam uniwersalny central na dwoje drzwi.Silownik master to taki silownik ktory ma mozliwosc otwierania drugich drzwi jezeli jego otwozy sie kluczykiem.Po prostu otwierajac kluczykiem drzwi kierowcy otworzysz tez pasazerowi (poniewaz silownik master montuje sie w dzwiach kierowcy), a otwierajac drzwi pasazera dzwi kierowcy pozostana zamkniete.
    Co do prowadzenia kabli to proponuje udac sie do sklepu z czesciami do pralek i kupic dwie gumy do odpowietrzenia bebna do pralki wiatki albo tamat.Ja wywiercilem dziury w dzwiach i w slupkach wlozylem te gumy i wyglada jak oryginal.
    Pozdrawiam.
  • #3 47739
    pimurban
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mogę Ci to zrobić za przystępną cenę. Daj e-mail to udzielę Ci dalszych informacji.
    Pozdrawiam.
  • #4 47740
    scig
    Poziom 13  
    scig(_at_)poczta.onet.pl a z kad jestes?
    Pozdrofka
  • #5 50179
    marqs68
    Poziom 12  
    Cześć do seicento są specjalne siłowniki bo uniwersalne nie wchodzą w drzwi :) mam sczemat elektryczny takiego zamka
  • #6 50572
    mario
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Do tego najlepiej włożyć fiatowskie siłowniki ( oryginał do Seicento - koszt ok. 70zł ). Montuje się bezpośrednio do zamka.Żadnych cięgien , żadnych regulacji , cicho chodzi , żadnych problemów. I do tego obojętnie jaki sterownik. Całkowity koszt ok 170zł.
  • #7 61844
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja montowałem w Seicento zamek centralny z alarmem

-zamek centralny uniwersalny koszt ok 40zl, trzeba skrocic drut otwierający od siłownika do tego cycka w drzwiach i nieco go wygiąć, zasada działania polega(wersja z elektrycznymi szybami) ze ten drucik jest polaczony prostopadle do cięgna na ktorym nabity jest cycek a siłownik przykręcony jest pod ta sama śrubę co silnik do elektrycznych szyb, kabel mozna było puścic w drzwiach wykorzystując tradycyjny otwor oraz gumke(bez skojarzeń, tak wyszło). :lol: regulacje sa troche czasochłonne bo straciłem na to 3 godziny, ale sam kombinowałem zeby to działało, jak bedzie trzeba to moge jakies zdjecie tego zrobic :wink: reszte trzeba podlaczyc do urządzenia sterującego albo alarmu i gitara gra 8)
  • #8 61858
    Boxer
    Poziom 11  
    Kup zestaw centralnego zamka firmy Mat.Z mojego doświadczenia powiem Ci, że nie bedziesz miał problemów na przyszłość z siłownikami.Odnośnie instalacji elektrycznej to jest wszystko pieknie w instrukcji na malowane.Natomiast po stronie mechanicznej troche sie pomeczysz(mało miejsca, trudny dostep) z umiejscowieniem siłowników i wyginaniem, skracaniem połączen(drut) siłownik-zamek samochodu.Zdjecia kolegi napewno by ci bardzo pomogły.
  • #9 63020
    modek
    Poziom 12  
    ZDECYDOWANIE NIE POLECAM UNIWERSALNEGO centralnego zamka do CC.Roboty przy tym więcej niż to jest warte. Kup lepiej zestaw przeznaczony do CC,jest opis montażu,więc praca będzie prostrzai szybsza. :D :D :D
  • #10 67186
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Siłowniki można kupić na dowolnym szrocie, po dychu za komplet (nawet trzeci, do tylnych drzwi) sterowanie dorzucą gratis. Montaż, jak wiadomo metodą własnych patentów.
  • #11 69370
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    do cienkiego też wejdzie? Pioter, napisałeś że cały komplet kupi się za 10 zł, czy coś źle przeczytałem?
  • #14 69416
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Z tym MASTER to sprawa wygląda ciut i naczej. Zgodzę się tylko z tym, ze montowany jest od kierowcy, rózni się tym, że ma 3 położenia: otwarte, zamknięte, zabezpieczone. Dopiero w tym trzecim położeniu blokuje możliwość otwarcia z innego punktu niż drzwi kierowcy.
    I jeszcze jedno: fabryczny central w momemcie zamykania drzwi od kierowcy otworzy zamki jeśli wcześnie zostały zamknięte pypciem. To ma uchronić przed zamknięciem auta z kluczykami w stacyjce.
  • #16 69442
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    no dobra, za ile kupie najtańsze siłowniki(mogą być ze szrotu, byle sprawne i chodziły bez problemu)?
  • #17 69455
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    polecam hurtownie HERO w Modlnicy koło Krakowa cena siłowników ok20 zł
  • #18 69461
    dioda5
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Całkiem nie zła oferta cenowa jest w wysyłkowej firmie www.tridex.com.pl
    Warto nawet z ciekwawości.
  • #19 2714836
    michael86
    Poziom 12  
    A czym sie różnią te kompelty ze sprzęgiełkiem? oprócz tego ze nie obciązają zamka przy otwieraniu, i czy wogóle opłaca sie je kupować? Chce ja zamontować do Uno z tego co wiem tam pasują wszystkie...
    Pozdrawiam
  • #20 2715330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 2718554
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    koszt jednego siłownika do SC to ok 50 zl, wkręcasz go w zamek i masz spokój na dugie lata, absolutnie nie polecam uniwersalnych, wałkowałem ten temat kilka razy, pozdrooofka :)

Dodano po 58 [sekundy]:

P.S. na wolumenie napewno kupisz takie siłowniki ;)
  • #22 6778199
    MaRcInEk0208
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Kupiłem uniwersalny centralny zamek do SC i nie wiem po co są te blaszki takie co były w komplecie... może mi ktoś pomóc..? Z góry dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Do montażu centralnego zamka w Seicento najlepiej używać dedykowanych siłowników fiatowskich, które montuje się bezpośrednio do zamka, eliminując potrzebę stosowania cięgien i regulacji. Koszt jednego siłownika to około 50-70 zł, a cały zestaw można skompletować za około 170 zł. Uniwersalne centralne zamki są mniej polecane ze względu na trudności montażowe i potencjalne problemy eksploatacyjne. W zestawie powinny znajdować się siłowniki (w tym jeden master montowany w drzwiach kierowcy), centrala sterująca oraz elementy montażowe. Siłownik master ma trzy pozycje (otwarte, zamknięte, zabezpieczone) i umożliwia otwarcie obu drzwi kluczykiem od strony kierowcy, blokując jednocześnie otwarcie z drugiej strony. Do prowadzenia przewodów stosuje się gumowe przepusty, np. z części do pralek, które zabezpieczają kable w drzwiach. Montaż wymaga wiercenia otworów i odpowiedniego ułożenia przewodów, co bywa utrudnione ze względu na ograniczoną przestrzeń. Warto rozważyć zakup gotowych zestawów dedykowanych do Seicento, które zawierają instrukcję montażu i ułatwiają instalację. Alternatywnie można kupić używane siłowniki ze szrotu w cenie około 10-20 zł za komplet. Niektóre firmy oferują zestawy centralnych zamków z alarmem, które integrują sterowanie zamkami z systemem zabezpieczeń. Przy montażu należy zwrócić uwagę na poprawne ustawienie cięgien i ewentualne regulacje, aby zapewnić płynną i cichą pracę zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA