logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diodę laserową z trzema nóżkami?

Dj chmiel 20 Mar 2008 09:35 4289 8
REKLAMA
  • #1 4930545
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    Mam diode laserową która ma 3 nóżki jak ją podłączyć?
    próbowałem pod baterie ale nawet nie chce ruszyć
    Mam dokładnie 2 jedna malutka i druga większa.
    zdjęcia:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4930611
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Co do opisu wyprowadzeń to znajdziesz je tutaj, zaś odnośnie ich zasilania: tu , tu i tu.
  • REKLAMA
  • #3 4930624
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    wielkie dzięki pomógł dla ciebie

Dodano po 24 [minuty]:

No i znowu problem. podłączyłem 2 baterie 1.25v z rezystorem i nadal nic dlaczego? może dioda jest spalona?
  • REKLAMA
  • #4 4931684
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    No to omomierz w rękę i zmierz czy działa... Zwykle dioda spalona ma nieskończoną rezystancję i odparowane elektrody co czasem widać, a przebita przewodzi w obie strony...
  • #5 4931773
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Może zadam pytanie- skąd te diody pochodzą? Jeśli pochodzą z czytników CD to raczej nie zobaczysz za wiele. Ponieważ w czytnikach CD emitują one wiązkę podczerwieni.
  • REKLAMA
  • #6 4931790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4931982
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    No mógłbym palić ale dlaczego nie chce chodzić? wiem ze na początku nie dałem rezystora moja wina a jak jest spalony to mam jeszcze jeden tylko dziwny z 4 nóżkami pochodzi od odtwarzacza DVD (nie komputerowego) to które nisus które plus? Mogę wrzucić fotkę jak ktoś chce zerknąć. Dopytuje sie tak bo nigdy tego nie robiłem a mi zależy na tym. A i jaki dać rezystor bo z baterii idzie 2000mAh a ile powinno być żeby go nie spalić?
  • #8 4932034
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    szczerze ?? Jak ty nie wiesz nawet jakie te diody powinny być (wyskok z odtwarzaczem dvd) nie wiesz jak je podłączyć a nawet cytuję "A i jaki dać rezystor bo z baterii idzie 2000mAh a ile powinno być żeby go nie spalić?" jak z baterii pójdzie ci "2000mAh" (a tak wogóle to jest pojemność :p) znaczy się 2A to chyba na zwarciu..... NIE BIERZ SIĘ ZA TO BO MOŻESZ SIEBIE I NIE TYLKO SIEBIE POZBAWIĆ WZROKU
  • #9 4932329
    Dj chmiel
    Poziom 11  
    Spoko aż tak głupi nie jestem żeby świecić sobie w oko!
    Ja sie pytam tylko nie wiem bo to dioda ma 4 nóżki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia diody laserowej z trzema nóżkami, w tym dwóch różnych rozmiarów, oraz problemów z jej uruchomieniem. Użytkownik próbował zasilić diodę bez rezystora, co mogło ją uszkodzić. Wskazano na konieczność identyfikacji wyprowadzeń diody oraz stosowania odpowiedniego rezystora, aby zapobiec przepaleniu. Zasugerowano pomiar omomierzem w celu sprawdzenia stanu diody – dioda spalona wykazuje nieskończoną rezystancję lub uszkodzone elektrody. Poruszono kwestię pochodzenia diod, które mogą pochodzić z czytników CD lub odtwarzaczy DVD, gdzie emitują wiązkę podczerwieni, co utrudnia wizualną ocenę działania. Podkreślono, że pojemność baterii (mAh) nie jest parametrem prądu zasilania i należy ostrożnie dobierać rezystor, aby nie uszkodzić diody ani nie narazić wzroku na niebezpieczeństwo. Wspomniano również o diodzie z czterema nóżkami, co wymaga dodatkowej identyfikacji wyprowadzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA