logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żyrandol, włącznik, nie mogę się w tym połapać

michallos 16 Mar 2008 12:51 4287 8
  • #1 4914825
    michallos
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Wprowadziłem się do mieszkania, w którym w jednym pokoju nie ma światła :) I nie mogę się za bardzo połapać jak to podłączyć bo jakoś tak dziwnie jest zrobione.

Mam taki stary włącznik, w którym są cztery śróby do podłączania kabli. Do prawej dolnej są podłączone 2 przewody - niebieski i zielony. Do lewej dolnej czarny, lewa górna czarny, prawa górna - brązowy.

Do tego włącznika zewnętrzna część ma takie metalowe złącza - 3. Dwa są u góry i jeden skręcony w lewą stronę na dole(tak, że nie łączy się z tym zaciskiem, gdzie są podczepione zielony i niebieski kabel)

W kostce od sufitu mam 3 kable. Czarny, niebieski i czerwony.
    Do kostki nic nie jest przypięte.

Mam miernik. Jak Dotykam czarnego - dolnego lewego kabla i dowolnego innego to pokazuje mi 125V. Jak niebieskiego(prawy dolny) i dowolnego z górnych(czarnego lub brązowego) to w okolicach 20V

Jeśli ktoś może mi jakoś pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Jak coś jeszczę muszę sprawdzić to proszę pisać :)
  • #2 4914913
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ta isntalacja przygotowana jest pod żyrandol z wyborem przełaczania lub właczania np. jeśli jest żyrandol na 3 żarówki to stosując włacznik podwójny odpowiednio dobrze połączony można włączać jedną żarówkę jak potrzeba albo dwie lub jedną + dwie =trzy-całość. Jaki masz ten żyrandol? W puszcze od włącznika wg tego co zrozumiałem jak napisałeś to masz 5 żył, dwie to dopływ napięcia 230V "L"-faza i "N"-neutralny(stare "0") i trzy to od sufitu/żyrandola tak?. Więc jak masz żyrandol np na 3 żarówki i chcesz by było tak jak wczesniej opisałem to: kup podwójny włącznik i do wspólnego podziałowego styku daj faze "L", neutralny "N" zaś podłącz z niebieskim od sufitu, natomiast wyjściowe z włącznika (dwa) podłazc do czerwonego i czarnego z sufitu, żyrandol musisz wtedy zrobić na 3 wyjscia(jedno od jednej żarówki, drugie wspólnie od dwóch żarówek, trezcie wspólnie dla "N" od wszystkich żarówek) i Wspólny od "N" połącz z niebieskim na suficie i czerwony np jednego od jednej żarówki i czarny od wspólnego do dwóch żarówek) PRZED TĄ OPERACJĄ WYŁĄCZ NAPIĘCIE W INSTALACJI BYŚ SIĘ NIE ZAŚWIECIŁ PRZYPADKIEM-TO DLA TWEO BEZPIECZEŃSTWA!!! Myślę, że trafiłem w Twój problem.
  • #3 4914940
    michallos
    Poziom 10  
    Tak, tylko na suficie mam jeszcze kabel czerwony(jeden z tych trzech) w przełączniku go nigdzie nie ma.

Tak, mam 5 przewodów w tym 2 są połączone razem teraz w przełączniku a reszta do oddzielnych styków

Jak mam sprawdzić które kable są które. Nie znam się na tym a nie chce spalić domu albo instalacji :). Mam miernik więc potrzebuje takiej trochę łłopatologicznej instrukcji jak to podłączyć.

Co do żyrandola to chcę założyć taki najprostrzy na jedną żarówkę - mieszkanie studenckie, malusieńki pokoik.

I dlaczego na mierniku pokazują mi się takie dziwne napięcia? 120V? Mieszkam w Polsce :)
  • #4 4915053
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Kolego Weź sobie elektryka niech ci to podłączy ,bo to co Opisałeś to nic
    nam nie wyjaśnia.Elektryk zrobi ci to bezpiecznie i skutecznie.
  • #5 4915066
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Poszukaj nad wyłącznikiem puszki łączeniowej. Zapewne tam ukrywa się czerwony przewodzik.
  • #6 4915106
    michallos
    Poziom 10  
    Elmont napisał:
    Kolego Weź sobie elektryka niech ci to podłączy ,bo to co Opisałeś to nic
    nam nie wyjaśnia.Elektryk zrobi ci to bezpiecznie i skutecznie.

Nie stać mnie na elektryka :) Narazie miałem prąd pół roku z lampki takiej na biórko, ale ile można wytrzymać :)

To co jeszcze powinienem napisać, aby można było łatwiej zdiagnozować?
    Ja nawet nie wiem, czy tam jakieś kable nie są uszkodzone, bo to bardzo dziwne mieszkanie i właściciel to ma je poprostu gdzieś :)

Elektryk jakby zobaczył całą instalację to by się za głowę złapał. Prąd jest poprowadzony po mieszkaniu całym przedłużaczami, w ścianach to jest tylko światło
  • #7 4915708
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Może jest gdzieś połączenie w ścianie w puszcze jak wyżej napisał jeden z użytkowników bądź też normalne połączenie izolowane zagipsowane/zacementowane w tynku i zmienia się tam kolor bo sztukateria wyszła ;-), prześwietl sobie miernikiem z syfitu do puszki włacznika i sprawdź czy nie ma tam dojścia.
  • #8 4916512
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    michallos , nad wyłącznikiem powinna być puszka , w niej może jakis szalony elektryk podłaczył przewód czerwony jako N , z twojego opisu wydaje mi się ze wyłącznik jaki masz zamontowany to typowy wyłacznik krzyżakowy . wg mnie to powinieneś znaleśc wspomniana puszkę znaleśc wskaźnikiem napiecia w niej przewód fazowy schodzący do wyłącznika z lokalizowac przewód idący od wyłacznika łaczący się z ktorymś z idącym od zyrandola , znaleśc przewód Neutralny ( bedzie szedł bezpośrednio z puszki do żyrandola ( POWINIEN miec kolor niebieski zgodnie z obowiązującymi przepisami) a jesli te czynności są za skomplikowane a nie stać cię na elektryka to popros jakiegoś kolege studenta z katedry elektryki
    powinien to wykonac bez żadnych problemow
  • #9 4916704
    michallos
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi. Jutro się w to pobawię jak będzie jasno ;)

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu pojawił się problem z podłączeniem oświetlenia w pokoju, gdzie instalacja jest nietypowa i zawiera stare elementy. Włącznik ma cztery zaciski z podłączonymi przewodami: dwa czarne, niebieski i zielono-żółty, a na suficie są trzy przewody: czarny, niebieski i czerwony, które nie są podłączone do kostki. Pomiar napięcia wskazuje 125V między czarnym dolnym przewodem a innymi oraz około 20V między niebieskim a czarnym lub brązowym. Instalacja prawdopodobnie jest przygotowana pod żyrandol z możliwością sterowania kilkoma obwodami (np. podwójny włącznik do kilku żarówek). Zalecane jest znalezienie puszki łączeniowej nad włącznikiem, gdzie może być ukryty czerwony przewód i gdzie można zidentyfikować przewody fazowe i neutralne. Wskazano, że instalacja może być wykonana jako wyłącznik krzyżakowy z pięcioma żyłami, gdzie dwie to faza i neutralny, a trzy to przewody do żyrandola. Autor planuje zamontować prosty żyrandol na jedną żarówkę i prosi o instrukcję krok po kroku, jednak zalecane jest skorzystanie z pomocy elektryka lub osoby z doświadczeniem, gdyż instalacja jest niestandardowa i może być niebezpieczna. Sugerowano także użycie miernika do lokalizacji połączeń i sprawdzenia ciągłości przewodów w puszkach oraz ewentualne poszukiwanie połączeń ukrytych w ścianach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA