logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować napięciem LM317 za pomocą Atmega8 i przycisków?

zgf1 19 Mar 2008 09:12 5106 5
REKLAMA
  • #1 4926526
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Czy istnieje jakiś sposób sterowania LM317 przez Atmege8?

Chciałbym, aby w układzie były przyciski + i -.
    Wciśniecie + zwiększałoby napięcie, a minusa zmniejszało.

Macie sugestie jak to zrobic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4926560
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    Pomysłów jest co najmniej kilka:
    1. zastosowanie potencjometra cyfrowego - wtedy nawet nie będzie potrzeby Atmega, bo wiele potencjometrów jest sterowanie za pomocą przycisków + i -. Wada - najczęściej mają małą liczbę kroków np. 32 lub 64,
    2. Skorzystanie z wyjścia PWN + filtr dolnoprzepustowy,
    3. Dodatkowy przetwornik D/A,
    4. Przetowrnik 8-bitowy wykonany jako drabinka rezystorowa.

Musisz wybrać jedną z opcji (a może ktoś podsunie jeszcze jakiś pomysł) i wtedy będzie można powiedzieć więcej.
    I określ z jaką dokładnościa i w jakim zakresie chcesz sterować napięciem wyjściowym.
  • REKLAMA
  • #3 4926569
    zgf1
    Poziom 23  
    2. Skorzystanie z wyjścia PWN + filtr dolnoprzepustowy,

To mi wydaje sie bardzo ciekawe, z tego względu, ze chciałbym moc sterować nawet dwoma LM317.
    Mogłbysśpodac przykład jak taki filtr wykonać?

Chce użyć Atmege8 tez dla innych funkcji, jak wyświetlacz i pomiar pewnych wartości.

Dokładność nie musi być duża, napięcie ma sie zmieniać od 4-11V może zmieniać sie ono w skokach.

[Proszę poprawić pisownię. Edycja postu za pomocą przycisku "zmień". Mariusz Ch.]

Zmieniłem, w sumie nie rozumie dlaczego taki tu rygor, nie używam polskich znaków ponieważ nie na każdej maszynie do której mam dostęp mogę je używać... Można dostać pokręcenia. Nie jesteśmy na forum polonistycznym, rozumie orty poprawiać ale polskie znaki? Dajcie spokój z tym...
  • REKLAMA
  • #4 4926600
    krollew
    Poziom 20  
    Rzeczywiście przy Twoim zastowaniu najrozsądniejsze będzie wykorzystanie PWM. Jak nie zapomnę, to wieczorem wrzucę skan ze starego numeru Praktycznego Elektronika, gdzie był zasilacz sterowany z 8052 własnie przez PWM. Jest tam gotowiec do wykorzystania, jeżeli chodzi od filtr wyjściowy.
    Na Atmega8 napewno uzyskasz dokładność 8-bitową na dwóch kanałach PWM (czyli 256 kroków).
    Pozostaje jeszcze kwestia sterowania LM317 za pomocą napięcia - tego nie robiłem, ale chyba gdzieś był schemat w datasheet'cie albo w którymś numerze PE.
  • REKLAMA
  • #5 4926614
    zgf1
    Poziom 23  
    Będę Ci niezmiernie wdzięczny.
    Nie było tam tez np źródeł w Bascom do tego?
  • Pomocny post
    #6 4926637
    krollew
    Poziom 20  
    To były zamierzchłe czasy - assembler królował wtedy ;)
    Tu jest pomysł na LM317: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic188015.html

-------------
    edit:

Dorzucam pliki, które obiecałem. Jest tu wszystko co potrzebne, czyli sterowanie LM317 przez PWM z procesora. Układ rozbudowany, ale napewno coś da się uprościć.
    Załączniki:
    • 3.pdf (984.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.pdf (953.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.pdf (655.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA